Orahovica: Uveli potpore poljoprivrednicima i poduzetnicima, osigurali jednu od najnižih cijena vrtića u zemlji, a studentima stipendije umjesto kredita

Otkako je prije dvije godine Ana-Marija Petin preuzela obnašanje dužnosti gradonačelnice, Grad Orahovica napravio je veliki iskorak u svojoj demografskoj politici, te mjerama kojima potiče gospodarstvo i zapošljavanje.

Odmah po dolasku na čelo gradske uprave gradonačelnica Petin opredijelila se za pronatalitetnu politiku kojom mladim obiteljima pomažu od rođenja djeteta pa sve do završetka školovanja – tako su povisili naknade za novorođenčad, po prvi puta su učenicima osigurani besplatni udžbenici te subvencioniranje prijevoza do škole, a uveli su i stipendije umjesto kredita koje su studenti morali vraćati.

Jedan od glavnih prioriteta aktualne gradske vlasti je demografska obnova i povećanje nataliteta pa su tako povećali iznos jednokratnih naknadi za novorođenčad, i to za 1.000 kuna, a roditelji sada dobivaju 2.000 kuna za prvo dijete, 3.000 kuna za drugo, 4.000 kuna za treće te dodatnih 1.000 kuna za svako sljedeće dijete. Kako bi dodatno olakšali roditeljima, odlučili su se i za sufinanciranje prijevoza do škole svim učenicima koji se školuju u Našicama i Slatini te onima koji žive u prigradskim naseljima, a školuju se u Orahovici, iako je država već sufinancirala 75 posto cijene prijevoza. Orahovica je tako preuzela sufinanciranje preostalih 25.

- Prema istraživanjima cijena dječjih vrtića u Hrvatskoj, Orahovica ima jednu od najnižih u državi pa su tako i u 2018. za sufinanciranje vrtića iz Gradskog proračuna izdvojena poprilična sredstva kako bi se mladim orahovačkim obiteljima s djecom što više pomoglo – poručili su nam iz Grada. Naime, ekonomska cijena vrtića iznosi 880 kuna, a uz sufinanciranje Grada, ta cijena se spušta na 525 kuna za boravak u jaslicama, na 440 kuna za cjelodnevni boravak te na 265 kuna za poludnevni boravak. Uz to, mladim obiteljima su osigurali i olakšicu od 20 posto na drugo dijete, dok su je vrtić za treće i svako sljedeće dijete u potpunosti besplatan. Samo prošle godine su za ovu mjeru osigurali više od 800 tisuća kuna iz proračuna, a otada financiraju i asistente djeci s poteškoćama u razvoju.

Za razliku od proteklih godina, Grad Orahovica 2018. se godine odlučio na uvođenje stipendija studentima, za što su izdvojili 80.000 kuna. Prije toga, studentima su isplaćivani krediti koje su nakon školovanja morali vratiti, dok stipendije moraju vratiti jedino u slučaju ako ne završe fakultet redovito. Uz to, kako bi podigli kvalitetu obrazovanja, inicirali su projekt rekonstrukcije, prenamjene i dogradnje poslovne zgrade u 'Sveučilišni centar Orahovica' kojim će se, između ostalog, studentima osigurati studentski restoran i knjižnica.

- Osim predavanja i praktične nastave koja je dijelom već u funkciji, projektom se planira u prostoru nekadašnjeg „disca“  urediti studentski restoran sa kuhinjom i pomoćnim prostorijama u prizemlju, te sveučilišna i gradska knjižnica na katu s neovisnim ulazom iz vanjskog prostora i toplom vezom na trakt  s predavaonicama, dok će dogradnja ispred glavnog pročelja imati za cilj objedinjavanje svih komunikacija fakulteta preko reprezentativnog ulaza sa uređenog sveučilišnog trga – poručili su nam iz Grada.

Početak rada aktualne vlasti označilo je i pružanje što kvalitetnije zdravstvene zaštite svim stanovnicima grada, budući da orahovačka ambulanta nije imala dovoljan broj liječnika te su građani na preglede morali odlaziti u susjedne gradove.

- Odlazak mladih školovanih ljudi iz Hrvatske a ponajprije liječnika, doveo je ruralne i manje gradske sredine kakva je i grad Orahovica pred teško rješive probleme zatvorenih i praznih ambulanti – rekli su nam iz Grada. No, gradonačelnica je Petin svojim višemjesečnim aktivnostima pokazala kako stanovnici orahovačkog područja  imaju pravo na veći standard u zdravstvu, što je rezultiralo redovnim dolaskom liječnika specijalista iz Opće bolnice Virovitica čime se uvelike poboljšalo zdravstvo u Gradu. Osigurali su stan i plaćene režije pedijatru, a za gastroenterologa i doktora medicine godišnje izdvajaju 78 tisuća kuna, sve kako bi građani svoje preglede mogli obaviti u Orahovici. Uz to, ove su godine povećali i izdvajanja za zdravstvo, i to za 115 tisuća kuna. Sada ukupno izdvajaju 243 tisuće, od čega je 165 tisuća za rad hitne pomoći.  Udvostručili su i sredstva za uskrsnice i božićnice umirovljenicima, socijalno ugroženim osobama te osobama s invaliditetom pa su se izdvajanja povećala sa 120 tisuća na 240 tisuća kuna.

Povećana su i izdvajanja za umirovljenike pa je tako samo za uskrsnice i božićnice ove godine osigurano 240 umjesto dosadašnjih 120 tisuća kuna.

Gradonačelnica Petin je stupivši na vlast osigurala poticaje za poduzetnike i poljoprivrednike, što nije bila praksa prethodne gradske uprave. Tako su 2018. godine, kako bi potaknuli razvoj poduzetništva i pozitivne gospodarske trendove, osigurali pola milijuna kuna za orahovačke poduzetnike. Potpore se dodijeljuju kroz četiti mjere: za pokretanje gospodarskih aktivnosti za poduzetnike početnike, za nabavu i ugradnju strojeva i opreme, za svako novo zapošljavanje i za stručno obrazovanje i osposobljavanje zaposlenih. Osim toga, poduzetnici su pri investiranju oslobođeni plaćanja komunalnih doprinosa i komunalne naknade u raznim postocima. Osim potpora, poduzetnicima se želi olakšati i na druge načine pa tako Virovitičko – podravska županija gradi i Poduzetnički inkubator, vrijedan 10 milijuna kuna, a kojim će se stvoriti preduvjeti za razvoj malih i srednjih poduzetnika, povećat će se poduzetničke aktivnosti, ali i stvoriti mogućnosti za stvaranje novih radnih mjesta na orahovačkom području. Po prvi puta su osigurali i potpore za poljoprivrednike, a izdvojili su 300 tisuća kuna.

Kada je o projektima riječ, gradonačelnica Petin je kroz suradnju sa županijom osigurala 10 milijuna eura za uređenje Turističko-rekreativnog centra Jezero – Hercegovac – Ružica grad, a sve kako bi dobili nove smještajne kapacitete i sadžaje te potaknuli razvoj turizma u Orahovici. Povukli su i 6,2 milijuna kuna za projekt Razvoja infrastrukture poduzetničkih zona kako bi obnovili i izgradili javnu prometnu i komunalnu infrastrukturu unutar poduzetničkih zona s ciljem da poduzetnicima olakšaju poslovanje te ubrzaju proceduru od ideje do građevinske dozvole.

Uz to su i osigurali sredstva za pješačko biciklističku stazu, spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, a i sredstva za rekonstrukciju vrtića vrijednu skoro 9 milijuna kuna, kojom bi se proširio kapacitet vrtića i izgradila dvorana, budući da je prošle godine u vrtić upisan najveći broj djece do sada. Orahovica je jedan od gradova koji se uključio u projekt 'Zaželi', kako bi povećali zaposlenost na području grada - povukli su gotovo 5,2 milijuna kuna te zaposlili 30 žena koje se brinu o starijim i nemoćnim ljudima. (gradonačelnik.hr/J.L.)