Obnavljaju se fasade u gradskoj jezgri Siska

Nastavlja se obnova fasada koja je započela prošle godine, a u sklopu projekta obnove i revitalizacije urbane jezgre koje sufinancira Grad Sisak. Nakon obnovljene fasade Gradskog društva Crveni križ u Ulici kralja Tomislava, radi se na fasadi u Ulici Franje Lovrića 14,  a uskoro slijede i radovi na fasadi zgrade u Ulici Stjepana i Antuna Radića 46. U tijeku je prijavljivanje izvođača za fasade u Ulici S. i A. Radića 31 i Ulici I. K. Sakcinskog 9 za već odobrene obnove te slijedi odabir najpovoljnijih izvođača.

Navedene fasade i još 8 fasada koje su u postupku bodovanja, obnavljaju se na temelju dva javna poziva kojima su zainteresirane fizičke i pravne osobe pozvane prošle i ove godine. U oba slučaja Grad Sisak sufinancira 50 posto vrijednosti ulične fasade, 30 posto vrijednosti bočne i 15 posto vrijednosti dvorišne fasade. Za razliku od prvog javnog poziva, kada su se zainteresirani trebali samo prijaviti, a Grad Sisak je ishodovao potrebnu dokumentaciju i birao izvođača, po drugom javnom pozivu građani sami biraju izvođača. Do konca godina planira se zainteresirane pozvati na obnovu fasada još jedim javnim pozivom.

Pored ugodnijeg rada i života u zgradama s obnovljenom fasadom, obnova fasada treba doprinijeti revitalizaciji urbane jezgre Siska, zaštiti kulturne i povijesne baštine kao i učinkovitijem iskorištavanju gradskih resursa u smislu poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva. (Grad Sisak)