Novska: U poduzetničkoj zoni Novska uzgajat će se alge, projekt tvrtke Phyox vrijedan je 8,9 milijuna eura

U Poduzetničkoj zoni „Novska“ uzgajat će se alge. Prihvaćana je ponuda tvrtke Phyox d.d. iz Zagreba koja će u zoni graditi pogone te uzgajati mikro alge koje se koriste u medicinske svrhe i za kozmetičke preparate. Alge će se uzgajati u umjetnim bazenima s vodom, sam proizvodni proces troši CO2 i proizvodi kisik i nema negativan utjecaj na okoliš. Rezultat takve tehnologije su proizvodi organske čiste supstance mikro algi, a kako je navedeno u Poslovnom planu tvrtke, „tržište za ovaj proizvod je globalno, sto posto je izvozno orijentirano i gotovo neograničeno“.

Prema riječima gradonačelnika Marina Piletića, „iz poslovnog plana vidljivo je kako je visina investicije ponuditelja ukupne vrijednosti 8,9 milijuna eura, realizirati će se u dvije faze, a investitor namjerava zaposliti na neodređeno vrijeme najmanje 31 radnika“.

Algakultura je grana akvakulture koja se bavi uzgojem različitih vrsta algi. Alge se uzgajaju u umjetnim bazenima koji se nalaze u vodi i njihov razvoj uvelike ovisi o uvjetima okoliša u kojem se nalaze.

Alge se danas osim u medicinske i kozmetičke svrhe koriste i u prehrambenoj industriji, kao ishrana budućnosti,  no  sve više i u proizvodnji biodizela i bioplina.

Ponuditelj u ponudi navodi da namjerava izgraditi gospodarski objekt za proizvodnju mikro algi. U poslovnom planu navode da se tehnologija koju su Phyox d.d., njegovi osnivači i poslovni partneri razvijali u proteklih sedam godina zasniva se na zatvorenim foto bio-reaktorima koji proizvode kontinuirano, 24/7, 365 dana u godini, neovisno o godišnjem dobu i bilo kakvom utjecaju okoliša ili klime, odnosno dana ili noći.  Sam proizvodni proces troši CO2 i proizvodi kisik i nema negativan utjjecaj na okoliš. Rezultat takve tehnologije su proizvodi organske čiste supstance mikro algi. Tržište za ovaj proizvod je globalno, 100% izvozno orijentirano i gotovo neograničeno. (Grad Novska)