Općina Smokvica preuzima supetarski pronatalitetni program – podižu naknade za bebe na 5.000 kuna, uvode besplatne vrtiće i udžbenike...

Mislim da je važno da dobre projekte koje mi, SDP-ovi gradonačelnici provodimo u našim sredinama i koji su dali dobre rezultate provode i ostali dužnosnici u svojim sredinama. Moja socijaldemokratska politika najviše se vidi u programima usmjerenima prema djeci i obrazovanju. Drago mi je da je naš program u Supetru prepoznat u ostalim krajevima i da drugi slijede dobar primjer Supetra.“ poručila je Ivana Marković

Grad Supetar jedan je od rijetkih hrvatskih gradova koji već nekoliko godina bilježi pozitivne trendove – od broja rođenih do broja upisane djece u vrtiće i škole, a svojim programom „Sritna dica – sritan grad“, u kojem je čitav niz jakih pronatalitetnih mjera kojima financijski pomažu djecu od rođenja do završetka školovanja, gradonačelnica Ivana Marković i njezina gradska uprava učinili su maksimum da se pozitivni trendovi nastave i dodatno ojačaju.

Kada smo, prije nekoliko mjeseci, pisali o novim mjerama u Supetru, gradonačelnica Marković poručila je kako ovim programom žele pokazati da borba protiv demografske kuge, kako ju je nazvala, može krenuti i sa lokalne razine te se nada da će njihov primjer slijediti i ostale jedinice lokalne samouprave.

Upravo se to i događa – ovih dana stiže vijest kako općina Smokvica s Korčule pokreće program naziva „Sritna dica – sritna Smokvica“ koji je usmjeren na demografski rast i razvoj općine. 

Napravili smo program po uzoru na Supetar i gradonačelnicu Marković. Nešto smo dodali, nešto smo izbacili, ali rađen je po uzoru na supetarski program. Pokrećemo ovu akciju kako bi pokazali i dokazali da se uspješna borba sa poražavajućim demografskim pokazateljima s kojima muku muče sve hrvatske regije može pokrenuti i iz lokalnih sredina u nadi da će naš primjer slijediti i ostale lokalne samouprave ne samo na našem otoku već i šire. “, rekao nam je Kuzma Tomašić, načelnik općine Smokvica. Iako je uprava općine i dosad provodila određene demografske mjere, ove su ih godine odlučili osnažiti, ali i uvesti nove - tako će program najmlađe sugrađane pratiti od njihova rođenja pa sve do prvog zaposlenja ili odlaska na fakultet.

Prošle smo godine uveli besplatne školske udžbenike i radne bilježnice od drugog do osmog razreda, s time da udžbenike za prvi razred financira Dubrovačko-neretvanska županija. Ove godine smo uveli stopostotno financiranje vrtića svim našim mještanima i dodatnu autobusnu liniju za učenike koji se školuju u gradu Korčuli, a financiraju se i karte za učenike i studente koji se školuju izvan otoka Korčule. Povećali smo broj stipendija u iznosu od 800 kuna sa dvije na osam i uveli naknade za novorođenčad u iznosu od 5.000 kuna. Darove za djecu povodom Božićnih blagdana smo imali i prije, ali samo za vrtićku dob, a sada smo to proširili na djecu sve do četvrtog razreda. Tako da smo u ovaj program ukomponirali stare i nove mjere i prezentirali ih kao niz demografskih mjera za razvoj naše općine, a godišnje ćemo za to izdvojiti oko 300 tisuća kuna iz našeg proračuna“, kaže načelnik.

Podsjetimo, grad Supetar je svojim programom „Sritna dica – sritan grad“ naknade za novorođenčad povisio sa 4.000 za prvo, 6.000 za drugo i 8.000 za treće i svako iduće dijete na 5.000 kuna za prvo dijete, 7.000 za drugo, 9.000 za treće i čak 15.000 za četvrto dijete u obitelji. Također, obiteljima s četvero i više djece koje žive u domaćinstvu zajedno sa svojim roditeljima te nemaju rješeno staambeno pitanje grad uplaćuje po 1.000 ili 1.500 kuna, a gradonačelnica Marković je najavljivala i besplatne vrtiće za svu djecu. Do tada su uvedene olakšice za roditelje s više djece – tako je cijena vrtića za drugo dijete u obitelji snižena za 20 posto, a za treće 40 posto te stopostotno sufinanciraju i rad asistenta u vrtiću za djecu s poteškoćama u razvoju. Od besplatnih udžbenika do stipendija za srednjoškolce, ovo su samo neke od jakih demografskih mjera Supetra koje su potaknule i druge jedinice samouprave na pozitivne promjene.

Ivana Marković ponosna i zadovoljna što je njezin stranački kolega preslikao njihov program kojega je, inače, dostavila i stranačkoj centrali kao prijedlog po kojem bi se trebala voditi i stranačka pronatalitetna politika.

Mislim da je važno da dobre projekte koje mi, SDP-ovi gradonačelnici provodimo u našim sredinama i koji su dali dobre rezultate provode i ostali dužnosnici u svojim sredinama. Moja socijaldemokratska politika najviše se vidi u programima usmjerenima prema djeci i obrazovanju. Drago mi je da je naš program u Supetru prepoznat u ostalim krajevima i da drugi slijede dobar primjer Supetra.“ poručila je Ivana Marković. (gradonačelnik.hr/J.L.)

pronatalitetne mjere, Supetar, Ivana Marković