Neferović: Iako je Grad u tri godine ostao bez 12,4 milijuna kuna, financijski dobro stojimo

Financijsko poslovanje Grada Požege u razdoblju od 2006. do 2016. godine bila je tema konferencije za novinare koju je danas održao požeški gradonačelnik Vedran Neferović. Prezentirano je razdoblje od mandata SDP-a, potom zatečeno stanje 2013. godine kada vlast preuzima HDZ s načelu s gradonačelnikom Neferovićem, te koji su koraci poduzeti do danas.

Tako je vidljivo da se od 2009. do 2012. godine svaka godina završavala s minusom, a isti je prenesen i u 2013. godinu. Nakon lokalnih izbora 2013. pa do kraja iste godine najveći uteg u poslovanju Grada bio je neodgovoran odnos po pitanju investicije Glazbene škole što je uzrokovalo da je godina završila sa značajno većim minusom. Na kraju 2014. godine taj iznos je umanjen gotovo za polovicu, dok je 2015. godina bila izuzetno zahtjevna zbog odluka o poreznoj reformi SDP-ove Vlade, te zbog izostanka određenih prihoda, posebno od komunalne naknade. Godina 2016. završila je s minusom od oko 400 tisuća kuna najvećim dijelom zbog naplete preko HBOR-a za izvođenje radova na jednoj ulici koja nije izvršena u prosincu prošle godine.

- Zaključak je da negativno poslovanje u iznosu 2.587.001,94 kuna s početka 2014. godine svedeno na 386.861,78 kuna minusa i da je u protekle tri godine pozitivno poslovanje za 2,2 milijuna kuna. Protiv ovih podataka i brojeva ne može mi niti jedna politička opcija u ovom gradu reći ništa. Zahvaljujem se svim onim vijećnicima koji su odgovorno podržavali proračune Grada Požege, također se zahvaljujem o Odboru za financije na čelu s Vinkom Matijevićem, svim stručnim službama i zaposlenicima gradskih ustanova kojima smo na početku mandata morali umanjiti plaće jer bez tog koraka ne bismo mogli ovako poslovati. Svu gradsku imovinu koja je bili mrtvi kapital stavili smo u funkciju, povećali smo i ažurirali bazu podataka za komunalnu naknadu i utvrdili stvarnu situaciju kako bismo prihode mogli dovesti u ravnotežu s rashodima – rekao je gradonačelnik Neferović.

Od specifičnosti u proteklom periodu i mandatu SDP-a gradonačelnik je izdvojio Ugovor s HT-om za polaganje vodova te poreznu reformu koja je u značajnoj mjeri utjecala na prihode Grada u protekle dvije godine s izgubljenih više od 5 milijuna kuna. Grad je također morao namiriti i troškove dovršetka izgradnje zgrade Glazbene škole Požega zbog čega je također generirano negativno poslovanje, a situaciju je dodatno otežao i Sporazum o povratu neosnovano naplaćenog komunalnog doprinosa s tvrtkom Tofrado. Na temelju povrata uplaćenog poreza na promet nekretnina Poreznoj upravi Grad je oštećen za gotovo 300 tisuća kuna za što, prema riječima gradonačelnika, do danas nitko nije odgovarao.

Na kraju su prikazana potraživanja Grada Požege te rekapitulacija prema kojoj je proračun pretrpio manje sredstava u iznosu od 12,4 milijuna kuna.

- Očekivao sam da ćemo puno problema riješiti putem EU fondova, ali nemojmo zaboraviti da je u tri godine u Vladi bila suprotna opcija te da smo u proteklih godinu dana imali dvoje izbore. Naš indeks razvijenosti je često smetnja za prijavu na pojedine natječaje, ali se nadam da ćemo uskoro gradske probleme rješavati kroz pomoći iz ministarstava i fondova. Nesretan sam što je Gradska knjižnica i čitaonica ostala u ovakvom stanju i nadam se da ćemo idućeg tjedna konačno znati koliko je još potrebno sredstava da bi se zgrada završila i svi radovi priveli kraju - zaključio je gradonačelnik Neferović.

Prezentaciju Financijskog poslovanja Grada Požege možete pogledati ovdje...