Novska postaje prvo hrvatsko središte gaming industrije!

Grad novska ovih dana kreće s realizacijom svog najnovijeg i za sada u Hrvatskoj potpuno jedinstvenog EU projekta, vrijednog 25 milijuna kuna - Poduzetničkog inkubatora specijaliziranog za gaming industriju, kojeg su pokrenuli u suradnji sa Razvojnom agencijom „Si-Mo-Ra“.

Kako nam kaže gradonačelnik Marin Piletić, ovih dana kreću nabave potrebne za početak radova, a prvi gameri trebali bi useliti u inkubator najkasnije za dvije godine. Inkubator će biti smješten u dvije sada napuštene zgrade u centru Novske (stara zgrada pokraj pošte i nekadašnji pogoni pokraj nove Gradske tržnice), koje će se urediti i u njima će se otvoriti uredi za 16 tvrtki u gaming industriji.

Gaming industrija jedna je od bržerastućih industrija u svijetu, procijenjena vrijednost zarade već se penje iznad 100 milijardi dolara, a da i Hrvatska prati ove trendove najbolje govori podatak da je prije nekoliko godina video igre radilo četiri do pet hrvatskih studija, a danas ih ima oko 40.

Gradska uprava Novske prepoznala je ovaj trend i potencijale, a ovim inkubatorom postat će i prvo hrvatsko, a gradonačelnik Marin Piletić nada se i – regionalno središte gaming industrije.

Naime, hrvatske gaming tvrtke sada odlaze u Srbiju u kojoj skupo plaćaju usluge snimanja i studija, a sve to uskoro će, puno jeftinije, imati u Novskoj.

'Projektom ćemo opremiti prostore s 51 računalom, hologramskim, glazbenim, VR i video studiom s motion capture opremom za koju gaming tvrtke iz Hrvatske sada odlaze u Srbiju. Mi ćemo im ovim inkubatorom omogućiti da smanje troškove, prije svega putne. Upravo zbog tih mogućnosti koje će ovaj Poduzetnički inkubator pružati brojne su tvrtke zainteresirane za sudjelovanje u projektu bilo podrškom u edukaciji, korištenjem prostora ili usluga', kaže Piletić.

Osim toga, projektom je predviđena i edukacija za 100 polaznika prekvalifikacije za gaming industriju, kojima će Grad Novska pokriti troškove, a u čemu će ih podržati i Hrvatski zavod za zapošljavanje kroz projekt Lokalnog partnerstva za zapošljavanje.

Iduće godine trebao bi zaživjeti i program poticaja koje bi Sisačko-moslavačka županija i Grad Novska osigurali u svojim proračunima i čime bi sufinancirali početak rada novih poduzetnika u tom sektoru. Grad Novska bi izdvajao 65.000 kuna, Sisačko-moslavačka župaija 35.000, te HZZ 35.000 za poduzetnike početnike u informatičkoj industriji.

Podršku ovom projektu pružit će i CGDA - klaster za gaming industriju.

Ovih dana gradonačelnik Piletić primio je u svom uredu nekoliko predstavnika gaming industrije koji su oduševljeni ovim, kako je rečeno, pionirskim poduhvatom u Novskoj.

'Do sada nije bilo inicijative koja bi na ovako ozbiljnoj razini podržavala hrvatsku gaming industriju, i zbog toga jako pozdravljamo aktivnosti u Novskoj', rekao je direktor tvrtke 'Exordium Games' Andrej Kovačević.

Osnivač 'Ironwarda' Hrvoje Horvatek istaknuo je da je razvoj ovog projekta kvalitetna prilika za mlade ljude i za dodatnu edukaciju. 'Hrvatska ima puno talentiranih, izuzetno ambicioznih i kreativnih mladih, i Hrvatska je uz projekt koji se razvija i u Novskoj, na putu prema svjetskoj dominaciji video igara', zaključuio je.

Da su potencijal i mogućnosti neograničene smatra i Mario Čelan, direktor županijske razvojne agencije, koji poziva sve zainteresirane za računalne igre i njihovi izradu da se jave u Si-Mo-Ru. (gradonačelnik.gr)