Na Cresu će se graditi najveća solarna elektrana u Hrvatskoj!

Gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako i zamjenik Marin Gregorović sudjelovali u četvrtak su u sjedištu Hrvatske elektroprivrede u Zagrebu na potpisivanju ugovora o gradnji Sunčane elektrane Orlec Trinket na otoku Cresu. Riječ je o najvećoj solarnoj elektrani u Hrvatskoj, snage 6,5 MW, a koja je čak 6,5 puta veća od dosad izgrađenih elektrana, i proizvodit će godišnje prosječno oko 8,5 Gwh, što odgovara potrošnji oko 2.000 kućanstava. Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić ovaj je projekt stoga proglasio povijesnim za Hrvatsku. HEP je prepoznao ovaj projekt i ušao u njega kao investitor iako on nije u sustavu poticaja jer ga je ocijenio isplativim, a na taj način žele dati pozitivan primjer i poticaj i drugim potencijalnim investitorima u sunčane elektrane, kazao je Barbarić.

"Posebno mi je drago što će ova elektrana dati svoj doprinos jačanju infrastrukture u funkciji razvoja turizma na Cresu i Lošinju, jer će električnu energiju najviše proizvoditi onda kad je najpotrebnija – u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističke sezone", rekao je predsjednik Uprave HEP-a.
Marina Medarić zamjenica župana PGŽ izrazila je zadovoljstvo da nakon 4 godine pripreme dokumentacije od strane županijskih institucija projekt kreće u realizaciju i da je upravo HEP odlučio preuzeti investiciju. PGŽ prepušta HEPu dokumentaciju bez naknade.
'Kao gradonačelniku čast mi je i zadovoljstvo biti dio projekta najveće solarne elektrane u Hrvatskoj koja će se graditi na Cresu.
Pravilo je da se rezultati dobrog kontinuiranog rada vide za 4 do 6 godina. Ovo je primjer rezultata rada i suradnje PGŽ i njezinih institucija, samostana Sv. Frane Cres i Grada Cresa u koji je od danas službeno uključen i HEP',
naglasio je, pak, gradonačelnik Jurjako.

Gradnjom elektrane zadovoljit će se dodatne potrebe za električnom energijom u ljetnim mjesecima i osigurati stabilnost elektroenergetskog sustava na otocima Cresu i Lošinju.
SE Orlec Trinket snage 6,5 MW bit će prva neintegrirana sunčana elektrana u sustavu HEP-a. Naime, HEP od 2014. godine ima devet sunčanih elektrana integriranih u građevine, odnosno postavljene na krovove svojih poslovnih zgrada u Zagrebu, Osijeku (dvije), Splitu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Čakovcu i Opatiji.
SE Orlec Trinket Istok izgradit će se na lokaciji površine 17 hektara, oko 2 km sjeverno od naselja Orlec na otoku Cresu. Sunčana elektrana je podijeljena na 13 segmenata pojedinačne snage 500 kW. Projekt je uvažio niz zahtjeva zaštite okoliša i prirode te je tako, primjerice, omogućena i ispaša ovaca unutar ograđenog područja na kojem će se smjestiti paneli te nesmetan prolaz malih životinja unutar ograde sunčane elektrane. 
Projekt je do ishođenja lokacijske dozvole, 6. lipnja 2018., razvijao Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije, koji je ishodio rješenje o prihvatljivosti zahvata na ekološku mrežu, prethodnu elektroenergetsku suglasnost te je izradio elaborat optimalnog tehničkog rješenja priključenja na distribucijsku mrežu. Na temelju javnog poziva HEP-a, Primorsko goranska županija dostavila je HEP-u iskaz interesa za ustupanje projekta, kojega je HEP nakon provedene analize ocijenio isplativim.
(gradonačelnik.hr)