Novigrad ima drugi najveći prirodni prirast stanovništva u Istri

"Obzirom na ove pozitivne trendove pred nama je obaveza dogradnje dječjih vrtića, kako bi slijedeće godine zadovoljili potrebe upisa u naše dvije predškolske ustanove", istaknuo je gradonačelnik Milos.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je podatke o prirodnom kretanju stanovništva Republike Hrvatske u 2018. godini. Objavljeni podaci govore kako je Novigrad drugi po redu istarski grad prema prirodnom prirastu stanovništva, iza Poreča, a ispred trećeg Vodnjana. Ta tri grada ujedno su i jedini od 10 istarskih gradova s pozitivnim prirodnim prirastom stanovništva. 

U Novigradu je tijekom 2018. rođeno 43 djece, dok je 38 umrlih, čime je ostvaren pozitivni prirodni prirast stanovništva te tzv. vitalni indeks od 113,2. Temeljem ovog vitalnog indeksa Novigrad je na visokom šestome mjestu gradova u Hrvatskoj. 

„Raduje nas što Novigrad godinama bilježi uglavnom pozitivne demografske brojke, kako kroz prirodni prirast stanovništva tako i kroz doseljavanje u naš grad. Vjerujemo kako je to dobrim dijelom rezultat naših napora da svojim sugrađanima pružimo što kvalitetnije uvjete za život, posebice mladim obiteljima, poput rješavanja egzistencijalnih pitanja stanovanja i zaposlenja, uvođenja nad-standarda u predškolski odgoj i obrazovanje djece, te općenito podizanja društvenog i komunalnog standarda u našem gradu. Niz je pritom konkretnih socijalnih i drugih mjera kojima se pomažu djeca, mladi i mlade obitelji, a sve s ciljem da ih se zadrži ili privuče u naš grad. (Su)financiranje opreme za novorođenčad i hrane za dojenčad, subvencija za drugo dijete u vrtiću, participacija troškova vrtića, besplatni udžbenici, sufinanciranje troškova srednjoškolskog prijevoza, novčane nagrade odličnim učenicima i studentima među najvišima u RH, sufinanciranje nad-standarda u vrtićima i školama, skorašnja izgradnja nove talijanske osnovne škole, projekti subvencionirane stanogradnje, od kojih je jedan već realiziran, a drugi je upravo pokrenut – samo su neki od programa kojima Grad Novigrad-Cittanova nastoji potaknuti pozitivnu demografsku sliku na svom području, veli gradonačelnik Anteo Milos, te dodaje: „Ova nam je godina rekordna i po broju upisanih učenika prvih razreda osnovne škole, njih čak 57, kao i po upisima djece u vrtiće. Obzirom na ove pozitivne trendove i zadnje pokazatelje, pred nama je obaveza dogradnje dječjih vrtića, kako bi slijedeće godine bili spremni i zadovoljili potrebe upisa u naše dvije predškolske ustanove. Raduje nas što su ovi konkretni statistički pokazatelji dali do znanja da u dobroj mjeri uspijevamo u svojim naporima, da smo na dobrom putu, a predstavljaju naravno i dodatni motiv i obavezu da na tom putu i ustrajemo“, kazao je gradonačelnik Milos. 

Statistika DZS-a obuhvatila je i broj sklopljenih brakova i razvoda. U Novigradu je tako tijekom 2018. godine sklopljeno 14 brakova, uz pet razvoda. (Grad Novigrad)