Opatija: Do ožujka javna rasprava o novom sustavu parkiranja

Od ožujka niz noviteta u sustavu parkiranja na području grada Opatije – uvodi se jedan sat besplatnog parkinga za sve građane, smanjuju se cijene dnevnih karata te se omogućuje plaćanje svim kreditnim i debitnim karticama, a na snazi ostaje besplatno parkiranje u danima vikenda izvan turističke sezone.

U zadnjih nekoliko tjedana u Opatiji se intenzivno raspravlja o – parkingu. Naime, nakon što istekne ugovor o koncesiji s tvrtkom koja je deset godina bila koncesionar javnih parkirnih površina u Opatiji, upravljanje javnim parkinzima preuzet će Grad, tj. gradska tvrtka Opatija 21. Kako bi sustav glatko prešao iz jednog oblika upravljanja u drugi, sama tvrtka Opatija 21 intenzivno se organizacijski priprema, a Grad – kako bi o svemu što bolje upoznao javnost – organizira tribine na temu kreiranja novih uvjeta organizacije javnih parkirališta na području grada.

Na tribinama sudjeluje i gradonačelnik Ivo Dujmić koji kroz prezentaciju zainteresirane sudionike upoznaje s ključnim informacijama oko preuzimanja upravljanja parkingom, a uz njega su i sam direktor tvrtke Opatija 21, Igor Štok, kao i predsjednik Gradskog vijeća, Robert Kurelić.

Kao što je istaknuto, u raspravu o organizaciji javnih parkirališta Grad intenzivno želji uključiti i same građane, pa su tako do sad održane dvije (od planiranih tri) javne tribine. Uz to, a prije nego što se kreiraju konačni novi uvjeti parkiranja, Grad je otvorio i javno savjetovanje na gradskim internet stranicama koje traje do 2. ožujka. O konačnom prijedlogu raspravljat će Gradsko vijeće grada Opatije na tematskoj sjednici.

Kako nam je rekao Igor Štok, direktor tvrtke Opatija 21, od ožujka će uslijediti niz noviteta u sustavu parkiranja na području grada Opatije – uvodi se jedan sat besplatnog parkinga za sve građane, smanjuju se cijene dnevnih karata te se omogućuje plaćanje svim kreditnim i debitnim karticama, na snazi ostaje besplatno parkiranje u danima vikenda izvan turističke sezone. Velika novost je i modernizacija cjelokupnog parkirnog sustava, a Štok je naglasio kako će se stvoriti web portal na kojem će građani moći obaviti sve što je potrebno u vezi parkiranja na gradskom području. Na taj će način, zapravo, građanima biti omogućeno brzo i efikasno pronalaženje i plaćanje parkinga, zaključio je Štok.

(gradonačelnik.hr)