Opatija: 3,2, milijuna kuna za smjenski rad i nove programe u vtiću

Jučer je u prostorima Dječjeg vrtića Opatija na adresi Antuna Mihića održana početna konferencija projekta "Dječji vrtić Opatija – suvremeni vrtić za suvremenu obitelj“.

Projekt je omogućio unapređenje usluga vrtića uvođenjem vrtićkih grupa sa smjenskim radom što će doprinijeti boljoj ravnoteži poslovnih i obiteljskih obveza roditelja jer je roditeljima od sada dostupan rad vrtića koji odgovara njihovom smjenskom radnom vremenu te potrebama radnog mjesta. Uz spomenuto, uvode se novi, inovativni odgojno- obrazovni programi, naglasila je ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija Sabrina Jelić.

Projekt će trajati 30 mjeseci. Njegova ukupna vrijednosti iznosi 3.294.772,43 kune te je 100%  iznosa financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020. Dobivena sredstva omogućila su i otvaranje 7 novih radnih mjesta.

Riječ je o Partnerskom projektu koji se provodi u suradnji s Dječjim vrtićem „Bambi“ iz Vrbovskog s kojim će opatijska predškolska ustanova u narednim godinama intenzivno surađivati. Ravnateljica Dječjeg vrtića „Bambi“ Vrbovsko Diana Tkalčević rekla je kako je ova suradnja urodila sjajnim mogućnostima za kvalitetniji predškolski rad i pružila dodatne mogućnosti malim Vrbovščanima. Dio dobivenih sredstava namijenjen je raznim edukativnim programima za djecu, poput robotike te organizaciji izleta i međusobnih posjeta.

Projektom će se uspostaviti program rane informatike za vrtićke uzrase kao i ekološki program s 10 radionica u sklopu kojeg će biti organizirana i 2 ekološka izleta za 240 sudionika. Nabavit će se 289 komada dječjih igračaka i didaktička pomagala za logopediju i stručne službe. Za osoblje i djecu će biti organizirano i 6 programa razmjene koji podrazumijevaju izlete i posjete.

"Program Suvremeni vrtić za suvremenu obitelj podiže cjelokupni pedagoški standard u Opatiji. Naš je grad turistički te mnogi roditelji rade u smjenama, osobito u sezoni, stoga je popodnevni smjenski rad vrtića do 21 sat prava pomoć u organizaciji svakodnevnog života suvremene obitelji, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Opatije dr. sc. Emil Priskić. Podsjetio je da se u Opatiji neprestano radi na dizanju predškolskog standarda. Energetski je obnovljen vrtić Volosko, na dobrom smo putu za dobivanje europskih sredstva za dogradnju i renoviranje vrtića na Veprincu koja će stajati više od 7 milijuna kuna, a slijedi i obnova vrtića u Ičićima", zaključio je Priskić. (Grad Opatija)