Novigrad: U Radnu zonu uloženo oko 20 milijuna kuna, zaposleno 300 ljudi, a očekuje se otvaranje 50 novih radnih mjesta

Novigradska Radna zona Sveti Vidal ističe se kao jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj, a nedavno je od države dobila 5.659 četvornih metara kako bi se dodatno unaprijedio njen razvoj i širenje.

Ovo će značiti drugo širenje Radne zone koja je izgrađena 2004. godine  kada je Grad od države dobio 3,5 tisuća m2 zemljišta. Tri godine nakon Zoni je odobreno širenje na dodatnih 5 tisuća „kvadrata“ zemljišta što je konačno omogućilo formiranje građevinskih parcela na kojima je potom izgrađeno šest proizvodnih i poslovnih zgrada s novim poduzetničkim aktivnostima.

Krajem 2014. Grad od države dobiva čak 25 tisuća četvornih metara zemljišta iskorištenih za formiranje pet građevinskih parcela Radne zone Sveti Vidal 2. Od 2004. godine Radna zona se infrastrukturno opremala vodovodom, kanalizacijom, oborinskom odvodnjom, prometnicom, javnom rasvjetom i elektroničkom kabelskom infrastrukturom.

U Radnoj zoni Sveti Vidal, u koju je Grad je do sada uložio oko 20 milijuna kuna, trenutno posluje 15-ak gospodarskih subjekata koji zajedno imaju oko 300 zaposlenika, a novim investicijama u zonu očekuje se otvaranje 50 novih radna mjesta u naredne dvije godine.

Grad odavno investitorima u Zoni osigurava razne beneficije i poticaje poput olakšica prilikom kupovine zemljišta i plaćanja komunalnog doprinosa.

Iz Grada ističu kako su uz novigradske poduzetnike i oni iz Italije prepoznali beneficije i mogućnosti koje nudi ova nova poduzetnička zona. Tako je jedna od značajnih poduzetničkih aktivnosti u Svetom Vidalu bila proizvodnja solarnih panela kao alternativnih izvora energije, a talijanski investitori su pokrenuli i proizvodnju elektronskih komponenti za jednog od najvećih svjetskih proizvođača rasvjetnih tijela, tvrtku Osram.

Nadalje, za jednog od najvećih distributera naočala i optičke opreme, talijanske tvrtke Luxottice u Novigradu otvorio se glavni distributivni centar za jugoistočnu Europu. Domaća tvrtka Dermoestetik radi na proizvodnji prirodne mediteranske kozmetike te joj je osiguran laboratorij, salu za edukaciju i reprezentativni showroom.  

Neki od novih investitora su Laguna Novigrad koja planira izgraditi svoju buduću upravnu zgradu. Tvrtka Arrow Umag proizvodit će mehaničke dijelove strojeva za obradu metala, a Komunalno društvo Neapolis iz Novigrada te Tvrtka Modulacija imati će svoje poslovne prostore i zgrade.

U Radnoj zoni se također nalaze i proizvodni pogoni, uslužne djelatnosti i trgovina i nekolicine drugih poduzetničkih subjekata koje zajednički čine živu i raznovrsnu poduzetničku strukturu.

„Razvoj poduzetništva i poduzetničke infrastrukture u radnoj zoni Sveti Vidal od velike je važnosti za razvoj gospodarstva Novigrada. Mogućnost stvaranja okruženja koje nudi razne proizvodne i uslužne djelatnosti , kao i diversifikacija tržišta rada važni su za naš grad, pogotovo u aspektu konstantnog rasta turističke privrede i velike sezonalnosti poslova. Stoga smo i mi kao Grad u proteklih 15-ak godina u zonu Sveti Vidaluložili više desetaka milijuna kuna. Osigurali smo ulagačima olakšice prilikom kupovine zemljišta i plaćanja komunalnog doprinosa, te – u fazama - izgradili svu potrebnu infrastrukturu. Radna zona Sveti Vidal uspješan je primjer suradnje javnog i privatnog sektora. Pokazalo se da infrastrukturno kvalitetno opremljene poduzetničke zone s lakoćom pronalaze poduzetnike, generiraju nove vrijednosti i nova radna mjesta. Dosadašnji rezultati i trenutni interes poduzetnika s našeg područja i iz inozemstva garancija su novih investicija i novih 50-ak radnih mjesta u naredne tri godine. Od toga će koristi imati lokalna samouprava, ali i država - kroz PDV, novo zapošljavanje i kroz cijeli gospodarski ciklus koji se pokreće stavljanjem nekretnina u funkciju poduzetništva.Bez razvoja poduzetništva i ulaganja u javnu infrastrukturu nema napretka.Zato je i ovaj mali primjer zone Vidal bitno doprinio cjelokupnom razvoju Novigrada i slici uspješnog i otvorenog grada“, poručio je gradonačelnik Anteo Milos. (gradonačelnik.hr/L.U.)