Orahovica: Učenicima osigurali bilježnice za svaki predmet, radne bilježnice, likovne mape i atlase, a nastavljaju i sa sufinanciranjem prijevoza do škole

Grad Orahovica proteklih je godina napravio značajan iskorak u svojoj demografskoj politici, a gradonačelnica Ana-Marija Petin je, odmah po dolasku na čelo gradske uprave, uvela pronatalitetnu politiku kojom obiteljima pomažu od rođenja djeteta pa sve do završetka školovanja. Zbog toga će roditeljima osnovnoškolaca i srednjoškolaca financijski pomoći i u nadolazećoj školskoj godini – učenicima od prvog do osmog razreda osigurali su omote za udžbenike i radne bilježnice, a po prvi puta će dobiti i bilježnice, dok će učenicima srednje škole nastaviti sufinancirati prijevoz do škole, a nabavit će im i tenisice za satove tjelesne i zdravstvene kulture.

Naime, Grad Orahovica osigurao je 230 tisuća kuna za omote za radne bilježnice i udžbenike te bilježnice, koje će osnovnoškolci dobiti za svaki predmet. U suradnji s Virovitičko-podravskom županijom će učenicima osigurati i radne bilježnice, likovne mape i atlase.

Nastavit će i sa sufinanciranjem prijevoza do škole svim učenicima koji se školuju  u Našicama i Slatini te onima koji žive u prigradskim naseljima, a školuju se u Orahovici. Inače, država učenicima sufinancira 75 posto cijene prijevoza, a Orahovica je preuzela sufinanciranje preostalih 25.

Podsjetimo, kako bi roditeljima olakšali od rođenja djeteta pa do završetka školovanja, Grad Orahovica povisila je i naknade za novorođenčad, i to za 1.000 kuna, pa roditelji sada dobivaju 2.000 kuna za prvo dijete, 3.000 kuna za drugo, 4.000 kuna za treće te dodatnih 1.000 kuna za svako sljedeće dijete. Uz to imaju i jedne od najnižih cijena vrtića u zemlji, a od prošle su godine uveli i stipendije za studente, umjesto kredita koje su nakon školovanja morali vraćati. Za stipendije su izdvojili 80.000 kuna, a inicirali su projekt rekonstrukcije, prenamjene i dogradnje poslovne zgrade u 'Sveučilišni centar Orahovica' kako bi studenti dobili restoran i knjižnicu. (gradonačelnik.hr/J.L.)