Novalja: Dabo pokrenuo nadzor zakonitosti koncesije za Zrće, na potezu je Ministarstvo uprave

Zrće ne može u koncesiju prije donošenja Urbatnističkog plana, upozorava gradonačelnik Novalje Ante Dabo i ističe kako je osnovni motiv Županijske skupštine što prije i po hitnom postupku sve odraditi, jer očito ne vjeruju da će nakon izbora u svibnju imati većinu

Grad Novalja predao je Ministarstvu uprave prijedlog za pokretanje postupka nadzora zakonitosti rada Županijske skupštine Ličko-senjske županije. Taj postupak je zatražen zbog odluke i akata koje je Županijska skupština donijela tijekom pripreme i u postupku davanja koncesije u svrhu gospodarskog korištenja uređene javne plaže Zrće.

Gradonačelnik Ante Dabo smatra kako je zahtjev s pravne strane postavljen vrlo dobro. „Dva elementa su ključno prekršena. Prvi je detaljni plan o Urbanističkom planu koji nije donesen i koji ne dozvoljava apsolutno nikakve zahtjeve u prostornom uređenju plaža. Drugo, nisu uređeni vlasnički odnosi. Županija daje u najam, odnosno u koncesiju, objekt koji nije njihov. Taj objekt su oni prije pet godina legalizirali, čovjek je vlasnik objekta, ali nije vlasnik zemlje, a oni privatne objekte daju u koncesiju, a to je nedopustivo“, kazao je Dabo.

Ovim postupkom ukazuje se na to kako je Županijska skupština postupila protuzakonito, pa čak i protuustavno, tako da je povrijedila relevantne ustavne i zakonske odredbe o razgraničenju ovlasti između jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao i odredbe posebnih zakona i propisa kojima je uređen postupak za davanjem koncesije na pomorskom dobru. Sve to je na štetu grada Novalje, ali i na štetu javnog interesa i potencijalno zainteresiranih za dobivanje koncesije pod objavljenim uvjetima. Objavljeni uvjeti i prava koncesije u stvarnosti se ne mogu realizirati.

U prosincu prošle godine, na sjednici Županijske skupštine donesena je odluka o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja uređene javne plaže Zrće. No, utvrđeno je kako područje koncesije obuhvaća dio koji je PPU Grada Novalje definirala kao uređeno kupalište sportsko-rekreacijske namjene. Na donošenje odluke o koncesiji plaže Zrće prigovorili su iz Grada jer smatraju kako za to ne postoje zakonski preduvjeti. Unatoč tome, Županijska skupština je krenula u postupak davanja koncesije.

U odluci o namjeri davanja koncesije navedeno je kako se koncesija daje za obavljanje turističkih, trgovačkih, ugostiteljskih i sportsko rekreativnih djelatnosti, bez mogućnosti ograđivanja plaže i naplate ulaznica. Iz toga proizlazi kako je davatelj koncesije unaprijed odredio namjenu tog prostora za određene djelatnosti. No, to nije u skladu s ovlastima davatelja koncesije, već ono spada u poslove prostornog planiranja i uređenja grada.

Prije odluke o davanju koncesije Županijska skupština Ličko-Senjske županije morala je zatražiti mišljenje Gradskog vijeća grada Novalje te je morala utvrditi da je sadržaj koncesije koju namjerava izdati usklađen s uvjetima prostornog uređenja. Tako da je Županijska skupština i prije donošenja odluke o namjeri davanja koncesije bila svjesna činjenice da takvo postupanje predstavlja povredu ovlasti nadležnog Gradskog vijeća.

Ovakav sadržaj koncesije je u neskladu i u suprotnosti s postojećim dokumentima prostornog uređenja, a toga su svjesni i u samoj Županijskoj skupštini. Izrađena je Studija opravdanosti davanja koncesije te je konstatirano da je ovlaštenje za poslove prostornog planiranja i donošenje planova prostornog uređenja u nadležnosti Grada Novalje, te da širim prostornim planom nije detaljno uređena namjena punkta Zrće, već će se to tek učiniti donošenjem Urbanističkog plana uređenja plaže Zrće, koji još uvijek nije donesen. Gradonačelnik Dabo je kazao kako će biti donesen vjerojatno do kasne jeseni ove godine.

Zrće ne može u koncesiju prije donošenja urbanističkog plana, koji će vjerojatno biti tek na jesen: Ante Dabo

Pošto je to veoma interesantna zona za Grad i za građane, na javnoj raspravi će vjerojatno sudjelovati dosta i građana i pravnih i fizičkih osoba, prema tome to će biti interesantno jer je to strateški vrlo bitna ne samo plaža nego i cijela zona, a taj se prostor mora komunalno urediti i opremiti“, poručio je gradonačelnik.

Isto tako, još u studenom prošle godine, Grad Novalja je obavijestio davatelja koncesije kako je u tijeku izrada Urbanističkog plana uređenja plaže Zrće kojim će se definirati sadržaji, djelatnosti, kao i uvjeti pod kojima će se iste djelatnosti moći obavljati. Tada su u Gradu istaknuli kako se protive pokretanju postupka davanja koncesije za gospodarsko korištenje plaže Zrće prije nego što bude donesen spomenuti UPU.

Osnovni motiv je što se njima žuri sve to po hitnom postupku, očito ne vjeruju da će više imati većinu u Županijskoj skupštini i znaju da više neće moći raditi što su do sad radili, a to će malo pobliže bit rečeno u predizbornoj kampanji koja slijedi“, istaknuo je Ante Dabo. (E.Z.)