Opatija: U vrtiće ove godine upisano 92 djece više nego lani!

U četvrtak, 30. kolovoza svečano će biti otvoren novi dječji vrtić na Punta Kolovi vrijedan preko 30 milijuna kuna, koji će opatijskoj će djeci i roditeljima pružiti najsuvremeniji standard predškolskog odgoja, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u gradskoj upravi Grada Opatije.

Novi vrtić je sagrađen kao samostojeći objekt koji će moći smjestiti 200 djece u 12 odgojnih skupina. Oblikovni koncept temelji se na skupu pet zgrada  koje čine tehnološku i funkcionalnu cjelinu. Uvažava aktualne trendove u zaštiti okoliša i vrednovanju zelene energije, te su pri izradi projektne dokumentacije posebno uvažavani postulati energetske učinkovitosti i održive gradnje.

'Nijedno opatijsko dijete ove predškolske godine neće ostati neupisano i imat ćemo čak 92-oje djece u vrtićima više nego lani. Pored povećanog smještajnog kapaciteta, veseli nas i povećani interes upisa u jasličke skupine. Podsjećam i na činjenicu da se cijena boravka djece u vrtiću za roditelje nije mijenjala godinama te da ona za cjelodnevni program  iznosi 650 kuna,  a za poludnevni program 290 kuna što je manje od 20% stvarne (ekonomske) cijene. Podsjetit ću i na naknada za novorođenu djecu koje Grad Opatija daje već godinu dana. U 2017. godini za ove naknade u gradskom proračunu bilo je osigurano 470.000 kn, dok je  za 2018. osigurano 1.000.000 kn', naglasila je zamjenica gradonačelnika Vera Aničić na konferenciji za novinare.

Drugo dijete u obitelji i svako iduće, bez obzira koliko im braća i sestre imaju godina, ima pravo na besplatan vrtić. Tako u Opatiji gotovo 50 posto roditelja, možemo se pohvaliti, ima pravo na besplatan vrtić za svoju djecu, što je na razini države zavidan primjer olakšica koje lokalna samouprava nudi svojim građanima, posebno mladim obiteljima. Izgradnjom novog vrtića dugoročno smo riješili pitanje predškolskog odgoja u Opatiji. U sve rečeno, naši se roditelji i djeca, kao i svi zainteresirani građani mogu uvjeriti na danu otvorenih vrata vrtića koji će se održati u subotu 1. rujna od 10 do 16 sati, zaključila je Aničić.

Podsjetimo, Idejni projekt vrtića izradila je tvrtka APG - Inženjering d.o.o. Zagreb, dok je za glavni i izvedbeni projekt bio zadužen Studio Arhing d.o.o Zagreb. Izvođač je radova GP Krk. Cijena radova koje je na vrtiću izvršio GP Krk iznosi 32 milijuna kuna + pdv.

Ravnateljica DV Opatija Sabrina Jelić istaknula je da su u novom vrtiću još 23 slobodna mjesta te da se uvodi i jedna jaslička skupina koja će raditi smjenski , odnosno poslijepodne do 21,00 sat, prema potrebama anketiranih roditelja. Zaposleno je ukupno 23 odgojitelja, od kojih 12 novih, 14 djelatnika tehničkog osoblja, novozaposleni stručni suradnici logoped i rehabilitator.

Grad Opatija je sklopio ugovor s Autotransom d.d. o obavljanju usluge javnog gradskog prijevoza  i to svakoga radnog dana, počevši od ponedjeljka 3. rujna 2018. na relaciji

Slatina - Punta Kolova - Dječji vrtić - Zora - Nova cesta - Škrbići - Nova Cesta - Tošina - Donja cesta (R.K. Jeretova / Maršala Tita) - Tržnica.

 Riječ je o mini autobusu s 15 sjedećih mjesta koji će  svakih pola sata , počevši od 6,00  sati ujutro pa do 17,00 sati,  polaziti  sa Slatine, a od 9 do 12 sati, svaki puni sat. Kod dječjeg vrtića Punta Kolova autobus će stajati 10 minuta što će roditeljima omogućiti da sigurno predaju djecu  u vrtić. Za putnike prijevoz će biti besplatan, rekao je pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav Filip Vlah.

Za vrijeme održavanja Dana otvorenih vrata Dječjeg vrtića 1. rujna autobusna će linija prometovati sa Slatine od 10 do 16 sati. Riječ je o pilot projektu koji će trajati do kraja godine, tijekom kojeg razdoblja će prijevoznik kontinuirano pratiti kretanje broja putnika te će budućnost ove linije javnog prijevoza, nakon 1.1. 2019. godine  ovisiti o tim pokazateljima. (Grad Opatija)