Opatija: Građani će imati sat vremena besplatnog parkiranja dnevno

Direktor gradske tvrtke Opatija 21 Igor Štok na danas održanoj konferenciji za medije najavio je da će po isteku ugovora o koncesiji preuzimanje upravljanja gradskim javnim parkirnim površinama preuzeti tvrtka kojoj je na čelu, prema odluci koju je donio osnivač tvrtke, Grad Opatija. Koncesija inače istječe 10. ožujka 2018. godine, naveo je Štok.

On je novinarima objasnio da je po preuzimanju ove dužnosti napravio analizu zatečenog stanja i poslovanja, te novinarima predočio i planove razvoja u narednom mandatu. Definirani su načini kako će se u budućnosti baviti djelatnošću, pa tako svi oni dijelovi,  koje nisu core business tvrtke više se neće nalaziti u njezinu sustavu, što je motivirano namjerom ostvarenja ušteda u poslovanju.

Ujedno, kako Opatija 21 planira preuzeti upravljanje parkinzima, ali je tvrtka i zadužena za gradnju novih objekata (prvi su u planu garaža Gorovo, za koju planska dokumentacija postoji u visokom stupnju izrade, i garaža na Črnikovici, za koju se tek treba krenuti u izradu planske dokumentacije) a u planu je i zapošljavanje novih djelatnika.

Tvrtka će biti vođena tako da građani Opatije osjete da je upravljanje parkinzima prešlo iz ruku koncesionara u nadležnost gradske tvrtke, višekratno je naglasio novinarima Štok.

Tako će se građanima omogućiti jedan sat besplatnog parkiranja dnevno na javnim parkinzima na području Opatije, jer će sustav naplate imati tu mogućnost realizacije, pri čemu će Opatija biti prvi grad u Hrvatskoj, istakao je Štok,  koji će svojim građanima omogućiti besplatno parkiranje sat vremena dnevno.  Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić na svom je fb-u najavio, pak, da će uz jedan sat dnevno građani besplatno parkiranje imati i cijeli vikend izvan sezone, a plaćanje će biti moguće i karticama, SMS-om, te će se uvestiti i bankomati za kovanice. Dnevne, tjedne, mjesečne i godišnje karte će se moći kupovati i putem weba. Priprema se gradnja garaža Gorovo i Črnikovica, najavio je Dujmić.

Što se cijena tiče, Štok je rekao da će cijena mjesečnih parkirnih kartica za korištenje garaže u sklopu sportske dvorane za djelatnike gradske uprave, gradskih tvrtki i ustanova, kao i za one koji rade u državnim institucijama u blizini sportske dvorane iznositi 200 kuna, dok se cijena komercijalnih i godišnjih parkirnih karata ne mijenja, te mjesečna ostaje i dalje u iznosu od 500 kuna, a godišnja u iznosu od 6000 kuna.

Štok je naveo kako je plan nabave predočen članovima nadzornog odbora tvrtke i usvojen, a obuhvaća nabavku nove opreme za parkirališta, koja će se provoditi putem natječaja javne nabave u određenoj vremenskoj proceduri koju diktira postupak javne nabave,  te najavio i izradu Studije isplativosti za ulične parkinge.

Uz novitet da građani Opatije kada Opatija 21 preuzme upravljanje javnim parkiralištima mogu koristiti sat vremena parking besplatno dnevno, na snazi ostaje i praksa besplatnog parkiranja vikendima izvan sezone.

Kroz novi sustav naplate parkinga koji je u planu nabavke uvest će se i opcija da korisnici parkinga cijenu parkiranja mogu plaćati i kreditnim te debitnim karticama, osim kovanicama. Preko portala tvrtke Opatija 21 građanima i turistima će biti omogućeno plaćanje parkinga, tj. dnevnih, tjednih, mjesečnih i godišnjih karata.

Na području Opatije trenutno je pod upravljanjem koncesionara 1150 parkirnih mjesta, dok Opatija 21 upravlja parkingom Gorovo gdje je 70 mjesta i garažom u sportskoj dvorani gdje je 136 parkirnih mjesta. (Grad Opatija)