INTERVJU Dražen Barišić

Nastavljamo sa značajnim ulaganjem u obrazovanje, samo za stipendije i nagrade najboljim učenicima sredstva smo povećali za 50 posto

Od početka mandata smo  otvorili  Gradski bazen, energetskom obnovom obnovili smo dvadesetak stambenih zgrada i dječji vrtić, pušten je u promet novi kružni tok, iz EU fondova izvukli smo sredstva za energetsku obnovu škola, ustanova i aglomeraciju . Zadovoljan sam što smo ostvarili proteklu godinu, ali u narednom razdoblju ćemo se fokusirat na izgradnju novih kapitalnih projekata.

 Velika Gorica u našem je izboru najboljih gradova proglašena drugim najboljim gradom u području demografske i obrazovne politike. O projektima i mjerama koji stoje iza ovog rezultata, kao i proračunskim planovima za ovu godinu razgovarali smo s gradonačelnikom Draženom Barišićem.

 G. Barišić, Velika Gorica je po našem velikom istraživanju u izboru najboljih gradova drugi najbolji hrvatski grad kada su u pitanju demografska i obrazovna politika. Šta Vam znači ovaj plasman i koliko je još prostora za napredak na ovom području?

- Grad Velika Gorica je usmjeren na djecu, mlade i obitelj. Lokalna zajednica ima važno mjesto u razvoju djece i mladih i upravo kao Grad ulažemo značajna sredstva za naše najmlađe sugrađane te s pravom nosimo naziv “Grad prijatelj djece”.  I dalje ćemo u godinama koji su pred nama ulagati u predškolsko i školsko obrazovanje kako bi našoj djeci osigurali kvalitetno obrazovanje i što ugodniji boravak u našim vrtićima i školama.

 Koji su to projekti i mjere kojima se Gorica plasirala ovako visoko u nacionalnim okvirima?

 - Velika Gorica izdvaja značajna proračunska sredstva za djecu i to značajnim ulaganjima u područja predškolskog odgoja i školstva. U posljednjih nekoliko godina izgradili smo dva potpuno nova objekta dječjih vrtića za 200 i 120 djece, nadograđen je postojeći vrtić u središtu grada, nedavno se obnovio vrtić kroz energetsku učinkovitost, a putem natječaja Ministarstva za demografiju uređuju se ograde i dvorišta postojećih vrtića te se obnovili i područni objekti. Uz to, sufinancira se rad privatnih vrtića u Velikoj Gorici na način da roditelji imaju iste uvjete plaćanja kao i u gradskim vrtićima. Po istom kriteriju sufinancira se predškolski program i za djecu koja polaze vrtiće u susjednom Zagrebu. Odlukom o roditeljskim uplatama iz 2016.g. smanjena je cijena roditeljske uplate, a posebna briga i dostupnost osigurana je djeci s teškoćama u razvoju, djeci koja žive u uvjetima siromaštva te obiteljima s više djece. Roditelji djece s teškoćama u razvoju oslobođeni su plaćanja programa u posebnom programu i SUVAG-u. Istovremeno, vodi se briga o raznovrsnoj ponudi programa te roditelji mogu birati između programa ranog učenja stranih jezika, Montessori programa, dramsko scenskog ili sportskog programa. Već drugu godinu provedeni su e-upisi što je omogućilo roditeljima da upišu svoju djecu u vrtić iz svoga doma.

U području školstva također vodimo brigu o objektima koji se redovito održavaju i uređuju. Za vrijeme školskih praznika, cijelo ljeto smo po školama imali radove vrijedne 2,5 milijuna kuna gdje smo prilagodili školske uvjete što kvalitetnijem radu. U okviru širih javnih potreba osiguravaju se besplatni udžbenici i radne bilježnice za svu djecu, stipendije, izborna nastava. Važno je naglasiti da se iz gradskog proračuna dodatno financiraju pomoćnici u nastavi za svu djecu koja imaju takvu potrebu. Podršku djeci kroz različite programe pružamo i u Centru za djecu, mlade i obitelj – to je ustanova kojoj je osnivač Grad.  Radi se o programima pomoći u učenju, svladavanju prijelaza u školovanju, pripreme za školu, podrške roditeljstvu, logopedskog tretmana, savjetovališta. Grad financira i provedbu preventivnih programa koji su postali svojevrsni standard u osnovnim školama - od programa prevencije nasilja, dodatne edukacije učitelja Našim roditeljima pomažemo i drago nam je što smo i ove školske godine našim osnovnoškolcima osigurali besplatne udžbenike i radne bilježnice u  suradnji sa Zagrebačkom županijom.

 Kakvi su planovi za ovu godinu, hoće li biti nekih promjena i novih mjera i projekata na području obrazovanja?

 -  Za 2019. godinu mogu reći da će se nastaviti financiranje projekata za ustanove odgoja i obrazovanja, krenut ćemo u energetsku obnovu dviju osnovnih škola i nastavit ćemo i dalje sa ulaganjima u obnovu i modernizaciju postojećih objekata.

U proračunu za 2019. godinu dolazi do povećanja stipendija sa 460 tisuća kuna penju na 650 tisuća kuna. Radi se o povećanju novčanih sredstava za nagrađivanje izvrsnosti učenika koji osvoje prva tri mjesta na natjecanjima. Priča o besplatnim udžbenicima i radnim bilježnicama nastavlja i u 2019. godini.

Proračun je iz svih aspekata izbalansiran, omogućava osim razvoja i zadovoljstvo građana, pa i onih koji su socijalni i drugi partneri u njemu obzirom da se planira rast plaća djelatnika u predškolskom odgoju, obrazovanju, kulturi.

 Kakva je situacija kada je demografija u pitanju, koliko se u Velikoj Gorici osjete svi negativni trendovi koji prevladavaju u čitavoj zemlji i kojim mjerama se protiv njih borite?

 - Velika Gorica ne osjeća toliko negativne demografske trendove jer sa razvojem gospodarstva i novih investicija bilježimo veliki broj novodoseljenih obitelji, a očekujemo da će se taj trend nastaviti, pa čak i ubrzati u ovoj godini kad s radom započne novi distributivni centar Hrvatske pošte, logistički centar Atlantic Trade-a, te još nekoliko novih investicija.

Što se tiče konkretnih mjera koje poduzimamo, mogu spomenuti kako smo povećali naknade za treće novorođeno dijete u obitelji na 12.000 kuna.

 Proračun za 2018. godinu nazvali ste radno 'proračun za poboljšanje standarda građana'. Što to točno znači?

 - Glavni cilj je poboljšanje standarda i kvalitete života građana koji se postiže kroz značajna ulaganja grada u kapitalne investicije, kontinuirano financiranje programa javnih potreba u svim segmentima djelovanja.

U prošlogodišnji proračun uvršteni su brojni važni projekti, kao što su izgradnja rotora u središtu grada za lakše povezivanje, te sigurniji i mirniji promet za sve vozače i stanovnike, postavljanje reflektora na gradskom stadionu za velikogoričke prvoligaše i školu nogometa za nove naraštaje, rekonstruirale su se ulice i ceste, a nedavno je započela  izgradnja spomen doma 153. brigade u Velikoj Buni - upravo na tom mjestu su kretala ratna djelovanja, branio grad Zagreb i Velika Gorica, zbog čega ima svoju povijesnu tradiciju.

 Mijenja li se što kad je u pitanju gospodarstvo, odnosno poticaji poduzetnicima?

 - Grad Velika Gorica kontinuirano i intenzivno radi na poticanju poduzetništva i stvaranju pozitivnog i poticajnog gospodarskog okruženja koje doprinosi daljnjem razvoju obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Velike Gorice.

U cilju poticanja poduzetništva i stvaranja pozitivnog gospodarskog okruženja grad provodi brojne programe i aktivnosti - dodjela bespovratnih sredstva poduzetnicima i obrtnicima, djelovanje poduzetničke potporne institucije (VE-GO-RA), osnivanje novih i razvoj postojećih Poduzetničkih zona .

Uveli smo i poticajne mjere kroz subvencije i olakšice investitorima na području grada Velike Gorice za komunalni doprinos i komunalnu naknadu.

Pokrenuli smo institut „osobnog investicijskog pratitelja“ u cilju što bržeg rješavanja administrativnih prepreka i pomoći investitorima pri realizaciji investicija, što uključuje pomoć u ishođenju potrebne dokumentacije te u aktivnostima koje bi dovele do ostvarenja planirane investicije u najkraćem mogućem roku.

Važniji projekt u realizaciji  je logistički centar Hrvatske pošte d.d. čija je vrijednost investicije cca 350 mil. kuna. Početkom prosinca sa radom je započeo novo izgrađeni  logistički  centar Atlantic grupe d.d. i Kamgrada d.o.o. čija je investicija vrijedna  138 mil.kuna.. Tvrtka Lidl Hrvatska d.o.o. k.d. je pri završetku uređenja nove upravne zgrade, a rekonstrukcija postojeće poslovnice je završena. Vrijednost investicije je cca 70 mil.kuna.

 Jedan od Vaših velikih projekata koji je itekako podigao kvalitetu života u Velikoj Gorici je projekt gradskog bazena. Jeste li zadovoljni kako je to realizirano?

 - Gradski bazen sredinom prosinca 2018. godine, otvorio je svoja vrata, a cijeli događaj uveličala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Više od trideset godina Velikogoričani su čekali na izgradnju bazena. Prošlih godina pristupili smo tom projektu vrlo razborito, s vlastitim sredstvima iz Gradskog proračuna. Financirali smo ovaj projekt u vrijednosti 40 milijuna kuna i time ćemo omogućiti razvoj vodenih sportova u našoj Gorici, školu plivanja, međutim ovaj bazen služit će i svima nama za rekreaciju. Želja nam da u ovom dijelu grada uz kompleks bazena, uz nekoliko sportskih dvorana otvoriti još nekoliko rekreativnih i sportskih sadržaja i da omogućimo svima nama da živimo što bolje i kvalitetnije u našem gradu.

Objekt sadrži jedan veliki 25 metarski i jedan bazen za školu plivanja te na prvom katu je manja sportska dvorana .

 Prošlo je nešto više od godinu dana Vašeg trećeg mandata na čelu Velike Gorice. Kako biste ocijenili proteklu godinu, jeste li ostvarili sve što ste planirali?

 - Građani Velike Gorice povjerili su mi treći mandat na izborima u proljeće 2017.godine. Moja je daljnja odgovornost da opravdam mandat  i da zajedno stvaramo grad po mjeri svih građana. Od početka mandata smo  otvorili  Gradski bazen, energetskom obnovom obnovili smo dvadesetak stambenih zgrada i dječji vrtić, pušten je u promet novi kružni tok, iz EU fondova izvukli smo sredstva za energetsku obnovu škola, ustanova i aglomeraciju . Zadovoljan sam što smo ostvarili proteklu godinu, ali u narednom razdoblju ćemo se fokusirat na izgradnju novih kapitalnih projekata.

 Što još planirate u narednom razdoblju, što građani mogu očekivati od Vas do kraja ovog mandata?

 - Gradsko vijeće izglasalo je Proračun Grada Velike Gorice za 2019. godinu u visini od 408 milijuna kuna, što je do sada najveći proračun u povijesti grada. Nastavljamo sa razvojnim programima, ali i pojačavamo one socijalne.

Kapitalni projekti su : vanjski bazen sa stavkom od 2,5 milijuna kuna, uređenje zgrade „Stare općine“ u vrijednosti 9,4 milijuna kuna, dovršetak izgradnje Spomen doma 153. brigade, energetska obnova osnovnih škola i izgradnja Kučkog mosta. Završio je  postupak javne nabave za izvođača radova na izgradnji novog mosta i  nakon potpisa ugovora krećemo sa izgradnjom.
Natječaj je vrijedan 4,6 milijuna kuna, (bez PDV-a) a izvođač radova imat će 200 radnih dana da ukloni stari drveni most i izgradi novi armirani betonski u dužni 60 m, širine 7,3 m i nosivosti 20 tona.

Najveći projekt  je realizacija aglomeracije Velika Gorica. Nedavno smo nabavili vozila koja su potrebna  da bi se projekt  mogao izvesti, ali i kako bi se održavala vodoopskrbna i odvodna mreža u Velikoj Gorici. Osim ovog natječaja, provedeni su i natječaji za vidljivost projekta, za vođenje projekta te za nadzor projekta. Ostalo je još samo raspisati natječaj za izvođača radova za tri tehno-ekonomske cjelina na koje smo podijelili projekt. Zadnji natječaj bit će za rekonstrukciju i izgradnju novog pročistača otpadnih voda. Vrijednost projekta Aglomeracije Velika Gorica, s procijenjenih 505 milijuna, približio se cifri od 700 milijuna kuna pa će za rješavanje ovog problema biti potrebna intervencija države. Aktivno surađujemo s nekoliko župana i gradonačelnika, a svi zajedno imamo komunikaciju s ministrom Ćorićem i ministricom Žalac te premijerom Plenkovićem. Očekujemo da ćemo skupno riješiti naše probleme. Riječ je o sumi nešto manjoj od 1,5 milijardi kuna koju bi trebala osigurati Hrvatska vlada. Nisu to sredstva koja će otići iz Hrvatske, veći dio ostat će ovdje kod nas i ugraditi se u bolji i kvalitetniji komunalni standard stanovnika tih naselja. (gradonačelnik.hr/Marija Pulić Drljača)

intervju, Dražen Barišić, Velika Gorica