Željko Burić:

Napravili smo značajan iskorak, a već pripremamo novi paket mjera za obrazovanje, djecu i mlade

Da bi mogli raditi na provedbi novih projekata treba nam potencijal proračuna, a njega nema bez jačanja gospodarske aktivnosti i visokoobrazovanih ljudi. Zato stalno naglašavam kako su temelj našeg razvoja – visoko obrazovanje, gospodarstvo i turizam – i kada se ta tri dijela slože u puzzle, dobijemo jedinstvenu sliku grada koji zna što želi i kako to ostvariti.

Grad Šibenik u našem se izboru najboljih gradova plasirao na treće mjesto, kada su demografija i obrazovanje u pitanju, u čemu je ujedno i najbolji dalmatinski grad. Što stoji iza ovog rezultata i koji su projekti i mjere u planu za naredno razdoblje razgovarali smo sa gradonačelnikom Željkom Burićem.

G. Burić, koje mjere i projekte usmjerene na obitelj i djecu, te obrazovanje, smatrate ključnim za ovako dobar rezultat Grada Šibenika u našem izboru najboljih gradova?

- Drago mi je što smo se visoko pozicionirali u ovoj kategoriji jer su mladi najpotentniji dio stanovništva jednog grada, njegova razvojna baza i ključni faktor koji gradu daje sadržajnost i živost. Nismo iznenađeni zbog dobrog rezultata u ovom segmentu jer je Grad Šibenik u posljednjih pet godina napravio značajne iskorake na području obrazovanja, ali i demografije. U suradnji s, usudio bih se reći, najjačim fakultetima u Hrvatskoj, FER-om i FSB-om, otvoren je prvi sveučilišni studij u Šibeniku – Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. Riječ je o tehničkom studiju koji je snažno oslonjen na praksu s ciljem educiranja ljudi za zanimanja 21. stoljeća. Iznimno smo zadovoljni i rezultatima rada Veleučilišta u Šibeniku koje je izabralo moderan i dinamičan smjer svog razvoja, surađuju s međunarodnim informatičkim korporacijama, lokalnom zajednicom i velikim hotelskim kućama te imaju ozbiljne planove u pokretanju novih studijskih programa i revidiranju postojećih. Zbog svega toga Šibenik je morao ojačati studentsku infrastrukturu te je u tijeku izgradnja novog moderno opremljenog studentskog doma sa menzom na prostoru bivše vojarne Palacin, a krajnji cilj razvoja visokog obrazovanja u našem gradu je osnivanje Sveučilišta u Šibeniku.

Kada govorimo o demografiji, Grad Šibenik jedan je od rijetkih gradova u Hrvatskoj u kojem predškolski odgoj jako dobro funkcionira. Organiziran je smjenski rad vrtića do 21 sat, uveli smo e-upise, sufinanciramo smještaj djece, osim u gradskim, i u privatnim vrtićima, a kontinuirano se ulaže u poboljšanje predškolske infrastrukture izgradnjom novih i obnovom postojećih objekata. Možda nismo među gradovima koji isplaćuju visoke novčane pomoći za novorođeno dijete, ali jesmo po jednostavnosti kriterija po kojima bračnim parovima omogućujmo ostvarenje tog prava. Naveden je samo dio mjera i projekata na ovom području, a da bi mogli raditi na provedbi novih projekata treba nam potencijal proračuna, a njega nema bez jačanja gospodarske aktivnosti i visokoobrazovanih ljudi. Zato stalno naglašavam kako su temelj našeg razvoja – visoko obrazovanje, gospodarstvo i turizam – i kada se ta tri dijela slože u puzzle, dobijemo jedinstvenu sliku grada koji zna što želi i kako to ostvariti.

Koliko, s obzirom na ovogodišnje mjere i proračunska izdvajanja za obrazovanje, obitelj i djecu vidite prostora za napredak na ovom području?

- Prostora za napredak svakako ima, uvijek se može bolje, ali kako sam i kazao za nove mjere i projekte trebamo imati dobar potencijal proračuna. Budući da posljednjih godina Šibenik bilježi snažan i vidan razvoj turizma i jačanje gospodarske aktivnosti te smo ostvarili bolje punjenje proračuna, već za iduću godinu naše službe razvijaju novi paket mjera upravo na području koje spominjete.

Planirate li u proračunu za iduću godinu mijenjati neke stavke kada su u pitanju ova izdvajanja, što građani mogu očekivati?

- U planu nam je podizanje visine naknada za novorođenu djecu, sufinanciranje osnovnoškolskih udžbenika po modelu koji se trenutno razrađuje, povećanje broja studentskih stipendija te povećanje izdvajanja sufinanciranja privatnih vrtića na području grada Šibenika. Vjerujem kako će ovaj niz mjera imati značajan efekt na velik broj građana i obitelji te da će pridonijeti daljnjem poboljšanju kvalitete i standarda života u našem gradu.

Demografija je posljednjih godina sve veća rak rana hrvatskog društva i sve statistike uglavnom su negativnog predznaka, pa veseli svaka pozitivna vijest. Šibenik je, tako, ove godine među deset gradova s najvećim porastom upisanih prvašića. Očekujete li i iduće godine nastavak pozitivnog trenda, kakva je situacija s brojem djece u vrtićima?

- Za mene najpozitivnija vijest na početku ove školske godine jest povećanje broja prvašića na otoku Zlarinu, gdje ih je čak sedam. Nekome će i ta brojka zvučati malo, ali kada se prisjetimo da je područna škola na Zlarinu prije nekoliko godina bila zatvorena jer nije bilo djece, ovo povećanje zaista je lijepa vijest i nadamo se da će se taj trend nastaviti. S brojem djece u vrtićima na području grada možemo biti zadovoljni, nema listi čekanja te nije zabilježeno ozbiljnije smanjenje broja upisane djece u odnosu na dosadašnje pedagoške godine.

Jedna od mjera kojom gradovi pomažu svoje mlade obitelji svakako je rješavanje stambenog pitanja putem POS programa. Vi ste izgradili prvih 148 stanova, a planirate ukupno preko 500. Postoje li već konkretni planovi, kad bi se i koliko stanova još gradilo?

- Nakon što se 148 šibenskih obitelji početkom ovog ljeta uselilo u nove POS stanove, nismo stali raditi na projektu poticajno-stambene izgradnje. Mladim obiteljima, uz osiguran posao, rješenje stambenog pitanja drugi je ključni faktor za ugodan život. Budući da je izniman interes prijavljenih na do sada objavljene liste prvenstva za stanove POS-a pokazao kako mladi žele ovdje ostati i graditi svoj život u Šibeniku, naša je obveza osigurati im preduvjete da to i ostvare. Iz tog razloga nastavljamo uspješnu suradnju s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama, iz koje je najavljeno skoro raspisivanje novog natječaja za iskaz interesa investitora.

Imate velike planove sa Sveučilištem u Šibeniku. Kako oni napreduju, postaje li Šibenik i pravi sveučilišni grad?

- Kako sam ranije naveo, visoko obrazovanje u Šibeniku na dobrom je putu razvoja. Okrenuli smo se razvoju atraktivnih studijskih programa koji korespondiraju potrebama tržišta i vjerujem da je to put ka formiranju samostalnog Sveučilišta u Šibeniku. To se može realizirati na temelju konstruktivnih prijedloga i razrađenih projekata. Na koncu grad poput Šibenika to i zaslužuje s obzirom na sve napore uložene u ostvarenju preduvjeta za formiranjem Sveučilišta, među kojima je izgradnja studentskog doma za što smo uspješno ostvarili europska sredstva te je projekt u tijeku.

U kojoj je fazi projekt studentskog doma na Palacinu i što će on značiti za Šibenik?

- U prvom redu smatram da će taj projekt upotpuniti infrastrukturne uvjete potrebne za formiranje samostalnog Sveučilišta, a bit će i dodatan vjetar u leđa daljnjem razvoju Šibenika kao studentskog centra. U tijeku je izdavanje građevinske dozvole za projekt te priprema natječaja za izvođača radova. (gradonačelnik.hr)

intervju, željko burić