Opatija: Potpisana suradnja s Gradom Shenzhenom

Gradonačelnik Ivo Dujmić boravi u kratkom službenom posjetu NR Kini, gdje je u gradu Shenzhenu posjetio Trgovačku komoru uvoznih i izvoznih prehrambenih proizvoda i Gradsku Vladu. Na sastanku u Gradskoj Vladi gradonačelnik je potpisao memorandum o suradnji Grada Opatije s Razvojnim istraživačkim centrom Grada Shenzhena. Na sastanku je predstavljena poslovna klima Shenzhena, grada koji ostvaruje izniman gospodarski razvoj, ali i velik napredak u turističkoj djelatnosti te u sferi visokog obrazovanja.

Gradonačelnik Ivo Dujmić zahvalio je Centru i Upravi za kulturu, sport i turizam Grada Shenzhena na podršci tijekom organizacije i održavanja prezentacije grada Opatije u Shenzhenu početkom studenog ove godine.

Nastavljeni su razgovori o mogućnostima suradnje, a na sastanku su osim čelnika Gradske vlade nazočili i predstavnici turističkog sektora te predstavnici ostalih kineskih gradova i pokrajina s kojima Opatija već ostvaruje dobru suradnju: Ningbo i Jilin. Dogovoren je i posjet predstavnika Gradske vlade Shenzhena Opatiji iduće godine. Kineski gosti u Opatiji će održati kulturno-turističke manifestacije.

Ovaj je službeni posjet Shenzenu i potpis memoranduma točka na i za realizaciju suradnje dvaju gradova.

Shenzhen je smješten u južnom, centralnom dijelu poluotoka Kawlon, u provinciji Guandong, 30 km južnije od Hong Konga. To je veliki lučki grad s dvije luke. Grad je srce urbane zone koja ima oko 10,7 milijuna stanovnika. Uključujući prigradska naselja broj stanovnika približava se broju od 25 milijuna. (Grad Opatija)