Novska: U provedbi projekti vrijedni preko 144 milijuna kuna, poduzetnici početnici u godinu dana otvorili 50 novih radnih mjesta

Gradska Razvojna agencija NORA trenutno priprema još 14 novih projekata vrijednih oko 12 milijuna kuna, od kojih su najveći preuređenje društvenog doma  sportske dvorane u Rajiću, prenamjena napuštenih područnih škola u Jazavici i Borovcu u koje će se nakon obnove smjestiti međunarodni izviđački kamp u Jazavici i poljoprivredno-edukacijski centar u Borovcu

 

Grad Novska u ovu je godinu ušao s rekordnim proračunom teškim čak 92 milijuna kuna (30 milijuna više od prošlogodišnjeg), a rekordni su i broj i vrijednost projekata koji se provode u ovom gradu.

Naime, u proteklih godinu dana Grad Novska je preko svoje Razvojne agencije NORA pripremio nacionalne i EU projekte vrijedne 38 milijuna kuna, a trenutno je uključen u provedbu čak 35 nacionalnih i EU projekata u iznosu većem od 144 milijuna kuna.

Kako nam kaže direktorica Razvojne agencije Vida Iličić, najveći i najznačajniji projekti koji se trenutno provode u Gradu Novskoj su projekt aglomeracije, koji provodi tvrtka Vodovod u partnerstvu s Gradom, a koji je vrijedan oko 98 milijuna kuna, te projekt ZAŽELI, vrijedan 5,5 milijuna kuna, a zahvaljujući kojemu su zaposlene 42 dugotrajno nezaposlene žene na poslovima gerontodomaćica.

Nadalje, tu je Projekt CENTRA ZA MLADE, vrijedan 1,2 milijuna kuna, kojim je Grad Novska dobio centar za okupljanje, zabavu ali i edukaciju mladih. U centru će se održavati tečajevi stranih jezika, plesni tečajevi, sportske aktivnosti,  foto radionice, edukacije i predavanja. Također, mladima će na raspolaganju biti i  pedagog koji će provoditi savjetovanje o modernim ovisnostima, o problemima ponašanja, socijalnoj integraciji u društvo i profesionalnoj orijentaciji.

Od većih projekata koji su trenutno u realizaciji, tu je još gradnja nerazvrstane ceste Stara Subocka vrijedan 5,5 milijuna kuna, izgradnja industrijskog kolosjeka u Poslovnoj zoni NOVSKA, projekt vrijedan više od tri milijuna kuna, te energetske obnove društvenih domova i poslovno-stambenih zgrada.

 

Direktorica NORA-e Vida Iličić i gradonačelnik Marin Piletić

Inače, Razvojna agencija NORA službeno je započela s radom prije nešto više od godinu dana, 2.1.2018., a nakon ustrojavanja, s projektima su započeli u travnju prošle godine.

'U samo osam mjeseci smo, pored intenzivne edukacije djelatnika, dodatnog zapošljavanja i formiranja tima, pripremili projekte vrijedne 38 milijuna kuna, te 30 poslovnih planova za samozapošljavanje i bili savjetodavna podrška u osnivanju 30 novih poslovnih subjekata u gradu Novskoj u kojima je otvoreno 50 novih radnih mjesta. Trenutno pripremamo još sedam poslovnih planova', kaže nam direktorica Iličić. Podsjetimo, Grad Novska u Hrvatskoj je jedinstven po najvećim poticajima za samozapošljavanje – uz HZZ-ovih 55 tisuća oni poduzetnike početnike pomažu s 45 tisuća kuna, dok je za gamere osigurano čak 65 tisuća kuna.

Agencija, također, pruža i usluge grafičkog dizajna i marketinga za mala i srednja poduzeća jer im je jedan od ključnih ciljeva upravo doprinijeti jačanju i razvoju MSP-a i otvaranja  novih radnih mjesta.

Trenutno, kaže nam direktorica, pripremaju 14 novih projekata vrijednih oko 12 milijuna kuna, od kojih su najveći preuređenje društvenog doma  sportske dvorane u Rajiću, prenamjena napuštenih područnih škola u Jazavici i Borovcu u koje će se nakon obnove smjestiti međunarodni izviđački kamp u Jazavici i poljoprivredno-edukacijski centar u Borovcu. Također, NORA trenutno očekuje uređenje novih prostora za svoje potrebe.

Djelatnici NORA-e intenzivno rade na pripremi Intervencijskog plana u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i regionalnom razvojnom agencijom SMŽ, a preko kojega će Gradu Novskoj biti dostupno 12,5 milijuna EUR-a za gospodarske, infrastrukturne i socijalne projekte kroz program integrirane, fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova.

U NORA-i je trenutno 6 zaposlenih u tri odjela (Odjel za razvoj i EU projekte, Odjel za razvoj MSP i Odjel za edukaciju i marketing), a kada se dovrši adaptacija novog prostora u kojeg će se preseliti, planiraju do kraja godine zaposliti minimalno dvije osobe. (gradonačelnik.hr)