Novigrad: Zahvaljujući razvoju sportskog turizma, ostvareno 50 tisuća noćenja u pred i posezoni

Grad Novigrad, kao najbolji mali hrvatski grad za život, prema prošlogodišnjim proračunskim pokazateljima našao se među gradovima koji najviše izdvajaju za sport. Novigrad je za sport tako u prošloj godini izdvojio 12,32 posto svog Proračuna što ga stavlja na šesto mjesto, a drugi je po izdvajanjima per capita s 1369,75 kuna po stanovniku, odmah iza Poreča.

Gradonačelnik Anteo Milos istaknuo je kako se u posljednjih nekoliko godina iz gradskog Proračuna znatno uložilo u gradnju i uređenje sportske infrastrukture poput ulaganja u sportsku dvoranu, nogometne terene s umjetnom i prirodnom travom, tenis terene, igrališta za odbojku i boćališta te čak 25 dječjih polivalentnih igrališta.

„ Naš se grad može pohvaliti brojkom od više od 90.000 četvornih metara pod parkovima i dječjim igralištima, a pridodamo li tome i oko 600.000 m2 javnih zelenih površina, dolazimo do ukupne površine od 70 hektara koji su na raspolaganju našim sugrađanima najrazličitije dobi za igru, sport i rekreaciju. Mogu ovdje dodati i kako su upravo u završnoj fazi aktualne izmjene i dopune Prostornog plana Grada, u okviru kojih su neka od najatraktivnijih gradskih područja dodatno zaštićena tako što su definirana kao nova područja za sport i rekreaciju. Sva ta sportsko-rekreativna infrastruktura iziskuje i kvalitetno održavanje, a samim time i financijska izdvajanja iz gradskog proračuna. Iz gradskog budžeta sufinancira se i najam sportske dvorane za potrebe gradskih sportskih klubova. Tu su i godišnje proračunske dotacije za redoviti rad naših sportskih udruga odnosno klubova, kao i posebna izdvajanja za primjerice prijevoz ili liječničke preglede za sve sportske udruge koje rade s mladima“, kazao je gradonačelnik Anteo Milos.

U svoju raznovrsnu turističku ponudu, Novigrad pokušava uključiti i sportski turizam čemu znatno pomaže kvalitetna suradnja javnog i privatnog sektora. Novigrad zahvaljujući bilježi produžene turističke sezone, a od sportskog turizma ostvaruje oko 50 tisuća noćenja u pred i posezoni. (gradonačelnik.hr/L.U.)