Novi proračun grada Daruvara: 20 posto jeftiniji vrtići, čak 50 puta više novca za školske udžbenike!

Gradsko vijeće Grada Daruvara usvojilo je na svojoj sjednici u srijedu Proračun za 2018. godinu. Osim što je usvojen najranije ikad u političkoj povijesti grada, ovaj proračun značajan je jer su njime osigurana dodatna sredstva za niz potreba građana, od 20-postotnog smanjenja cijena vrtića do toda da su sredstva za kupnju školskih udžbenika povećana za čak 50 puta – sa dosadašnjih 10-20 tisuća kuna na pola milijuna.

U gradskoj upravi objašnjavaju, naime, da je Grad dosada sufinancirao kupnju udžbenika samo najugroženijim obiteljima, a sada su zbog povećanih prihoda značajno povećali ta izdvajanja, te se nadaju da će pokriti kupnju udžbenika za što veći broj učenika, ovisno o tome koliko će se morat kupovat novih udžbenika.

Što se tiče vrtića, roditelji će nakon ovog smanjenja od 20 posto plaćati između 350 i 625 kuna, ovisno o primanjima.

Uz vrtiće i udžbenike, povećana su i sredstva za stipendiranje učenika i studenata pa će se iduće godine umjesto dosadašnjih pet dijeliti po 12 novih stipendija godišnje.

Osim za djecu i mlade, Grad Daruvar osigurao je povećana sredstva za umirovljenike s primanjima nižim od dvije tisuće kuna, kojima će biti podijeljene božićnice u iznosu od sto kuna, te će imati povlaštene cijene parkiranja.

Od iduće godine Grad značajno smanjuje i komunalna davanja kod gradnje obiteljskih kuća ili izgradnju pogona u poduzetničkim zonama, uvodi financijske potpore poduzetnicima i obrtnicima za novo zapošljavanje, te planira ulaganje u brojne gradske infrastrukturne projekte, navodi na svom Facebooku gradonačelnik Damir Lneniček i zahvaljuje svojim suradnicima i koalicijskim partnerima što su svojom podrškom proračunu omogućili da se realiziraju ovakve promjene u korist građana. (gradonačelnik.hr)