Opatija: Otvoren novi vrtić vrijedan 32 milijuna kuna

Opatija je danas dobila reprezentativan novi Dječji vrtić na lokaciji Punta Kolova kojeg je svečano otvorila ministrica demografije Nada Murganić.

      Iznimno smo ponosni na vas i sve što ste ostvarili po pitanju demografskim mjera. Ovaj je vrtić zaista pokazni primjer za cijelu Hrvatsku, model koji ćemo nastojati slijediti. Kao što svi znamo, negativni demografski pokazatelji jedan su od najvećih hrvatskih problema. Ipak, uz puno zalaganja i vještine mogu se ostvariti dobri rezultati koji daju nadu u bolju budućnost naše domovine, istaknula je u svom govoru ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

  

  U ovih devet godina koliko obnašam časnu dužnost gradonačelnika Grad Opatija je mnogo ulagao u razne infrastrukturne projekte. U ovom svečanom trenutku sjećam se  nekoliko događaja koje ću zauvijek pamtiti: otvaranja obnovljene tržnice, našeg Mrkata, 2011., otvaranja Sportske dvorane Marino Cvetković 2013., dodjele ključeva POS-ovih stanova Opatijcima 2014. U još svježem sjećanju mi je i travanj 2017. kada smo svečano otvorili Centar Gervais, opatijski hram kulture.  S posebnim zadovoljstvom pamtim srpanj 2012. godine kada smo okončali pravnu bitku oko dionica Liburnia Riviera Hotela. Danas sam, ipak, posebno i neizmjerno sretan jer su naši najmlađi sugrađani dobili moderan, prostran i za igru spreman dječji vrtić, naglasio je gradonačelnik Ivo Dujmić.

    Lokacija za izgradnju vrtića odabrana je još Urbanističkim planom donesenim  2009. godine. Vrtić je sagrađen na zemljištu u vlasništvu Grada Opatije, na 7 600 četvornih metara. Sam vrtić smješten je na 3 500 kvadrata površine, u pet šarenih kuća. Idejni  projekt vrtića izradila je tvrtka APG- Inženjering d.o.o., a glavni i izvedbeni projekt Studio Arhing d.o.o iz Zagreba. Gradnja je počela u rujnu 2016. Izvođač je radova GP Krk. Cijena radova koje je na vrtiću izvršio GP Krk iznosi 32 milijuna kuna + pdv.

     Nijedno opatijsko dijete ove predškolske godine neće ostati neupisano, a posebno smo sretni što je djece u Dječjem vrtiću Opatija sve više. 152-oje djece od 3. rujna kreće u vrtić u 12 odgojnih skupina (6 jasličkih i 6 vrtićkih), a posebna je novost i smjenski rad vrtića, za potrebe roditelja koji rade i poslijepodne. Taj će program raditi do 21,00 sat. Zaposleno je i 12 novih odgojiteljica i odgojitelja, 9 zaposlenika u tehničkoj službi te logoped I rehabilitator, doznali smo od ravnateljice Dječjeg vrtića Opatija Sabrine Jelić.

     Cijena boravka djece u vrtiću za roditelje nije se mijenjala godinama te da ona za cjelodnevni program iznosi 650 kuna, a za poludnevni program 290 kuna mjesečno što je manje od 20% stvarne (ekonomske) cijene. Drugo dijete u obitelji i svako iduće, bez obzira na to koliko im braća i sestre imaju godina, ima pravo na besplatan vrtić. Tako u Opatiji gotovo 50 posto roditelja ima pravo na besplatan vrtić za svoju djecu, što je zavidan primjer olakšica koje lokalna samouprava nudi svojim građanima.

U ime ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak skup je pozdravio njezin pomoćnik  Momir Karin, naglasivši kako je i sam dio svoje karijere proveo kao ravnatelj jednog dječjeg vrtića i to u godinama Domovinskog rata. Tada nismo mogli ni sanjati da ćemo dostići ovakve standarde, danas je stoga osobito sretan dan, no uvijek imajmo na umu da osim odličnih uvjeta za rad treba posebnu pažnju posvetiti i ljudima koji s djecom rade kako bismo odgajali sretne ljude koji će stvarati bolju Hrvatsku, naglasio je.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Furio Radin istaknuo je zadovoljstvo što se u Opatiji njeguje multikulturalnost te se u skupini za djecu talijanske nacionalne manjine i skupini za rano učenje talijanskog jezika djeci daju izvrsni uvjeti predškolskog odgoja i obrazovanja. U ime Primorsko-goranske županije svečanosti je nazočio predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić.

Podsjećamo, Dan otvorenih vrata novog vrtića je u subotu 1. rujna 2018., a do vrtića možete i besplatnim City busom koji će u subotu polaziti sa Slatine svakog punog sata od 10,00 do 16,00. (Grad Opatija)