ANALIZA Oskari znanja

Nakon Zagreba, najveći broj učenika - državnih prvaka, dolazi iz Splita i Zadra

Za svoj uspjeh ostvaren na državnim i međunarodnim natjecanjima učenici i njihovi mentori se već 15 godina nagrađuju Oskarom znanja. I ove godine se je dodjela Oskara znanja održala u lipnju, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatske zajednice županija. Za osvojena prva mjesta na državnim natjecanjima ove je godine nagrađeno 206 učenika osnovnih i srednjih škola i 167 mentora, učitelja i nastavnika, koji su ih pripremali i pratili na natjecanjima. Najviše državnih prvaka dolazi iz Zagreba, Splita i Zadra. 

Posebne nagrade najbolji učenici primaju i od svojih gradova ili županija. Riječ je često o novčanim nagradama, no mogu biti i znak pažnje kroz knjige i pohvalnice, koje se negdje dodjeljuju na  prigodnim prijemima kod gradonačelnika ili župana.

Važnost ulaganja u obrazovanje sve je više postao jedan od glavnih zadaća gradova i županija, a što je i vidljivo kroz povećana proračunska izdvajanja za tu svrhu. Veća se pažnja posvećuje i darovitoj djeci osnivanjem Centara za izvrsnost. Jer je prepoznata važnost prepoznavanja talenata u ranoj dobi i rad s njima tijekom školovanja kako bi se razvijali u području na kojem su dobri. U Centrima izvrsnosti na jednom mjestu se nalaze najbolji učenici s njihovim mentorima, koji su dodatno motivirani za učenje i s kojima se pokušava podignuti i veća razina rezultata. A upravo su oni i vidljivi na natjecanjima.

Osim osnovnih nastavnih predmeta, zanimljivi su i rezultati i u izvannastavnim predmetima. Pa se tako za velik broj učenika pokazuje darovitost u natjecanjima za mlade tehničare, u debati ili astronomiji. Čak tri prva mjesta iz astronomije dolaze iz Samobora, splitski učenici su se pokazali kao dobri poznavatelji stranih jezika, a Zadrani kao dobri matematičari...

Neka su natjecanja ekipna, pa se broj prvaka smanjuje na njih 178, a na temelju tog broja smo i napravili analizu najboljih učenika ili ekipa po gradovima. 

Prema podacima o ovogodišnjim dobitnicima, najveći broj državnih prvaka i ove godine dolazi iz Zagreba, njih 76. Slijedi Split sa 13 dobitnika, te Zadar s njih devet. Gleda li se broj prvaka, uključujući i sve one unutar ekipa, tada je broj prvih mjesta iz Zagreba 96, Splita također 13, a iz Zadra i Velike Gorice devet. Zanimljiv je i podatak da se je među prvih deset uvrstila jedna općina - Vinica, koja ima četiri prva mjesta, a sva su iz istog područja natjecanja - Sigurno u prometu.
   
Split - praćenje darovitih od vrtića

Splitski učenici ove su se godine pokazali dobrim jezičarima, pa su tako osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima iz francuskog, talijanskog i latinskog. Pvo mjesto imaju i u fizici, povijesti, logici i biologiji, dva prva mjesta u kemiji i geografiji...

Od ove godine svako darovito dijete u Splitu bit će praćeno od vrtića do fakulteta. Nakon Splitsko-dalmatinske županije koja se je uključila u projekt centara izvrsnosti, isto je učinio i Grad, ali koji će djecu pratiti i u ranijoj dobi, za sada od 1. do 4. razreda, a plan je u projekt uključiti i predškolske ustanove.  

– Grad kao osnivač 28 osnovnih škola u suradnji s Agencijom za obrazovanje pokreće centre darovitosti radi uočavanja, praćenja i poticanja darovitih učenika te osiguravanja kvalitetnog rada s djecom prema njihovim sklonostima, sposobnostima i interesima. Osigurali smo sredstva za to, a namjeravamo ih i povećati. Naši najmlađi sugrađani sada će imati okvir te ćemo ih prepoznati i dati im prigodu da se razvijaju u području prirodoslovlja, matematike, robotike i informatike, jezika i komunikacija te umjetničkog područja. Prošle smo godine izdvojili 60 tisuća kuna, u ovoj godini 600 tisuća, a već sljedeće predviđamo 800 tisuća pa 2021. godine milijun kuna – rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara na ovogodišnjem predstavljanju mreže centara darovitosti.

Zadar - šire se Centri izvrsnosti

Državna prva mjesta iz Zadra dolaze iz hrvatskog, njemačkog, geografije, islamskog vjeronauka, tri iz matematike...

- Cilj i zadaća Grada Zadra, kao osnivača osnovnih škola na području grada Zadra, osim zakonskog djelokruga, je i otkrivanje i poticanje nadarenosti kod učenika u svim segmentima osnovnoškolskog obrazovanja kako bi se ta nadarenost razvijala i oplemenjivala te kako bi učenici dosegli svoj maksimum i bili najbolji u svom području interesa. Grad Zadar, Upravni odjel za odgoj i školstvo, u Proračunu za 2019. godinu, izdvojit će sveukupno 956.000 kuna za poticanje izvrsnosti i nadarenosti učenika. Za poticanje programa izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti osigurana su sredstva u iznosu od 400.000 kuna među kojima je i rad školskih učeničkih zadruga i njihovo sudjelovanje na smotrama, podupiranje Festivala matematike u Splitu kao i odlazak naših učenika na isti, Ljetne škole malih fizičara, tiskanje školskih časopisa i slično. Kao dodatni poticaj dijelu zvanja koja spadaju u STEM područja Grad Zadar je zajedno s Matematičkim društvom Zadar, za učenike osnovnih škola kojima je osnivač, pokrenuo pilot projekt osnivanja Centra izvrsnosti za matematiku.  Centar okuplja 35 učenika. Potom je Grad zajedno s Udrugom mladih matematičara i fizičara Zadar, za učenike osnovnih škola kojima je osnivač pokrenuo pilot projekt Centra izvrsnosti za fiziku. Centar je okupio 55 učenika koji pokazuju nadarenost i interes za fiziku. A potom je u suradnji s Društvom informatičara Zadar pokrenuo i Centar izvrsnosti za informatiku koji okuplja 60 zainteresiranih učenika. Za rad Centara izvrsnosti predviđena su sredstva u iznosu od 160.000 kuna - kažu u Gradu Zadru.

Osim poticanja učenja matematike, fizike i informatike, Grad Zadar podupire i učenje stranih jezika uvođenjem programa učenja drugog stranog jezika od prvog razreda osnovne škole, za što je Grad ove godine izdvojio 296.000 kuna.

Svi koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnom natjecanju ili sudjelovali na istom (isto je i za međunarodna natjecanja) dobili su knjigu „Sunčev sustav“, majicu sa logom Dana izvannastavnih aktivnosti 2019. „Grad na dar“ i pohvalnicu.

Nakon Čakovca iz kojeg je ove godine došlo osam dobitnika Oskara znanja, slijedi Velika Gorica sa šest dobitnika, a kako ih je dio bio u ekipnom natjecanju, u stvari je nagrađeno devet velikogoričkih učenika. 

Velika Gorica - 150.000 kuna iz proračuna za najbolje

Velikogorički učenici pokazali su se najboljima u hrvatskom i povijesti, čak tri prva mjesta osvojili su u informatici, pa u natjecanju mladih tehničara i vjeronauku...

U ovoj godini je u proračunu Velike Gorice za novčano nagrađivanje najboljih izdvojeno 150.000 kuna. Osim dobitnika Oskara znanja, nagrađivat će se učenici i njihovi mentori za primjerice osvojeno drugo i treće mjesto na državnim natjecanjima.

- U našim školama se provodi rad s darovitim učenicima kroz razne aktivnosti, kao što su informatika, robotika, automatika, modelarstvo, promet, maketarstvo i sl. Isto tako, Grad financira udruge koje rade s djecom i mladima i koje potiču njihovu kreativnost i darovitost u raznim djelatnostima od primjerice sporta, kulture, umjetnosti, plesa do tehničke kulture. Sve je to onda vidljivo na rezultatima koji naši učenici postižu na raznim smotrama i natjecanjima – kaže gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Uz Veliku Goricu, šest državnih prvaka dolazi i iz Karlovca, po pet iz Osijeka i Rijeke, četiri iz općine Vinica, a po tri iz Varaždina i Samobora, koji dijele deseto mjesto.

Samobor - sufinanciranje doškolovanja

Sve tri prve nagrade učenici iz Samobora osvojili su iz astronomije. Inače, astronomija je zastupljena u tom Gradu i u nagradama s drugim i trećim mjestima.

Grad Samobor osigurao je 80.000 kuna za nagrade najboljim učenicima i njihovim mentorima koji su postigli zapažene rezultate na natjecanjima. Nagrađene učenike se nagrađuje s iznosima od 400 do 800 kuna, a njihove mentore iznosom od 800 kuna.

Osim toga, kažu nam, u nadarenu djecu ulaže se i sufinanciranjem doškolovanja temeljem njihovih rezultata te stipendijama koje osim učenika po kriteriju izvrsnosti dobivaju i studenti te mladi glazbenici. Sufinanciraju se i izvannastavne aktivnosti u svih 5 osnovnih škola za nadarene učenike, a osobita pažnja ulaže se u podršku odlazaka na natjecanja i različitih oblika obrazovanja. (Lidija Kiseljak)

 

Najveći broj nagrađenih učenika na državnim natjecanjima, nakon Grada Zagreba, dolazi iz Zagrebačke županije, njih 15, slijedi Splitsko-dalmatinska županija sa 14 dobitnika Oskara znanja, pa Zadarska sa 11 i Međimurska županija sa 10 prvaka.