Novska: "Proračun u malom" na sve kućne adrese

Desetu godinu za redom osnovne informacije o tome gdje se i kako troši gradski novac građani mogu vidjeti i u “Proračunu u malom”, brošuri u kojoj su prikazani najvažniji planirani prihodi, primici i projekti aktualne gradske uprave.

Praksa koja traje od 2008. godine, kada je tiskan prvi “Proračun u malom“, pokazala se dobrom. Građani brošuru dobivaju na kućne adrese, a u njoj su navedene smjernice razvoja grada za tekuće razdoblje, mjere i potpore za poticanje razvoja gospodarstva, ulaganja u kvalitetu života građana, a sve prikazano na jednostavan i slikovit način, donosi novska.in.

U “Proračun u malom za 2018.” stoji da je Proračun Grada Novske za 2018. godinu usvojen na 6. sjednici Gradskog vijeća Grada Novske, 7. prosinca 2017. godine i da iznosi 65 785 686 kuna.

Prikazano je koliko se sredstava planira za gradnju komunalne infrastrukture i objekata na području Grada Novske, koliko će se izdvojiti za školstvo, stipendije, kulturu, sport, socijalnu skrb, a u kraćem prikazu izdvojeno je što sve Grad Novska sufinancira i za što se sve osiguravaju proračunski novci.

Kako je u uvodnoj riječi naveo gradonačelnik Marin Piletić – “za velika kapitalna ulaganja biti će izdvojeno 44 posto vlastitih sredstava Proračuna, dok će se ostatak financirati iz sredstava fondova i ministarstva“.

– Među značajnijim projektima koji su planirani u ovoj godini istaknuo bih gradnju novog dječjeg vrtića, pripremnu dokumentaciju za izgradnju Doma za starije osobe, završetak izgradnje kanalizacije Brestača-Nova Subocka, rekonstrukciju nerazvrstane ceste u Staroj Subockoj – između ostalog navodi gradonačelnik i ostalo što je sve pobrojano u “Proračun u malom za 2018.”.

Kako je navedeno, cilj je pokrenuti investicijski ciklus i prijaviti što više projekata koji će se financirati iz bespovratnih sredstava fondova EU i Ministarstava.

 (novska.in)