Na Cresu uskoro kreće prva međunarodna vatrogasna vježba u povijesti EU

Na konferenciji za medije, održanoj u utorak u Rijeci, najavljena je prva međunarodna vatrogasna vježba "Cres Modex 2019" koja će se, od 7. do 10. travnja, održavati na otoku Cresu.

Kako prenosi Novilist.hr, na konferenciji je objašnjeno kako će se vatrogasna vježba održavati ukupno 52 sata bez prestanka, a sudjelovat će oko 300 vatrogasaca iz nekoliko europskih zemalja te više od stotinu vozila s hrvatskim i talijanskim kanaderima. Cilj ove vježbe, koja se održava u sklopu aktivnosti Mehanizma civilne zaštite EU, je poboljšanje suradnje zemalja članica EU u slučaju intervencija za vrijeme prirodnih katastrofa.

Vježbom će se tako stimulirati izbijanje požara na jugu Cresa ali i drugim dijelovima otoka sve do krajnjeg sjevera.

Slavko Tucaković, glavni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice objasnio je kako će ova vježba značiti povijesni događaj ali i provjeru sustava domovinske sigurnosti. Također će se provjeriti i efikasnost vatrogasnih službi drugih zemalja pri čemu će se fokus usmjeriti na njihov transport, mobilnost, djelovanje i logističku potporu.

Novilist.hr prenosi kako će se u danima održavanja vježbe, vozila i vatrogasci prevoziti trajektnim linijama i vojnim desantnim brodovima. Također će se raditi na provjeri naprednog informatičkog sustava za upravljanje kriznim situacijama NICS, korištenju bespilotnih letjelica kao i desantiranju vatrogasaca helikopterom. (gradonačelnik.hr/Novilist.hr)