INTERVJU Javor Bojan Leš

Pokrenuli smo grad i realizirali više od onoga što smo obećali

Izradili smo strategije razvoja grada i razvoja turizma koje uopće nisu postojale, a da ne govorim da smo sanirali milijunske dugove komunalnih društava te smo uveli centralno računovodstvo za proračunske korisnike da imamo kvalitetan pregled svih stavki, kad god nam zatreba. Osigurali smo stalnu podršku gospodarstvenicima kojima stalno pomažemo. Ono, pak, što me najviše veseli jest to što smo osigurali da svako dijete u Ivanić-Gradu ima mjesto u vrtiću, snizili smo cijene vrtića za 100 kn pa sada imamo najpovoljniju cijenu vrtića u Županiji, ističe gradonačelnik Leš

S gradonačelnikom Ivanić Grada Javorom Bojanom Lešom razgovarali smo o projektima koji su u Gradu realizirani za njegovog mandata, te planovima za iduće četiri godine, ako mu građani u svibnju ponovo daju povjerenje.

G. Leš, Vaš mandat na čelu Ivanić Grada je na samom kraju. Koliko ste zadovoljni učinjenim u protekle četiri godine i jesu li građani prepoznali Vaš rad i rezultate? Hoće li Vas ponovo izabrati?

- Puno smo učinili. Realizirali smo više od obećanog i zacrtanog, ali naše su želje bile i jesu veće od onog što smo znali da realno možemo ostvariti. Planskim pristupom gospodarstvu i poduzetništvu osigurali smo Gradu novi financijski puls, između ostalog, kroz osnaživanje privrede te privlačenjem investitora u poduzetničku zonu.

Izradili smo strategije razvoja grada i razvoja turizma koje uopće nisu postojale, a da ne govorim da smo sanirali milijunske dugove komunalnih društava te smo uveli centralno računovodstvo za proračunske korisnike da imamo kvalitetan pregled svih stavki, kad god nam zatreba. Osigurali smo stalnu podršku gospodarstvenicima kojima stalno pomažemo. Primjerice, izgradnjom prilaznih cesta, besplatno im pomažemo u pripremama projekata za EU fondove, itd. Investirali smo u poduzetničku zonu kroz infrastrukturu i poticajne mjere kupnje zemljišta, što nam je osiguralo da prodamo preko 70 posto zemljišta u zoni 6 i privučemo propulzivne investitore koji će osigurati 60 novih radnih mjesta. Nadalje, investirali smo preko 20 milijuna kuna u projekte za razvoj turizma uključujući i 2,1 kuna investicija u Specijalnu bolnicu Naftalan kroz oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa. Naprosto smo nakon godina stagnacije pokrenuli Grad. I to se vidi.

Ne zaboravljamo ni naše ratare, stočare, male OPG-ove pa kontinuiramo subvencioniramo poljoprivredu, a ovo godine dodjeljujemo i 450 tisuća kuna bespovratno za poljoprivredne, ali i poduzetničke projekte jer smo od iznimno nestabilnog stvorili investicijski potencijal u proračunu.

Obnovili smo i izgradili većinu infrastrukture u gradu, od cesta, nogostupa, trgova, mostova, itd. Brojni su projekti koje smo pokrenuli i završili. No mi ne stajemo s ovim mandatom u planovima i projektima, jer upravljanje gradom nije tema jednog mandata već dugoročne vizije. I to građani prepoznaju.

Ono, pak, što me najviše veseli jest to što smo osigurali da svako dijete u Ivanić-Gradu ima mjesto u vrtiću, snizili smo cijene vrtića za 100 kn pa sada imamo najpovoljniju cijenu vrtića u Županiji. Rasteretili smo budžete obitelji s djecom financiranjem školskih udžbenika i prehrane za osnovnoškolce. Ujedno potičemo programe i natjecanja nadarenih učenika kao i financiranje škole plivanja. Subvencioniramo prijevoz studenata i učenika te osiguravamo stipendije 300 kuna za srednjoškolce i 800 za studente mjesečno te plaćamo pripreme za maturu.

Također, u potpunosti smo nadogradili staro igralište na Zelenjaku s novim tribinama, nogometnim igralištem s umjetnom travom, dječjim igralištem i teambuilding parkom, te je napravljena priprema za botanički vrt, park za pse, igralište za skvoš i mnoge druge sadržaje. Sad možemo stvarno pokazati da je naš Zelenjak sportski park. Osnovali smo i Gradski muzej koji nije postojao, a sad želimo završiti i jedinstven Muzej naftnog rudarstva, itd., itd..

Koje biste projekte, od svih koje ste realizirali, izdvojili kao najvažnije za Ivanić Grad i zašto?

- Teško je izdvojiti bilo koji projekt jer svi su nam važni, ali bitno je kazati da smo se prvo usmjerili na stabilizaciju proračuna i ulaganja u gospodarstvo i poduzetništvo da osiguramo polugu za provođenje socijalnih mjera, podizanje kvalitete života građana i osiguranje sredstava koja možemo sada usmjeriti na daljnji razvoj Grada.

Koja je razlika između Ivanić Grada danas i prije četiri godine?

- Ogromna je razlika. Poduzetnička zona je oživjela radovima, grad je poprimio vizuru urbane sredine, obogatili smo kulturna zbivanja, svaki vikend se u gradu održava neko sportskog događanje, manjeg ili većeg opsega, djeca su na igralištima, skate park je pokrenuo adrenalinsku živost, Zelenjak se modernizirao, itd. U gradu se radi na turističkim projektima jer nam je cilj da Ivanić-Grad ne bude samo izletnička, nego destinacija za duži boravak i da turizam živi cijelu godinu. S turističkom sezonom koja nema devastirajućih sezonalnih oscilacija možemo balansirati između urbanizacije grada i očuvanja ruralnih dijelova našeg kraja koji su nam iznimno važni jer čuvaju privrednu djelatnost.

Čim ste preuzeli vlast, uveli ste besplatne udžbenike, te smanjili cijene vrtića, odnosno povećali gradske subvencije za vrtiće i za prehranu u školama. Na koji još način pomažete obiteljima s djecom i kakvi su efekti? Kakva je demografska slika Ivanić Grada?

- Gore sam već izdvojio programe za djecu i mlade obitelji. Naša djeca sada imaju sadržaje u gradu jer smo uredili i dječja igrališta, sportske terene te druge programe koji potiču njihov razvoj. U konstantnoj smo komunikaciji sa svim obrazovnim institucijama u gradu i potičemo njihove programe za boljitak naše djece i razvoja znanja. Demografski nismo nazadovali, već smo zadržali demografske statistike na prethodnim godinama, više bih rekao da smo s pokrenutim projektima i mjerama zaustavili potencijalno negativni trend.

Imate li i vi problema s iseljavanjem i kako se borite protiv te pojave koja je zahvatila čitavu zemlju?

- Migracija će uvijek biti, tog moramo biti svjesni ali mi, pored iseljavanja na nacionalnoj razini, imamo znatno ozbiljniji problem, a to je da demografski 'starimo'. Stil života se mijenja i nužno je da seriozno pristupimo demografskim temama na lokalnom, nacionalnom ali i europskom nivou. Na lokalnoj smo se razini usmjerili na jačanje privrede, poduzetništva, generalno gospodarstva jer time možemo 'upumpati' svježe krvi u grad koji tada može ulagati u kvalitetu života građana koji se mogu osjetiti sigurno i zaštićeno da stvaraju obitelji.

Kad ljudi osjete da im je egzistencija ugrožena tad se često pribjegne mehanizmu bijega, to je očekivani ljudski odgovor. Mi u Ivanić-Gradu gradimo budućnost gdje želimo da se naši građani osjećaju sigurnije u svakom smislu te riječi. Reći ću da sam ostvario cilj kada krene intenzivno naseljavanje mladih obitelji, a već postoje i dobre naznake da smo bar 'zagolicali' maštu mladim ljudima da vide Ivanić-Grad kao svoj budući dom.

Ova tema svakom odgovornom političaru, posebno gradonačelnicima, ne smije ostati na retorici uoči lokalne kampanje jer gradovi svojim programima mogu zaustaviti negativne trendove, naravno, u simbiozi s nacionalnom aparatom. Nužno je na lokalnoj razini pokretati i završavati projekte, imati jasnu viziju razvoja i odgovornost da se obećano može realno ostvariti. Zamjetna je populistička retorika pojedinih kandidata-političara uoči izbora gdje se previše obeća, a nema se snage da se ispune barem minimumi podrške građanima od strane Gradskih uprava. Iznimno je bitna odgovornost, stručnost i edukacija domaćih političara kako bi se trendovi mogli mijenjati. Mi smo dobro svjesni naših mogućnosti i znanja pa smo proaktivno započeli projekte za očuvanje demografije i pratećih negativnih trendova. Pored toga, za sljedeći mandat smo pripremili ciljane mjere za ostanak i naseljavanje mladih obitelji u Gradu jer nam je cilj osnažiti demografsku sliku grada.

Kakva je danas situacija s nezaposlenošću u Ivanić Gradu? U prvih godinu dana Vašeg mandata broj nezaposlenih je gotovo prepolovljen. Koliko je to zasluga gradske vlasti, i je li taj trend nastavljen i dalje?

- Nezaposlenost se snažno veže za demografiju, iseljavanje i mi smo smanjili broj nezaposlenih, a velika je odgovornost na Gradskim upravama kojima je nužna podrška županija kao i nacionalnog aparata. Moramo udružiti snage na svim razinama da zaustavimo negativne trendove te usmjerimo Hrvatsku prema državi koju svi želimo, a to je da uz ove vrijednosti koje već imamo, još dodatno osiguramo da svi naši građani slobodno 'dišu', da im egzistencija nije ugrožena.

Dolaskom na vlast naslijedili ste ogroman dug u gradskoj blagajni. U kojoj mjeri ste ga, i na koji način, uspjeli sanirati? Kakva je danas proračunska situacija u Ivanić Gradu?

- Već sam spomenuo jednu od mjera sanacije. No, moram priznati da sam bio neugodno iznenađen zatečenim stanjem u gradskoj blagajni što me kao čovjeka iz realnog sektora naprosto šokiralo i ubacilo iz umjereno ugodne 'četvrte' brzine u 'desetu'. Ogromno neznanje i nestručnost doveli su naš grad na rub provalije. To, prvenstveno kao građanin Ivanić-Grada, više nikom neću dopustiti, a kao gradonačelnik, koji svaku kunu u proračunu dobro prati, osigurat ću da se postignuta stabilnost i razvojna dimenzija proračuna nastavi.

Ovih dana najavili ste skoro otvaranje Visoke škole u Ivanić Gradu. Hoće li ona već ove jeseni početi s radom i što to znači za Ivanić Grad?

- Na jesen definitivno upisujemo prve studente u osnovanu Visoku školu Ivanić-Grad. Prostori škole smješteni su u zgradi Komunalnog centra i novoobnovljenim prostorima Pučkog otvorenog učilišta u koja smo investirali 2,8 milijuna kuna. Ovime smo prenamijenili prazne prostore koji će generirati nove izvore prihoda, optimizirali troškove i stvorili podlogu za daljnji razvoj zdravstvenog turizma u gradu. Cilj nam je da turizam cjelovito razvijemo i da budući razvoj visoke škole sigurno i stabilno širimo. Nema uspjeha bez znanja. To je pravi centar moći.

Koliko ste, inače, zadovoljni poduzetničkom slikom grada i na koji način potičete i pomažete poduzetnike?

- Poduzetnici primjećuju naš rad. Dolaze nam s pitanjima isto kao što i mi pristupamo njima. Stvorili smo klimu partnerske suradnje sa zajedničkim ciljem razvoja i napretka. Kad potičete iz realnog sektora naprosto znate što 'boli' poduzetnika. Svakog poduzetnika ćemo podržati, ulažemo u infrastrukturu, edukacije, besplatna savjetovanja, itd. Poznamo naše poduzetnike i to nam otvara mogućnost za razvoj projekata i privlačenje financija u grad koji su u skladu s onim što u gradu već ima, što možemo proširiti.

Na kraju, što Vi mislite o inicijativi koja je nedavno došla iz MOST-a, da se mandat gradonačelnicima ograniči na osam godina? Jesu li Vama dva mandata dovoljna da biste realizirali sve ono što planirate u Ivanić Gradu?

- Generalno nije problem traje li mandat 4 ili 8 godina. Naravno da mandat od 8 godina pruža malo jaču razinu planiranja projekata, ali je stvarni problem neznanje i ograničeno razmišljanje pojedinih političara koji sve svode na jedan mandat i kratkotrajan rafalni populizam. Gradonačelnici ne smiju razmišljati mandatno nego vizijom održivosti grada koji živi godinama. Tu je potrebna edukacija, osvještavanje i razvijanje osobne odgovornosti svakog gradonačelnika koji ima stručna i praktična znanja da može predvidjeti trendove kretanja lokalno, nacionalno ali i šire. Tu razinu političara – poglavara gradova trebamo razvijati, no primarno je to osobna odgovornost i realno sagledavanje mogućnosti što osoba, u ovom kontekstu, Gradonačelnik može ostvariti. Gradovi su živi i dinamični sustavi puni promjena to valja znati pratiti. Nisu svi kandidati to sposobni pratiti, naprosto nemaju znanja, a niti energije. To građani znaju osjetiti na lokalnoj razini. Gradonačelnici ne smiju dopustiti da stagnira razvoj grada u svakom smislu te riječi. Populizam je k'o udar groma – jako se vidi ali sve sprži. Mi u Ivanić-Gradu njegujemo zdravi puls grada, životnosti, održivosti. (gradonačelnik.hr)

intervju, Javor Bojan Leš, Ivanić Grad