Gradonačelnik Ivo Dujmić najavio nove pronatalitetne mjere

Opatija podiže naknade za novorođenčad na 10.000 kuna!

Prođe li prijedlog gradonačelnika Dujmića u Gradskom vijeću, Opatija će postati grad s najvećim naknadama za bebe u Hrvatskoj. Uz to, gradonačelnik je, kao svoje prve mjere u trećem mandatu, najavio besplatan vrtić za svako drugo i slijedeće dijete u obitelji, te besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce

Novi/stari gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić startao je u svoj treći mandat najavom niza novih mjera kojima će Grad Opatija pomoći mladim obiteljima i dodatno podići standard brige za djecu, te je tako pronatalitetnu politiku označio kao jedan od ključnih prioriteta u naredne četiri godine. Uz besplatan vrtić za svako drugo i slijedeće dijete iz obitelji, te besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce, udarna Dujmićeva mjera je povećanje naknada za novorođenčad na čak 10 tisuća kuna! Usvoji li Gradsko vijeće ovaj gradonačelnikov prijedlog, Opatija će postati grad s najvećim naknadama za bebe u Hrvatskoj.

I tijekom prošlog mandata Ive Dujmića naknade za novorođenčad su rasle, a Opatija bila u samom vrhu po iznosu naknada. Od 2014. godine, uz 3.000 kuna za prvorođeno dijete, naknade za drugo dijete povećane su na 4.500, a za treće na 6.000 kuna. Prošle godine uslijedilo je novo povećanje, pa su naknade za prvo dijete povećane na 4.000, za 2. na 5.500, a treće i svako iduće na 7.000 kuna. Grad je tako, od ukupnog izdvajanja od 231 tisuću kuna za naknade u 2013. godine došao do 278 tisuća u 2015. godini. Krajem prošle godine, kada je gradonačelnik.hr radio veliko istraživanje izdvajanja gradova za novorođenčad, iz Grada su nam rekli kako su za 2016. u proračunu za bebe rezervirali čak 400 tisuća kuna.

Uz to, Grad je svim roditeljima koji imaju četvero i više djece osigurao i dodatne oblike novčane pomoći. Za svako dijete koje pohađa vrtić roditelji, tako, dobivaju po 1.500 kn godišnje (ako je dijete u poludnevnom boravku) i 3.000 kn godišnje (ako je u cjelodnevnom programu), za svako dijete osnovnoškolskog uzrasta 1.500 kuna godišnje, a ako dijete pohađa produženi boravak 3.000 kn godišnje, za srednjoškolce roditelji dobivaju po 2.000 kuna godišnje, a za redovne studente koji nisu korisnici nekih drugih stipendija, po 5.000 kuna godišnje.

'Predložena odluka o isplati jednokratnih naknada za svako novorođeno dijete u visini od 10.000 kuna, a koja će se uputiti Gradskom vijeću na usvajanje na prvoj redovnoj sjednici nakon konstituiranja, samo je nastavak politike čiji je cilj da naši građani budu zadovoljni i žive kvalitetnim životom', kazao nam je gradonačelnik Dujmić, ističući kako je Grad, uz gore navedene pronatalitetne mjere, ali i druge programe – stipendije učenicima i studentima, prekvalifikacije i dodatno obrazovanje, pomoć pri zapošljavanju ili zapošljavanju, itd..., osiguravao mladima kvalitetan visoki standard te ih poticao da ostanu živjeti i raditi u Opatiji.

Dujmić navodi kako se u Opatiji godišnje rodi između 80 i 90 djece, te su napravljene simulacije koje su pokazale da gradski proračun može financirati ovo povećanje naknada.

'Ovime želimo pomoći mladim obiteljima da prilikom rođenja djeteta mogu bez razmišljanja ili strahovanja priuštiti sve što je potrebno za dolazak bebe u kuću, a to nisu mali troškovi. Cilj nam je kao gradskoj upravi da građani Opatije budu zadovoljni i da imaju kvalitetu života kakvu i trebaju imati i koja je na razini renomea turistički uspješnog grada poput Opatije', ističe Dujmić.

Vrtić će se plaćati samo za prvo dijete

Što se vrtića tiče, najznačajnija novost koju najavljuje gradonačelnik jest da će, dobije li prijedlog gradonačelnika podršku Gradskog vijeća, roditelji ubuduće plaćati vrtić samo za prvo dijete, dok će smještaj i briga za ostalu djecu biti besplatan.

S obzirom da je u Opatiji ponovo došlo do problema sa smještajnim, ali i kadrovskim kapacitetima u vrtićima, Dujmić je poslao i naputak da u ovoj pedagoškoj godini sva djeca koja zadovoljavaju propisane kriterije moraju biti upisana u vrtiće, a Grad će osigurati potrebne dodatne kapacitete, i prostorne i kadrovske. Dujmić je predložio i povećanje plaća djelatnicima vrtića i Gradske Knjižnice i čitaonice za pet posto. Također, vrtići će morat uskladiti radno vrijeme s potrebama, odnosno radnim vremenom roditelja. Za one koji ipak ne uspiju upisati vrtiće, Grad će kroz poseban program sufinancirati i angažman dadilja u Opatiji. Inače, očekuje se, kazao je gradonačelnik, da će ove godine u vrtiće biti upisano 420 djece.

Besplatni udžbenici za sve osnovnoškolce

Grad će od školske 2017./2018. pokrivati, najavio je Dujmić, besplatne udžbenike svim osnovnoškolcima, bez obzira na imovinski cenzus. Za to će se u proračunu, uz dosadašnjih 250 tisuća, osigurati još 500 tisuća kuna, pa će Grad ukupno za udžbenike izdvojiti 750 tisuća kuna. No, udžbenici ih još ove godine neće čekati u školama, jer je prekratak rok za raspisivanje postupka javne nabave, pa ih roditelji moraju sami kupiti, a Grad će im onda refundirati cijeli iznos.

Iako lista bivšeg SDP-ovca, a na ovim izborima nezavisnog Ive Dujmića nije osvojila većinu u Gradskom vijeću, pa će mu za realizaciju ovih mjera biti potrebna podrška i drugih političkih opcija, za pretpostaviti je da po ovom pitanju ne bi trebalo biti politiziranja ni opstrukcija. Relativnu većinu u vijeću osvojio je SDP, no tek će se nakon konstituirajuće sjednice koja je sazvana za ponedjeljak znati kako će u ovom mandatu funkcionirati gradska vlast i tko će oformiti većinu u Vijeću, te dobiti svog predsjednika koji će onda sazvati drugu sjednicu, na kojoj se očekuje rasprava i glasanje o Dujmićevom paketu pronatalitetnih mjera. (gradonačelnik.hr)

Opatija, ivo dujmić, pronatalitetne mjere, naknade za novorođenčad, besplatni vrtić, besplatni udžbenici