Našice: Osigurano 7 milijuna kuna za zapošljavanje 50 žena

Projekt „Zaželi” predviđa zapošljavanje 50 žena u trajanju od 24 mjeseca na poslovima djelatnosti geronto domaćica. Žene će osigurati svakodnevnu pomoć u obavljanju redovitih dnevnih aktivnosti za 200 krajnjih korisnika koje čine starije osobe i osobe s poteškoćama u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Višestruki su ciljevi projekta: povećanje stope zapošljivosti na području Grada, povećanje konkurentnosti žena koje čine ciljnu skupinu i pomoć, ali i socijalna inkluzija krajnjih korisnika koji zbog svojih fizičkih prepreka nisu dovoljno uključeni u društveni život lokalne zajednice. Kad govorimo o povećanju konkurentnosti na tržištu rada, žena pripadnica ciljnih skupina, bitno je istaknuti kako će se istima kroz projekt, osim zapošljavanja, omogućiti i edukacije odnosno programi prekvalifikacije i stručnog osposobljavanja u cilju olakšanog pronalaska novog radnog mjesta po završetku projekta. Projektom će se pokriti sva naselja na području Grada Našica, a krajnjim će se korisnicima na mjesečnoj osnovi osigurati i paketi kućanskih odnosno higijenskih potrepština u iznosu od 200,00 kn mjesečno po krajnjem korisniku. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, nositelj projekta je Grad Našice, partneri su HZZ Područni ured Osijek i Centar za socijalnu skrb Našice, a ukupna vrijednost projekta iznosi 7.009.734,50 kn. Sve zainteresirane žene će se moći javiti na natječaj nakon što se objavi javni poziv u kojem će biti navedeni svi potrebni podaci koje treba dostaviti.

Gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić izrazio je veliko zadovoljstvo postignutim te među ostalim pohvalio rad Našičke razvojne agencije NARA.

„Odobren je Projekt „Zaželi” koji će omogućiti zapošljavanje 50 žena u trajanju od 24 mjeseca. Osim toga ovim projektom ćemo uspjeti pomoći i 200 starijih i nemoćnih osoba. U sklopu projekta naši partneri su Područni ured HZZ-a u Osijeku i Centar za socijalnu skrb, a ukupna vrijednost ovog projekta je 7 milijuna kuna. Moram izraziti zadovoljstvo jer se 100% financira iz fondova Europske Unije što je veliki uspjeh, jer nema troškova iz gradskog proračuna. Naše službe će odraditi pripremni dio po kojem će svi oni koji su zainteresirani za ovaj projekt biti naknadno obaviješteni. Zahvaljujem još jednom i našoj Našičkoj razvojnoj agenciji NARA, koja je zajedno s Gradskom upravom pripremala ovaj projekt. Ovo je jedan vrlo važan projekt za 50 novozaposlenih osoba u našem gradu.” - izjavio je gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić.

Kao što smo spomenuli na ovom projektu jedna od glavnih koordinatorica bila je i Magdalena Vidaković – Gelenčir direktorica Našičke razvojne agencije (NARA) koja je nešto više rekla o tehničkim detaljima.

„Odobren nam je novi projekt u vrijednosti preko 7 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. Čestitam Gradu na novom projektu, koji će se provoditi u sektoru socijalne inkluzije odnosno općenito u sektoru poticanja i jačanja zapošljavanja. Kao što je rekao gradonačelnik, ovaj projekt ima višestruke ciljeve, s jedne strane povećati će se zapošljavanje na području Grada Našica, pomoći će starijim osobama i osobama u potrebi u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i ojačati njihovu aktivnu ulogu u društvu. S druge strane, imati ćemo jedan dio koji se odnosi na edukacije žena pripadnica ciljane skupine, koje će biti zaposlene na projektu baš s ciljem povećanja njihove konkurentnosti. Nakon završetka projekta, žene će biti dodatno obućene, pa kada se budu ponovno prijavljivale na tržište rada, imati će dodatne kvalifikacije što je dvostruka korist. Edukacije će ići u smjeru zaželi, što znači da im nećemo mi definirati koje edukacije će polaziti, nego će to biti prema njihovim željama. Projekt počinje sa zadnjim potpisom ugovora odnosno najkasnije 1.1.2018. jer očekujemo da nakon odluke ugovor bude potpisan u vrlo kratkom roku. Projekt će trajati 30 mjeseci s tim da ćemo u prva tri mjeseca raditi na natječaju, javnim pozivima za zapošljavanje žena, nakon čega slijedi potpisivanje ugovora o radu sa ženama u trajanju od 24 mjeseca. Kao što je rekao gradonačelnik Josip Miletić, partneri su nam Zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Našice koji će imati aktivnu ulogu u svom području djelovanja. Odnosno, Zavod za zapošljavanje s kojim već imamo suradnju u ovom pretpristupnom vremenu. Oni daju informacije ženama o samom projektu i isto tako pomoći će nam da definiramo točno ciljanu skupinu. Centar za socijalnu skrb pomoći će u svom području, oni će osigurati podatke o krajnjim korisnicima kojima je pomoć najpotrebnija. Svi zainteresirani će se moći javiti nakon što se objavi javni poziv s potrebnim podacima koje će nam zainteresirane osobe morati dostaviti, a o svemu tome biti ćete svi pravovremeno obavješteni putem medija." - rekla je Magdalena Vidaković – Gelenčir.

(Nasice.hr)