INTERVJU, Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca

'Nezavisna politika, neopterećena stranačkim ideologijama, najbolja je za razvoj gradova'

Naslijedio sam dobro uređeni Grad koji ide u dobrom smjeru i ja ću održati kontinuitet u racionalnom, ekonomičnom i odgovornom upravljanju. Za četiri godine vidim Đurđevac u kojem će biti više mladih, u kojem će biti više sigurnog posla, urbano sređen grad s bogatom kulturnom i turističkom ponudom koja će biti garancija da će mlade obitelji ostajati, a nove dolaziti u Đurđevcu. Kvalitetna radna mjesta, visoki standard u vrtiću i školama, bogata ponuda kulturnih, sportskih i umjetničkih sadržaja te gospodarski rast garancija je budućnosti mladih u gradu Picoka, kaže novi gradonačelnik Janči

Hrvoje Janči jedan je od 17 novih hrvatskih gradonačelnika koji su pobijedili već u 1. krugu ovih izbora. Osvojio je 60,19 posto glasova birača i tako se plasirao među najuspješnije gradonačelnike, te ostvario peti najbolji rezultat među novim licima ovih izbora. Janči na čelu Đurđevca naslijeđuje super popularnog Željka Lackovića, a u razgovoru za gradonačelnik.hr otkriva koji su mu planovi i što građani mogu očekivati od njega u iduće četiri godine.

G. Janči, sa osvojenih 60 posto glasova jedan ste od uspješnijih gradonačelnika ovih izbora i jedan od tek četiri nezavisna kandidata koji su pobijedili u prvom krugu. Kakav je osjećaj i što mislite da je ključni razlog za ovakav uspjeh?

- Drago mi je da su birači prepoznali kontinuitet koji mi nudimo. Ovo je prvi puta da su birači dali povjerenje nezavisnoj opciji bez obzira na to koja je osoba istaknuta ispred nje. To znači da nezavisni u Đurđevcu uživaju veliko povjerenje birača. Zasluženo je to radom u protekle četiri godine, tijekom kojih se pokazalo da je nezavisna politika, neopterećena stranačkim ideologijama, najbolja za razvoj.

Još prošli tjedan ste preuzeli upravljanje gradom od svog prethodnika Željka Lackovića. S čime se bavite ovih prvih nekoliko dana i koji će biti Vaši prvi značajniji gradonačelnički potezi?

- Odmah nakon službene primopredaje gradskih dokumenata, održao sam radni sastanak s gradskim pročelnicima i voditeljima gradskih ureda. Nemamo vremena za odmor, jer Grad ima nekoliko projekata u izvedbi s blizu 18 milijuna kuna. Najveći je Športsko-rekreacijski centar u vrijednosti 8,5 milijuna kuna, a odobrena su nam i sredstva za sufinanciranje projekata energetskih obnova zgrada. Uredit ćemo zgradu DV „Maslačak“, OŠ Grgura Karlovčana i zgrade koju koriste Područni odjeli za učenike s teškoćama u razvoju. Sve je to ukupne vrijednosti oko 9 milijuna kuna, od čega sufinanciranje iznose oko 3,7 milijuna kuna.

Prvi potezi? Uz svakodnevnu koordinaciju na svim ostalim manjim komunalnim zahvatima, držim da je važna i odgovornost da se ovi projekti uspješno završe i da se istovremeno nastavi s pripremama novih.

Što građani Đurđevca mogu očekivati od Vas, hoće li biti nekih bitnijih promjena u upravljanju gradom?

- Naslijedio sam dobro uređeni Grad koji ide u dobrom smjeru i ja ću održati kontinuitet u racionalnom, ekonomičnom i odgovornom upravljanju. Imamo velike želje i potrebe, a relativno mala sredstva, tako da se moramo nastaviti naslanjati na sufinanciranja iz raznih izvora, odnosno pripremati projektnu dokumentaciju za prijavu na natječaje i na štednju.

Vaš prethodnik Lacković je široj hrvatskoj javnosti postao poznat kao jedan od najštedljivijih gradonačelnika, volonter koji je službena gradonačelnička putovanja financirao iz vlastitog džepa. Hoće li na tom planu ipak biti promjena, hoćete li se Vi profesionalno baviti upravljanjem grada?

- Profesor sam fizike i prije dolaska na funkciju gradonačelnika predavao sam je u našoj Osnovnoj školi. Budući da je Grad osnivač škole, radi se o nespojivim dužnostima, pa mi ostaje dužnost gradonačelnika obavljati profesionalno. Naravno, i dalje ćemo štedjeti na službenim putovanjima, kao i gospodin Lacković, kao uostalom i svim drugim segmentima gdje god je to moguće kako bismo ipak normalno funkcionirali i mogli ostvariti što više zacrtanih ciljeva.

Koji će biti Vaši prioriteti, što mislite da je najvažnije što treba napraviti za Đurđevac i njegove građane u iduće četiri godine?

- Prioritet mi je stvaranje najboljih uvjeta za poticanje razvoja gospodarstva i privlačenje investitora za otvaranje novih radnih mjesta. Tome bi mogla pomoći već isplanirana izgradnja istočne obilaznice i servisne ceste kako bismo stavili u funkciju 23ha nove industrijske zone. Ta infrastruktura i uređena poduzetnička zona, očekujem da će privući i velike investitore. Želim da Grad bude poveznica između njih i škole, jer znamo da oni dolaze tamo gdje ima kvalitetne radne snage. Poticat ćemo i dalje male poduzetnike i sufinancirati im nabavu opreme i strojeva, te kamate na kredite. Ne treba naglašavati da ćemo i dalje maksimalno razvijati i turizam.

Apropos turizma, gradonačelnik Lacković je doveo deve u Đurđevac i tako pokrenuo turističku priču. Postoje li neki podaci o tome koliko su deve privukle turista i što mislite, koliko tu ima potencijala za rast? Može li Đurđevac biti turističke destinacija, i što planirate napraviti na tom planu?

- Deve su za Đurđevac probili sve medijske barijere i Đurđevac više nije bijela točka na turističkoj karti RH. Iako već dugo imamo prave turističke bisere, kao našu Legendu o Picokima koja ima titulu EDEN-a, Europske destinacije turističke izvrsnosti, pa također zaštićenu pješčaru, Hrvatsku Saharu na kojoj se upravo snima Vrdoljakov „General“, vjerujem da sad već samo rijetki u Hrvatskoj nisu čuli za Đurđevac, njegovu Legendu, utvrdu Stari grad s Interpretacijskim centrom, mega-manifestaciju Picokijadu i Đurđevačke peske.

Naravno da već imamo i nove ideje za privlačenje turista i nov i proboj u medijski prostor. Ovo će sigurno biti rekordna godina po broju posjeta Đurđevcu. Već smo sada, s više od 7200 posjeta, skoro dostigli prošlogodišnju brojku ulaska u utvrdu Stari grad. Svi nam pokazatelji govore da će ove godine, zbog ponuđenih brojnih zanimljivih sadržaja, biti i rekordno posjećena Picokijada. Razvijat ćemo naravno i nove sadržaje oko utvrde Stari grad kako bi privukli još više turista i zadržali ih što dulje u Đurđevcu. Na gradskom području, u prelijepoj prirodi obronaka Bilogore imamo slikovitu malu Sv.Anu sa rekreativnim sadržajima, ali i preko 2000 vikendica-klijeti koje ćemo sigurno uklopiti u našu turističku priču. Asfaltiranjem vinskih cesta dobili smo, ne samo dobre prilaze ti malim rasutim biserima u tišini i zelenilu, nego i duge i zanimljive biciklističke rute na relativno malom prostoru.

Postoje li još neki potencijali za rast i razvoj Đurđevca koji dosad nisu bili dovoljno prepoznati, a Vi ih planirate iskoristiti?

- Naglašavam stalno da Đurđevac ima prave turističke, ali nedovoljno obrađene bisere. Na našem popisu je Park-šuma Borik u kojoj planiramo rekreativnu zonu i prostoru prilagođene sportove, te hostel za školu u prirodi. Imamo Zaštićeni botaničko-geografski rezervat Đurđevačke Peske kao izvrsni potencijal za razvoj školskog turizma. Kulturni turizam nam se sam nameće zbog posebnih muzejskih i galerijskih prostora, Interpretacijskog centra Legende o Picokima, ali i prevrijedne Donacije Ivana Lackovića Croate. Sve nam je to na jednom mjestu, u utvrdi Stari grad. Već 49 godina imamo Picokijadu, Međunarodni dječji festival „Kukuriček“, a tijekom godine i druge velike i manje manifestacije. Posložimo li se sve kako planiramo i prepoznali se to i tamo gdje treba, mi doista možemo imati turističku ponudu 365 dana u godini. Premreženi smo biciklističkim stazama, pa nam se vinske i galerijske ceste nameću kao dodatni potencijali koji se još moraju ponuditi, ali bolje i više iskoristiti.

Osim toga Đurđevac je silno i drugačije bogat. Leži na najvećem bazenu pitke vode u ovom dijelu Europe. To ćemo iskoristiti kroz projekt Aglomeracije u iduće četiri godine, a čija je vrijednost 260 milijuna kuna. Izvodimo ga u suradnji sa okolnim općinama, pa će se završetkom tog projekta omogućiti povezivanje s Bjelovarsko-bilogorskom i Virovitičko-podravskom županijom.

Koja je Vaša vizija Đurđevca za četiri godine, po čemu će on biti različit i bolji od onoga što je danas?

- Vidim Đurđevac u kojem će biti više mladih, u kojem će biti više sigurnog posla, urbano sređen grad s bogatom kulturnom i turističkom ponudom koja će biti garancija da će mlade obitelji ostajati, a nove dolaziti u Đurđevcu. Kvalitetna radna mjesta, visoki standard u vrtiću i školama, bogata ponuda kulturnih, sportskih i umjetničkih sadržaja te gospodarski rast garancija je budućnosti mladih u gradu Picoka. Siguran sam da će Đurđevac biti moderan i otvoren grad, poželjan za život.

I na kraju, jedno ste od novih lica na ovim izborima. Što Vas je motiviralo da se aktivno uključite u politiku i je li Đurđevac vrh Vaših ambicija ili se možda jednog dana vidite i u nacionalnoj politici?

- Uz nezavisnu opciju Željka Lackovića sam od samog početka. Prije četiri godine me upravo on pitao želim li se uključiti u popravljanje stanja u Đurđevcu. Odgovorio sam, naravno, potvrdno. Nismo tada bili zadovoljni situacijom u našem Gradu koji je vidno stagnirao u svim segmentima. I ja sam, kao i Lacković, kao i mnogi drugi, želio ostati živjeti i raditi u svojem gradu, pa zbog toga nisam imao izbora nego sam morao pokušati promijeniti tadašnju situaciju. Zbog toga je i nastala inicijativa „Ljubav prema našem gradu“, koja je okupila grupu istomišljenika. Svi smo u četiri godine s voljom radili i eto uspjeli preporoditi situaciju u Đurđevcu.

Grad Picoka mi je prioritet i zasad nemam nacionalnih političkih ambicija. Procjenjujem ipak, da ako realno sagledamo stanje, vidimo da na regionalnom i nacionalnom nivou situacija nije dobra i trebalo bi mnogo stvari promijeniti i učiniti boljima. (gradonačelnik.hr)

intervju