Troškovi reprezentacije

Najštedljiviji Ante Đuzel – potrošio samo 11 tisuća kuna

Analizirajući sad već drugu godinu za redom izdvajanje gradova za reprezentaciju, u oči upada nekoliko gradova koji se po drugi put plasiraju u sam vrh top 10 najštedljivijih, što govori o tome da nije riječ o prisilnom rezanju zbog 'više sile', odnosno nedostatka sredstava, već o promišljenoj proračunskoj politici u kojoj su projekti i potrebe građana važnije od onih gradskih dužnosnika. Po drugu godinu za redom tu su, tako, Sisak, Pula, Pazin i Split

Godinama smo u medijima svako malo pratili afere i priče o 'lokalnim šerifima', koji su službene kartice i troškove reprezentacije koristili za vlastite gušte i potrebe, betonirajući tako u javnosti sliku o neodgovornim i korumpiranim političarima kojima su vlastiti interesi i korist na prvom mjestu. Pisalo se tako o iznosima koje su gradovi trošili navodno na 'iće i piće' i koji su debelo premašivali kompletne troškove gradskih uprava većih gradova. Na sreću, takvi su primjeri u posljednje vrijeme sve rjeđi, a u fokus javnosti konačno zasluženo dolaze oni suprotni, pozitivni primjeri političara koji javnim novcem upravljaju transparentno i odgovorno, trudeći se iz ionako ograničenih gradskih proračuna maksimalno udovoljiti zahtjevima i potrebama svojih građana.

U nastojanju da u javnosti promovira takve, pozitivne primjere i rezultate gradskih uprava, gradonačelnik.hr sustavno analizira podatke Ministarstva financija o izvršenju gradskih proračuna, uspoređujući kako i na koji način gradovi raspolažu javnim novcem. Ovaj put fokusirali smo se upravo na troškove reprezentacije u prošloj godini.

Đuzel: Ne trošimo gradske novce na sebe

Prije nekoliko mjeseci izašli smo s istom analizom za 2014. godinu, kada je prvak u štednji bio grad Zlatar, a gradonačelnik Stanko Majdak u čitavoj je godini za reprezentaciju potrošio tek 14.212 kuna. Ako se to čini malo, što reći o rekorderu u 2015. godini – Gradu Imotskom i njegovom gradonačelniku Anti Đuzelu, koji su za reprezentaciju potrošili još manje – 11.057 kuna, što ispada oko 30 kuna dnevno! Imotski je, uz to, i grad sa najvećim postotnim smanjenjem izdvajanja za reprezentaciju u odnosu na godinu ranije – troškove su smanjili za čak 79,46 posto (u 2014. za reprezentaciju su potrošili 53.821 kuna).

'U Imotskom ni kunu ne trošimo na reprezentaciju, a ovih 11 tisuća kuna potrošeno je za proslavu Dana Grada. Ako putujemo, imamo dnevnicu i to je to. Grad i gradske financije ne koristimo za sebe', ističe gradonačelnik Ante Đuzel. Veliko smanjenje u odnosu na 2014. godinu objašnjava time što su novce preusmjerili, pa je tako samo za studente, njihove školarine i laptope koje je grad dijelio, uloženo oko 4,5 milijuna kuna. 'Nema smisla trošiti gradske novce na reprezentaciju, potrebe i pomoć građanima na prvom su nam mjestu', kratak je Đuzel.

Analizirajući, pak, sada već drugu godinu za redom izdvajanje gradova za reprezentaciju, u oči upada nekoliko gradova koji se po drugi put plasiraju u sam vrh top 10 najštedljivijih, što govori o tome da nije riječ o prisilnom rezanju zbog 'više sile', odnosno nedostatka sredstava, već o promišljenoj proračunskoj politici u kojoj su projekti i potrebe građana važnije od onih gradskih dužnosnika. Po drugu godinu za redom tu su, tako, Sisak, Pula, Pazin i Split.

Ikić Baniček: Nemamo kartice, sami snosimo troškove

Odmah iza Imotskog, kao drugi najštedljiviji grad u 2015. godini ističe se Sisak, koji je na reprezentaciju potrošio tek 0,05 posto proračuna, odnosno manje od dvije kune po stanovniku!

Novac građana treba služiti isklučivo za unaprjeđenje života u Gradu, reprezentacija tome ne doprinosi: Kristina Ikić Baniček

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček ističe svoj stav kako novac koji građani u obliku poreza i naknada uplaćuju u gradski proračun treba isključivo služiti za unaprjeđenje standarda i kvalitete života u Sisku, a reprezentacija, koliko god bila nužna, najčešće ne doprinosi toj zadaći. 'Na stavci reprezentacije nalaze se sredstva za čajnu kuhinju i organizaciju tradicionalnih božićnih prijema u gradskoj vijećnici. Niti ja, niti ijedan drugi zaposlenik Grada Siska nema službenu karticu pa tako većinu troškova izvan našeg radnog mjesta snosimo sami. To je jedini odgovorni pristup raspolaganju novcima naših građana', kaže gradonačelnica Siska.

Miletić: Povjerenje građana smo dobili da bi racionalno upravljali

Na trećem mjestu, baš kao i godinu ranije, ponovo je Pula, koja je pak za reprezentaciju ovaj put izdvojila gotovo identičan, desetak tisuća kuna manji iznos – 235.517 kuna, odnosno 0.09 posto proračuna (275.727.799 kn). Ovaj podatak i plasman u vrh najštedljivijih potvrda je, kaže nam gradonačelnik Boris Miletić, da je gradska uprava na dobrom putu te poticaj da nastave raditi za dobrobit svih naših sugrađana.

Radimo za dobrobit naših sugrađana: Boris Miletić

Miletić ističe kako je Pula već godinama prepoznata kao jedan od najštedljivijih gradova u Hrvatskoj, što redovito potvrđuje Ministarstvo financija RH, kao i sva ostala nezavisna istraživanja. 'To je rezultat dugogodišnjeg rada i našeg opredjeljenja racionalnog upravljanja gradom za što smo u konačnici i dobili povjerenje samih građana. Želio bih samo podsjetiti kako smo među prvim gradovima u Hrvatskoj objedinili postupak javne nabave i uveli lokalnu riznicu za cijelu upravu, gradska društva i ustanove zahvaljujući čemu su ostvarene uštede koje se danas mjere u desecima milijuna kuna.

Udio troškova plaća zaposlenika Grada u odnosu na izvorne prihode je ispod 11 posto proračuna, a pored toga, i prije izbijanja financijske krize informatizacijom i uvođenjem cjelovitog elektroničkog poslovanja u svakodnevni rad uprave osim ušteda, postignuta je bolja efikasnost poslovanja i zadržana je visoka razina otvorenosti rada zbog čega smo i redovito među najtransparentnijim gradovima u Hrvatskoj', kaže Boris Miletić.

Jenkač: Štednja gdje god je to moguće

Nakon Imotskog, Siska i Pule, listu top 10 najštedljivijih hrvatskih gradova čine gradovi Delnice, Pazin, Zadar, Split, Karlovac i Korčula.

Kada se, pak, gleda po per capita kriteriju, najštedljiviji su se poredali nešto drugačije. Na prvom mjestu je opet Imotski, drugi Sisak, pa onda Zagreb, Zlatar, Oroslavlje, Donji Miholjac, Kaštela, Pula, Novi Marof i Đurđevac.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač kaže kako je upravo štedljivo i racionalno trošenje novca građana bilo jedno od njegovih glavnih predizbornih obećanja na prijevremenim izborima, prije nešto manje od dvije godine, kada je došao na vlast. 'Štednja gdje god je to moguće, a posebice na stavkama poput reprezentacije provodi se u posljednje dvije godine, a tako će biti i dalje unatoč pokazateljima koji ukazuju na poboljšanje financijske situacije u gradu. Sa svakom kunom poreznih obveznika postupamo racionalno i ta odluka nema alternativu', kaže Jenkač. Pojasnio je da su i ovako mali troškovi prezentacije, jedni od najmanjih u Hrvatskoj, utrošeni većinom za potrebe udruga odnosno raznih društava.

Sa svakom kunom poreznih obveznika postupamo racionalno i ta odluka nema alternativu: Siniša Jenkač

'Poznato je da udruge i razna društva imaju ograničena financijska sredstva i da im zaista stvara problem prilikom svečanijih događanja počasiti uzvanike. Grad u skladu sa svojim mogućnostima na taj način pomaže, ali i ta je pomoć na tragu racionalnosti'– istaknuo je Jenkač.

Za kraj vrijedi napomenuti da su, prema jednoj analizi, troškovi Vlade i ministarstava za službene kartice i reprezentaciju u 2013. godini iznosili oko 3 milijuna kuna, što je primjerice manje od ukupne cifre prvih 20 gradova na našoj ljestvici.

GRAD REGIJA KATEGORIJA BR.STAN Troškovi reprezentacije - % proračuna REDNI BROJ - SVE KATEGORIJE REDNI BROJ - UNUTAR KATEGORIJE
Imotski Jadranska Hrvatska Srednji grad 10.764 0,04% 2 1
Sisak Kontinentalna Hrvatska Veliki grad 47.768 0,05% 3 2
Pula-Pola Jadranska Hrvatska Veliki grad 57.460 0,09% 4 3
Delnice Jadranska Hrvatska Mali grad 5.952 0,09% 5 1
Pazin Jadranska Hrvatska Mali grad 8.638 0,10% 6 2
Zadar Jadranska Hrvatska Veliki grad 75.062 0,12% 7 4
Split Jadranska Hrvatska Veliki grad 178.102 0,13% 8 5
Karlovac Kontinentalna Hrvatska Veliki grad 55.705 0,13% 9 6
Korčula Jadranska Hrvatska mali grad 5.663 0,13% 10 3

GRAD REGIJA KATEGORIJA BR.STAN Troškovi reprezentacije per capita REDNI BROJ - SVE KATEGORIJE
Imotski Jadranska Hrvatska Srednji grad 10.764 1,03 1
Sisak Kontinentalna Hrvatska Veliki grad 47.768 1,88 2
Zlatar Kontinentalna Hrvatska Mali grad 6.096 2,60 3
Oroslavje Kontinentalna Hrvatska Mali grad 6.138 3,04 4
Donji Miholjac Kontinentalna Hrvatska Mali grad 9.491 3,52 5
Kaštela Jadranska Hrvatska Veliki grad 38.667 3,83 6
Pula-Pola Jadranska Hrvatska Veliki grad 57.460 4,10 7
Novi Marof Kontinentalna Hrvatska Srednji grad 13.246 4,13 8
Đurđevac Kontinentalna Hrvatska Mali grad 8.264 4,27 9
Kraljevica Jadranska Hrvatska Mali grad 4.618 4,35 10

(gradonačelnik.hr)