Novska: Sedam novih poduzetnika dobilo gradske potpore za pokretanje posla

Sedam novih  poduzetnika početnika potpisalo je u utorak u Novskoj Ugovore za dobivanje nepovratnih sredstva za početak poslovanja. Uz 55 tisuća kuna, koliko iznose potpore koje dodjeljuje Hrvatski zavod za zapošljavanja, početak poslovanja svojim novim poduzetnicima Grad Novska od prošle godine olakšava sa dodatnih 45 tisuća kuna. Veliku potporu prilikom pripremanja dokumentacije i pisanja projekta poduzetnici početnici dobivaju, pak, u Razvojnoj agenciji 'NoRa' Novska.

- Kroz razne aktivnosti i projekte koje provodimo stvaramo novu poduzetničku klimu na području Grada Novske, a rezultati su vidljivi – pada nam nezaposlenost i raste broj otvorenih radnih mjesta, kaže gradonačelnik Marin Piletić. Kako pojašnjava, nezaposlenost je pala u odnosu na lani zbog povećanja radnih mjesta u drvnoj industriji, građevini, ali i kroz mjere koje Grad raspisuje. 'Od ove godine imamo i mjeru za postojeće poduzetnike koji za otvaranje novih radnih mjesta mogu dobiti do 30.000 kuna bespovratno', kaže Piletić.

Naime, podaci HZZ-a pokazuju da je u Novskoj u posljednjih godinu dana nezaposlenost smanjena za 20 posto, a otvoreno je čak 176 novih radnih mjesta. Piletić ističe kako je, pak, kroz mjere potpora HZZ-a i Grada Novske otvoreno 26 novih obrtničkih u kojima je zaposlenje našlo 44 osoba. Najmanje desetak novih radnih mjesta bit će otvoreno i u radnjama s kojima su upravo potpisani ugovori.

Pozitivne trendove u Novskoj dodatno će potaknuti i skoro otvaranje Poduzetničkog inkubatora Sisačko-moslavačke županije za gaming industriju, koja je trenutno najbržerastuća industrija u svijetu. Trenutno je u tijeku natječaj za zakup poslovnih prostora u inkubatoru, a Grad će raspisati i mjeru poticaja za samozapošljavanje u informatičkoj i gaming industriji gdje za početak svoje djelatnosti poduzetnik može dobiti bespovratno više od 150.000 kuna, od čega 65.000 kuna od Grada Novske. (gradonačelnik.hr/M.P.D.)