Novalja: Jedan od ključnih projekata u 2017. - Poduzetnički inkubator

Novalja je grad koji iz godine u godinu postaje sve važnije turističko središte. Imaju stabilan proračun već nekoliko godina, nikome ništa ne duguju, a sve više apliciraju na novčana sredstva iz fondova Europske unije, odakle u 2017. planiraju financirati projekt Poduzetničkog inkubatora. Ako projekt ne prođe, Grad će uzeti kredit u HBOR-u, najavljuje gradonačelnik Ante Dabo

Prijedlog proračuna Grada Novalje za 2017. godinu bit će oko 60 milijuna kuna, a sve ovisi o tome koliko će sredstava biti osigurano iz fondova Europske unije. Gradonačelnik Novalje, Ante Dabo, istaknuo je kako oni imaju stabilan proračun od nekih 40 milijuna kuna, imaju otprilike slobodnih 10 milijuna kuna za kapitalne investicije, a sve drugo su EU projekti. U proračunu za iduću godinu dižu samo dio vezan upravo uz projekte iz europskih fondova.

Dižemo samo taj dio vezan za EU fondove jer morate unijeti u proračun stavke kako bespovratnih sredstava, tako i kreditnih sredstava, velikih sredstava koje ćete za te projekte uzeti“, ističe gradonačelnik.

Ključne odrednice u 2017. godini bit će sanacija odlagališta Caska u vrijednosti otprilike 3 milijuna kuna. Od novih projekata u Novalji će započeti izgradnja Kulturnog centra, proširenje dječjeg vrtića, Poduzetnički inkubator, rekonstrukcija DVD-a, kao i projekti Ministarstva zaštite okoliša vezani uz četvrtu fazu lunjskih maslinika. Navedeni projekti su osmišljeni, a gradonačelnik je istaknuo kako se nada da će u 2017. godini ti projekti započeti sa svojom realizacijom.

'Ja sam optimističan, vjerujem da ćemo učiniti mnoge stvari': gradonačelnik Ante Dabo 

U Novalji se trenutno obnavlja povijesna jezgra. To je jedan dugogodišnji projekt obnove stare jezgre samog Grada sa željom da se ona turistički valorizira na jedan drugačiji način. Uređen je Trg Alojzija Stepinca, kao i Dalmatinska ulica, a vrijednost tog projekta iznosila je 4,5 milijuna kuna. Kroz radove su se izmijenile i rekonstruirale postojeće instalacije, vodovod, kanalizacija, oborinska odvodnja, elektro instalacije te telekomunikacijski kabeli, a i obnovile su se sve fasade koje okružuju trg. Radi se na tome da i turisti uživaju u starim konobama u samom srcu grada, a ne samo domaće stanovništvo.

Isto tako, izrađen je projekt i pribavljene su sve potrebne dozvole za realizaciju i izgradnju Kulturnog centra „Gozdenica“, te će se u narednom razdoblju pristupiti osiguranju sredstava iz kredita Hrvatske banke za obnovu i razvitak te provedbe javne nabave, dok bi se s radovima na uklanjanju postojeće zgrade započelo prije ljeta 2017. godine. HABOR je ponudio dobar kredit za Kulturni centar, pošto taj projekt ne može proći preko ruralnih projekata jer prelazi preko 1 250 000 tisuća eura. Tako da su iz Grada poručili kako su se odlučili za kredit na dvije godine s vrlo povoljnom interkalarnom kamatom od desetak tisuća kuna.

Gozdenica je projekt koji znači puno za kulturno i duhovno funkcioniranje Novalje, ističe Dabo

Novalja je grad s jakim fiskalnim kapacitetom, a nema ni jednu kulturnu dvoranu, odnosno kulturni centar. To je isto jedan projekt koji znači puno za kulturno i duhovno funkcioniranje jednog grada“, istaknuo je Dabo.

Poduzetnički inkubator isto je jedan od planiranih projekata u Novalji. Ako ne prođe kandidiranje preko fondova Europske unije isto će se okrenuti HABOR-u i uzeti kredit s nula posto kamata jer je to jako bitno zbog bolje poduzetničke klime u samome gradu. Upravo se na tome mora raditi, jer kad nema turističke sezone, važno je ulagati u poduzetništvo.

„Grad ima stabilnu financijsku situaciju, ne dugujemo nikome ništa, tako da ćemo se sad vjerojatno i kreditno zadužiti više jer smo u mogućnosti, a i danas je vrijeme kad možete nešto takvo napraviti“, kazao je gradonačelnik.

Još jedan od važnijih projekata je sustav odvodnje i vodoopskrbe, pogotovo na ruralnim područjima grada, koju rješava dugoročno grad. Osigurana su EU sredstva za projekt Aglomeracije Novalja u visini od 25 milijuna eura. Time će se riješiti problem vodoopskrbe i odvodnje za naselja Novalja, Barbati i Stara Novalja. Time je Novalja postala jedan od 9 gradova i općina kojima Europska unija financira projekt vodoopskrbe i odvodnje.

Nadalje, Novalja je u prvih deset gradova u Hrvatskoj po izdvajanju za novorođenčad. Tako za prvo dijete izdvajaju 4000 kuna, za drugo 6000 kuna, a za treće dijete 8000 kuna. U idućoj će se godini proširiti dječji vrtić jer se na žalost, svake godine dvadesetak djece ne uspije upisati u vrtić te je to glavni razlog njegovog proširenja. Tako će se izgraditi tri nova odjeljenja, pa čak i jaslice. Važno je za napomenuti kako se proširenje vrtića financira bespovratnim sredstvima Europske unije. Osim njegovog proširenja, dječji je vrtić kadrovski osnažen logopedom i psihologom. Što se tiče osnovne škole, ona vapi za rekonstrukcijom, nadogradnjom, a jednosmjenska je nastava samo plan za budućnost. U prijedlogu proračuna za 2017. godinu donesena je odluka o financiranju logopeda. Osnovna škola ima otprilike 360 djece, što je dobar znak, ali na žalost ne postoji mogućnost rekonstrukcije škole u idućoj godini. „Nadam se da ćemo i tu postići jedan dogovor, da će i tu nešto Grad pomoći, u idućoj godini nećemo moći, ali da se bar pripremi dokumentacija bilo bi dobro“, istaknuo je gradonačelnik.

Proširenje vrtića financira se bespovratnim sredstvima Europske unije

Osim proširenja dječjeg vrtića, radi se i na obnavljanju sportskih terena u samom gradu. Iz grada su poručili kako su dobili podatak da 70% djece u osnovnoj školi pohađa sportske aktivnosti. Širi se sportski centar, prošle godine napravljena su 4 teniska terena, ove godine napravljeno je nogometno igralište s umjetnom travom na 1000 m2, itd.

Dižemo društveni i predškolski standard, školski malo zapinje, ali gledajući kulturu, gledajući i sportske zajednice i sportske udruge, Grad to prati. I ono što me veseli jest amaterizacija sporta. Mi danas imamo nogometni klub koji je nekad uživao blizu milijun kuna iz proračuna, a sad s 300 000 kuna imate 80 djece u nižim kategorijama plus dvadesetak seniora. Evo trudimo se, sve su to možda mali koraci, ali mislim da su vidljivi i da se vidi jedan smjer u kojem idemo i ja sam optimističan, vjerujem da ćemo učiniti mnoge stvari“, zaključuje gradonačelnik Ante Dabo. (E.Z.)