Najbolji grad 2019. - 'Smart-city' konferencija kao uvod u ovogodišnji izbor najboljih gradova

U sklopu priprema za ovogodišnji veliki izbor za Najbolji grad, zajedničkog projekta Jutarnjeg lista, gradonačelnik.hr-a i Ipsosa, u utorak će se održati konferencija Najbolji grad 2019. - Strategija razvoja pametnih gradova.

Cilj projekta je potaknuti raspravu o temi 'pametnog' grada, koja nije samo hrvatski izazov veći i jedan od ključnih svjetskih izazova. Do 2050. svjetska populacija doseći će 9,8 milijardi ljudi, a od toga će 6,7 milijardi živjeti u urbanim područjima, pa je jedno od ključni pitanja kako dizajnirati grad budućnosti. U sklopu projekta Najbolji grad 2019. tražit ćemo posebne odgovore iz najbolje svjetske prakse, ali i kroz hrvatske primjere. Istražit ćemo što najbolje mogu ponuditi kompanije koje posluju u Hrvatskoj i hrvatsku startupovi.

Na konferenciji koja će se od 10 do 13 sati održati u prostorima HUB385 u Zagrebu, bit će predstavljena metodologija izbora i dodjela nagrada za najbolje gradove, a otvorit ćemo i pozivni natječaj za najbolja Smart i Eco City rješenja.

Podsjetimo, izbor najboljih gradova u kategorijama gospodarstvo, obrazovanje i demografija, te kvaliteta života temelji se na nizu brojčanih parametara i javno dostupnih službenih podataka, dok se Eco i Smart City nagrade dodjeljuju za konkretne projekte, temeljem prijava gradova.

Uz to, dodjeljujemo i posebnu nagradu u kategoriji 'Šampion EU fondova', pa će tako uvodni govor na konferenciji u utorak održati ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac.

Partner u organiziranju konferencije je i Udruga gradova RH, čiji će predsjednik, gradonačelnik Zaprešća Željko Turk, održati pozdravni govor.

Izlaganje o digitalnim izazovima hrvatskih gradova održat će, pak direktorica za pametnu upravu u Apsolonu Ivana Novoselec, voditeljica projekta prve studije digitalne spremnosti 20 najvećih hrvatskih gradova koju je nedavno objavio Apsolon. Upravo ova studija potvrdila je da su hrvatski gradovi još uvijek u ranom stadiju digitalne tranzicije, no i da su upravo oni potencijal, te da mogu i trebaju biti predvodnici novih i kvalitetnijih modela upravljanja u javnom sektoru.

Na konferenciji će biti održan i poseban panel o strategiji razvoja pametnih gradova na kojemu će govoriti Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, grada koji je u našem prošlogodišnjem izboru pobijedio u kategoriji Smart City rješenja. Uz njega, o razvoju pametnih gradova govorit će pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i EU fondova mr.sc. Ana Odak, direktor sektora kreditiranja HBOR-a Goran Kuvek, viši stručnjak za istraživanje i strateško planiranje tvrtke Odašiljači i veze Slaven Božo, te direktor tvrdke Smart Sense Radovan Rusan. Panel će moderirati Mirjana Samardžić Novoselec, partnerica u Apsolonu za javnu upravu. (M.P.D.)