Novska: Grad vraća zgradu pošte, slijedi njena obnova

Jedna od preostalih zgrada koja je nekada bila ponos grada, građena krajem 19. stoljeća obilježila je početak građanske povijesti Novske, sada godinama propada. Zgrada je u funkciji poštanske službe od 1906. godine, a današnji vlasnici, Hrvatski Telekom i Hrvatske pošte, nisu puno poduzeli oko uređenje.

Osim sanacije krovišta nekada bogato ukrašeno pročelje nestaje u prah, a na zidovima je sve manje reljefa i štukatura.

Grad Novska duže vrijeme  pokušava s vlasnicima zgrade pošte postići dogovor oko uređenje i konačno ovih dana, kako je objavio gradonačelnik Marin Piletić,  zamjenom nekretnina, zgrada pošte dobit će novu priliku.

- U prostor u vlasništvu Grada, nekadašnji prostor knjižnice, koji je do nedavno koristila županijska agencija SiMoRa, a još koristi Razvojna agencija NoRa, njihovim preseljenjem u dio zgrade u kojoj se nalazi Novokom u Potočnoj ulici, uselili bi se uredi pošte, rekao je gradonačelnik.

Nakon toga zgrada pošte kao kulturno dobro bi se obnovila kroz fondove Europske unije te dobila novu funkciju.

Nedavno je u susjednu zgradu iz 18. stoljeća, nakon njenog uređenja i u njene suvremeno opremljene urede, uselile tvrtke koje se bave razvojem video igara. Kontrasti koji povezuju prošlost i tehnologiju 21. stoljeća, obnovom zgrada, čine Novsku ljepšom. (Grad Novska)