Nin među rekorderima EU fondova: Za projekte povukli gotovo 1000 kuna po stanovniku

Prema našoj posljednoj analizi podataka Ministarstva financija, Grad Nin se našao u prvih deset hrvatskih gradova po povlačenju sredstava iz europskih fondova per capita. Nin tako s prosječne 973 kune EU fondova po stanovniku ulaže u projekte iznimno bitne za razvoj grada i zadovoljstvo njegova stanovništva.

„Radi se o velikim projektima uglavnom infrastrukturnim koji su doista neophodni za građane Nina, a  pripremani su na način da se iz svake mjere iskoristi maksimalni iznos europskih sredstava dozvoljen  uvjetima natječaja“, poručili su iz Grada.

Nin je nedavno, u sklopu Europskog poljoprivrednog programa, ostvario 11,8 milijuna kuna odnosno 4.915 kuna per capita što ga u ovom slučaju stavlja na prvo mjesto među hrvatskim gradovima. U sklopu istog fonda Ninu je odobren projekt gradnje novog vrtića, vrijednog 9,2 milijuna kuna, koji je od iznimne važnosti za sam razvoj Grada i zadovoljstvo njegovih obitelji.

„S obzirom na male kapacitete sadašnjeg vrtića, koji nisu zadovoljavali potrebe mještana, kao i nepostojanje 10-satnog programa, projekt ima veliko značenje za Grad. Predstavlja demografski i gospodarski razvoj, te omogućavanje mladim obiteljima nesmetan razvoj“ ističu iz Grada.

Od velike važnosti za Nin i njegovu okolicu je projekt poboljšanja vodokomunalne infrastrukture anglomeracije Nin- Privlaka- Vrsi vrijedan više od 346 milijuna kuna. Zahvaljujući projektu kojim će se izgraditi 200 kilometara vodovodne i kanalizacijske mreže s dva pročišćivača otpadnih voda Nin će, zajedno sa susjedne tri općine postati prva pametna mikroregija u Hrvatskoj.

Nadalje, tu je i projekt izgradnje spojne ceste s priključkom na državnu cestu  u Zatonu za što je Grad ostvario 5,1 milijuna kuna, te više od 800 tisuća kuna za rekonstrukciju sportskog i dječjeg igrališta. (gradonačelnik.hr/L.U.)