Novska: Prijavili još osam EU projekata vrijednih oko 20 milijuna kuna

Grad Novska, nakon godina stagniranja po pitanju povlačenja novca iz EU fondova, lani je ostvario značajan pomak sa 2,6 milijuna kuna osiguranih EU sredstava, a trenutačno je u postupku ocjenjivanja osam projekata vrijednih gotovo 20 milijuna kuna.

Trenutno je osam projekata u vrijednosti 19.679.779,70 kuna prijavljenih na natječaje EU fondova u postupku ocjenjivanja te se očekuju rezultati, objašnjavaju u Razvojnoj agenciji Grada Novske – NORA. Riječ je o tri projekta prekogranične suradnje, od čega su dva prijavljena na natječaj Interreg IPA CBC HR-BA-ME, a jedan na natječaj Europa za građane. Jedan projekt prijavljen na Interreg IPA CBC HR-BA-ME odnosi se na pružanje podrške poljoprivrednicima i vlasnicima obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava, dok se drugi odnosi na korištenje obnovljivih izvora energije i očuvanje okoliša. Nadalje, u fazi ocjenjivanja je i jedan projekt prijavljen na natječaj Europskog fonda za ruralni razvoj te četiri projekta prijavljena na natječaje Europskog socijalnog fonda (Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – Faza I., Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata, Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice, „Pridruži se – Aktivni u mirovini“ – Jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika). Prijavljenim projektima na natječaje Europskog socijalnog fonda nastoji se jačati kapacitete organizacija civilnog društva i osigurati kvalitetne usluge za građane, napominju u razvojnoj agenciji Grada Novske.

Prema izvještaju Ministarstva financija o direktnoj i indirektnoj pomoći iz fondova Europske unije za 2018. godinu, od 127 gradova u Republici Hrvatskoj, Grad Novska se nalazi na 35. mjestu s 2,6 milijuna kuna osiguranih ih fondova Europske unije.

-To predstavlja značajan pomak u odnosu na razdoblje od 2013. do 2017. godine, kada je Grad Novska zauzimao 69. mjesto. Tijekom 2018. godine, zahvaljujući infrastrukturnim i socijalnim projektima financiranim iz fondova Europske unije, u Grad Novsku počinju pristizati bespovratna sredstva te Novska postaje grad velikih i zanimljivih investicija usmjerenih gospodarskom razvoju grada i poboljšanju kvalitete života njegovih građana- kažu u NORA-i.

Neki od značajnijih prijavljenih, ugovorenih i realiziranih projekata u 2018. i 2019. godini su sljedeći:  osnivanje poduzetničkog inkubatora PISMO usmjerenog na razvoj videoigara u vrijednosti oko 20 milijuna kuna, „Želim raditi, želim pomoći“ – projekt vrijedan oko 5,5 milijuna kuna kroz koji su otvorena 43 nova radna mjesta i osigurana pomoć u kući za oko 400 sugrađana u starijoj životnoj dobi, projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste u Staroj Subockoj vrijedan oko 3,9 milijuna kuna o projekt izgradnje novog dječjeg vrtića „Stribor“ u Novskoj ukupne vrijednosti oko 6 milijuna kuna, a za koji je osigurano oko 2,9 milijuna kuna iz fondova Europske unije, nadalje, projekt Bitno je naučiti gospodariti otpadom – projekt vrijedan nešto više od 400 000 kuna, a usmjeren je na edukaciju građana o pravilnom razvrstavanju otpada, zatim nabava uređaja za pročišćivanje otpadnih voda za naselja Brestača i Nova Subocka u vrijednosti oko 5,1 milijuna kuna, pa projekt nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u vrijednosti nešto više od 620 000 kuna, 6 projekata energetske učinkovitosti u vrijednosti preko 11,6 milijuna kuna Isto tako, Grad Novska ulaže i u civilni i privatni sektor. Jedan od značajnijih projekata koji je trenutno u provedbi je osnivanje Centra za mlade u Novskoj u vrijednosti 1,2 milijuna kuna. U privatnom sektoru, kroz mjere ruralnog razvoja, trenutno su u provedbi projekti vrijedni više od 7 milijuna kuna, a još 25 projekata u vrijednosti nešto više od 6,6 milijuna kuna, koje je pripremila ispostava Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije u Novskoj za poljoprivrednike, u fazi je ocjenjivanja. (L.K.)