INTERVJU Anteo Milos, gradonačelnik sa najboljim rezultatom u 1. krugu

Obećanjima se ne stiže daleko, jedino radom se postiže uspjeh

Raduje nas činjenica kako u svakom novom izbornom ciklusu naši rezultati rastu, sve tamo od 2003. godine, što znači da svojim radom i načinom upravljanja gradom opravdavamo povjerenje svojih sugrađana, te smo svih ovih godina na dobrom putu. Istim putem nastavit ćemo i u novom mandatu, izborni rezultat na to nas dodatno obvezuje, a na tom putu vrata suradnje širom su otvorena svim političkim snagama zastupljenima u Gradskome vijeću, poručuje gradonačelnik Novigrada

Zbog svoje popularnosti i snage u Novigradu, Anteo Milos jedan je od tri hrvatska gradonačelnika koji na ovim izborima nisu imali nikakvu konkurenciju, pa je u 1. krugu izabran sa 91 posto glasova birača. Dva dana poslije izbora s Milosem smo razgovarali o ključnim faktorima ovakvog uspjeha.

G. Milos, Vaš rezultat na ovim izborima zasigurno jedan od najboljih ikad postignutih na hrvatskim izborima. Kako se osjećate kao najuspješniji i najpopularniji hrvatski gradonačelnik i koja je tajna takvog uspjeha?

- Izuzetno sam zadovoljan izbornim rezultatima, u svim segmentima. Osim rekordno velike podrške listi IDS-a za Gradsko vijeće, te meni kao gradonačelniku, naši su sugrađani veliko povjerenje iskazali i županijskoj listi IDS-a kao i našem županu Flegi. Izborni uspjeh IDS-a u Novigradu rezultat je prije svega kvalitetnog i sustavnog rada, kako kroz prošli mandat, tako i kroz sve prethodne godine u kojima IDS, zahvaljujući povjerenju građana, upravlja Novigradom. Raduje nas činjenica kako u svakom novom izbornom ciklusu naši rezultati rastu, sve tamo od 2003. godine, što znači da svojim radom i načinom upravljanja gradom opravdavamo povjerenje svojih sugrađana, te smo svih ovih godina na dobrom putu. Istim putem nastavit ćemo i u novom mandatu, izborni rezultat na to nas dodatno obvezuje, a na tom putu vrata suradnje širom su otvorena svim političkim snagama zastupljenima u Gradskome vijeću.

Jedan ste od tri gradonačelnika koji na ovim izborima nisu uopće imali protukandidata, o čemu ostali gradonačelnici mogu samo sanjati. Kako to da se nitko ne želi niti kandidirati protiv Vas?

- Ovo su prvi izbori na kojima nije bilo protukandidata. Prije četiri godine postigli smo također rekordan rezultat od preko 80% i apsolutnu većinu u gradskom vijeću. Bez obzira na takav odnos snaga, rad vijeća bio je iznimno kooperativan i zajednički smo donosili sve važne odluke za grad. Vjerujem kako su i ostale političke opcije prepoznale takav pristup i moguće procijenili da kvalitetno zastupam interese svih građana u obnašanju izvršne vlasti.

Novigrad je nedavno ponovo proglašen najrazvijenijim hrvatskim gradom, pretekli ste čak i Zagreb. Što je ključno za tako dobru situaciju i uspješno funkcioniranje grada?

- Točno je da smo prema jednom od indeksa koji vrednuju razvijenost gradova na prvom mjestu u RH. To nas svakako veseli, ali realni smo u procijeni što takvi indeksi znače u pozitivnom ili negativnom smislu za naš rad. Mi smo mala sredina kojoj prvenstveno turistički razvoj pogoduje u podizanju kriterija razvijenosti, ali smo prepoznali i značaj razvoja male privrede, poljoprivrede i ribarstva. Stopa nezaposleosti je oko 3,5 % i to je zasluga svih koji kroz svoja poduzeća, obrte ili poljoprivredna gospodarstva marljivo rade i stvaraju iz godine u godinu novu ekonomsku vrijednost i nova radna mjesta. Trudimo se zajedno sa privatnim sektorom stvoriti najbolje uvjete za rad i život. Zajedništvo je za nas temelj svih politika i siguran sam da moji sugrađani vide kako smo upravo zajedničkim radom uspješno stigli do mnogih ciljeva i da i dalje imamo jasnu viziju kako Novigrad razvijati u budućnosti.

Koja su Vaša temeljna načela i prioriteti kojima se vodite u upravljanju gradom?

- Nastojimo u svemu što radimo biti transparentni, otvoreni prema svima i dosljedni u provođenju zacrtanih politika. Držimo se načela da se od obećanja u politici ne stiže daleko. Jedino radom se postiže uspjeh, pa makar putem ponekad i griješili. Naši su proračuni ambiciozni i u pravilu realizirani sa preko 95% planiranih aktivnosti. To je izuzetan uspjeh jer zahtijeva cijeli niz faktora na putu do cilja: ljudski resursi, kvalitetno planiranje, osiguranje financijskih sredstava, potpore javnosti, pa do same realizacije. Uspjeli smo izgraditi takav sustav u javnoj upravi i u našim komunalnim poduzećima i ovaj rezultat je i njihova velika zasluga.

Kakvi su Vam planovi za novi mandat, što će biti Vaši prvi potezi, a što ključni projekti u iduće četiri godine?

- Nastavljamo raditi prema programu kojeg smo davno zacrtali. Nema razloga niti potrebe da bude posebnih prvih poteza koje treba istaknuti. Stabilna smo sredina i pošto upravljamo već 14 godina naši su programi zacrtani i dugoročno planirani. U naredne četiri godine očekuje nas realizacija vrijednih projekata na području obrazovanja, kulture i zaštite i očuvanja prirodne i kulturne baštine. Novigrad je danas među najugodnijim gradovima za život i rad u RH, zato ćemo se i dalje zalagati za visoki društveni standard i kvalitetnu javnu infrastrukturu. Kapitalni projekti kao što su obnova gradske kino dvorane, izgradnja nove talijanske osnovne škole i sportskog centra Marketi, nadgradnje sustava za pročiščavanje otpadnih voda, širokopojasni internet, oritološki park Antenal, poticana stanogradnja, dnevni boravak za osobe treće dobi, rekonstrukcija Velikog trga i osnivanje mjesnih odbora visoko su na listi prioriteta za slijedeći mandat.

Koja je Vaša vizija Novigrada za četiri godine? Koliko još možete napredovati i u čemu biti bolji nego što ste danas?

- Svaki dan je novi izazov i nova prilika za napredak. Četiri godine koje su pred nama sigurno predstavljaju veliki izazov i veliku priliku da učinimo nešto bolje za sredinu u kojoj živimo. Dosadašnji rezultati odlično su polazište i daju nam za pravo da budemo pozitivni i hrabri i u naredne 4 godine.

U viziji grada navedeni su ključni pojmovi kao tradicija, kultura, poduzetništvo i okoliš i naš će rad zato i dalje biti usmjeren ka poboljšanju uvjeta života i rada lokalnog stanovništva. Cilj mora biti očuvanja naših autohtonih vrijednosti i na njima temeljiti ekonomski i društveni razvoj. Ključna “borba“ voditi će se oko mladih. Male sredine kao što je naša za svoj rast i napredak moraju ulagati u mlade. Ulaganje u znanje, u nove tehnologije, u bolje uvjete stanovanja biti će temeljni instrumenti u nastojanju da mladima stvorimo bolje uvjete i na taj ih način dugoročno zadržimo u našem lijepom gradu. (gradonačelnik.hr)

intervju, Anteo Milos, Novigrad-Cittanova, lokalni izbori, 2017