Opatija: U dvije godine izgradili novi vrtić i snizili cijene, povećali naknade za bebe, osigurali besplatne udžbenike, uveli potpore i zdravstveno osiguranje umirovljenicima, povećali potpore poduzetnicima...

 Zadovoljan sam što je moja ekipa uspjela učiniti u dvije godine mandata, a posebno je bitno da pri ostvarenju zacrtanih ciljeva nismo ni na koji način dodatno financijski opteretili ni građane ni gospodarstvo, ističe gradonačelnik Ivo Dujmić

Ivo Dujmić prvi je čovjek Grada Opatije već desetu godinu zaredom, a u osvrtu na prvu polovicu svog trećeg mandata, kaže da je ponosan jer je većina predizbornih obećanja koja su dana građanima 2017. godine, održana.

Da je Opatija jedno od najboljih mjesta za život u Hrvatskoj pokazao je naš veliki izbor za Najbolji grad u kojemu je Grad Opatija osvojio titulu drugo najboljeg grada za život u kategoriji srednjih gradova. Ovakav plasman ne začuđuje s obzirom na razne socijalne i demografske mjere koje su uvedene u prethodne dvije godine. Tako je i ovogodišnjim Proračunom, teškim 140,5 milijuna kuna, prioritet bio nastaviti pomagati građanima te su osigurane nove mjere za umirovljenike, kao i sredstva za provedbu programa usmjerena mladih kao i mnogi drugi projekti.

„Usprkos činjenici da je u našem gradu na snazi kohabitacija jer Nezavisna lista Ive Dujmića nema većinu u Gradskom vijeću te unatoč ponekad različitim stavovima, njegovali smo suradničke i partnerske odnose koji su nam omogućili uspješno funkcioniranje Grada i kontinuitet u provedbi projekata u, za mene, sad već trećem mandatu. Zadovoljstvo čini i aktivna participacija građana u pripremi i ostvarenju značajnih gradskih projekata. Ono što je najvažnije ostvarili smo sve planirane mjere za još bolji i kvalitetniji život građanki i građana Opatije“, kaže gradonačelnik Dujmić.

Prošle su godine tako uvedene potpore za umirovljenike kojima se, s mirovinom manjom od 3 tisuće kuna, dodjeljuju potpore za Božić i Uskrs u iznosu od 500,00 kuna te za dopunsko zdravstveno osiguranje 840,00 kuna. Ove je godine za te potrebe osigurano 2,5 milijuna kuna iz gradskog Proračuna.

Nadalje, u prve dvije godine gradonačelnikova trećeg mandata za poticaje za novorođenu djecu Grad je osigurao ukupno 2,3 milijuna kuna te se za svako novorođeno dijete isplaćuje 10 tisuća kuna, a svako sljedeće dijete u obitelji još 5 tisuća kuna više - dakle drugo dijete 15 tisuća kuna, treće 20 tisuća kuna itd. Opatija se ovim mjerama etablirala kao jedan od hrvatskih gradova s najvećim naknadama za novorođenčad, a u prošloj je godini zabilježila i značaj rast broja novorođene djece.

Osim toga znatno su snižene cijene vrtića koji se sada plaća samo za prvo dijete, dok je ostalim besplatan. Osigurani su i novci za besplatne udžbenike svim osnovnoškolcima, dok se srednjoškolcima sufinancira sa po 750 kuna. Svim roditeljima koji imaju četvero i više djece Grad je, uz to, osigurao i dodatne oblike novčane pomoći. Za svako dijete koje pohađa vrtić roditelji, tako, dobivaju po 1.500 kn godišnje (ako je dijete u poludnevnom boravku) i 3.000 kn godišnje (ako je u cjelodnevnom programu), za svako dijete osnovnoškolskog uzrasta 1.500 kuna godišnje, a ako dijete pohađa produženi boravak 3.000 kn godišnje, za srednjoškolce roditelji dobivaju po 2.000 kuna godišnje, a za redovne studente koji nisu korisnici nekih drugih stipendija, po 5.000 kuna godišnje.

Za djecu je sagrađen i novi dječji vrtić na lokaciji Punta Kolova koji je već glasi kao  jedan od najljepših vrtića u Hrvatskoj kao  i bez sumnje vrtića s najljepšim pogledom na Kvarner. U DV Opatija uveden je i smjenski rad do 21 sat sukladno potrebama roditelja. Gradom prometuje i mini bus koji mladima i umirovljenicima olakšava svakodnevne aktivnosti, a djecu prevozi i do novog vrtića na Punta Kolovi.

Mladim građanima Grad je osigurao oslobađanje od komunalne naknade za dogradnju i izgradnju stambenog prostora kako bi ih se potaknulo da ostanu živjeti u Opatiji.

Za razne poticaje i poduzetničke mjere u posljednje dvije godine isplaćeno je ukupno 2,3 milijuna kuna. Opatija je inače jedan od gradova s najvećim brojem poduzetnika i obrtnika, a uz dosadašnje mjere poput poticaja za zapošljavanje građana Opatije, poticaja za početak poslovanja te poticaja za otvaranje OPG-a, ove se godine planiraju uvesti nove mjere kako bi se pomoglo malim poduzetnicima. Gradonačelnik je tako najavio kako se od ove godine planira s 30% sufinancirati prijave na natječaje za EU fondove za iznose do maksimalno 20.000 kuna. Za prijavljene EU projekte, maksimalnih vrijednosti do 20 tisuća kuna uvodi se i sufinanciranje kamatne stope na plaćanje samog projekta u iznosu od 2%. Mlade poduzetničke ideje nagrađivale su se i do 3 tisuće kuna na radionicama u sklopu poduzetničkog programa inkubacije koji za cilj ima pružanje potpore mladim poduzetnicima s kreativnim i inovativnim idejama u području turizma u procesu razvoja i inkubacije ideje.

Inače, od 2011. godine, (kada je Grad počeo s Programom poticanja poduzetništva) do 2018. godine u Opatiji je dodijeljeno ukupno 188 poticaja za poduzetnike u ukupnom iznosu od 2 milijuna 620 tisuća kuna.

Što se tiče projekata, Grad je u posljednje dvije godine iz EU fondova ukupno osigurao otprilike 27,6 milijuna kuna.  Od projekata se ističu oni poput Projekt RIVIERA 4SEASON2  koji za cilj ima produženje turističke sezone na Opatijskoj rivijeri i Rivijeri Portorož te Projekt ZeroWaseteBlue kojim se nastoje smanjiti količine otpada prilikom organiziranja sportskih i turističkih manifestacija. Grad je pomoću EU sredstava osigurao i pomoćnike u nastavi djeci s poteškoćama u razvoju, unaprijeđene su usluge u vrtićima, uveden smjenski rad, zaposlen je stručni pedagoški kadar te su uvedeni novi odgojno-obrazovni programi za djecu.

Nadalje, osnivanjem tvrtke Opatija 21, djelatnost parkinga vraćena je u gradske ruke, a građani imaju pravo na razne pogodnosti poput besplatnog sata parkiranja, povlaštenih parkirnih karti za umirovljenike i stanare te besplatan parking na svim javnim parkiralištima izvan ljetne sezone.

Inače, Grad Opatija ima jedan od najmodernijih sustava parkinga u Hrvatskoj i prvi je hrvatski grad koji je uveo „scan-a-car“ tehnologiju pomoću koje djelatnik na skuteru sa šest kamera kontrolira je li za parkirano vozilo plaćeno parkiranje, a od ove godine građani parking mogu plaćati pomoću kartice i aplikacije PayDo.

Opatija je obnovila i svoj status Grada kulture i manifestacija, sporta i zabave. Vraćeni su Dani HRT-a i Dore, obnovljeni su povijesni botanički Amerikanski vrtovi, a tvrtka Festival Opatija programski  i financijski ostvaruje jako dobre rezultate

„Zadovoljan sam što je moja ekipa uspjela učiniti u dvije godine mandata, a posebno je bitno da pri ostvarenju zacrtanih ciljeva nismo ni na koji način dodatno financijski opteretili ni građane ni gospodarstvo“, zaključio je gradonačelnik te najavio kako će se građanima ubrzo uručiti i brošura o izvješću dvogodišnjeg mandata. (L.U.)