Oroslavje: Kreditom od 5 milijuna kuna asfaltirat će 20-ak kilometara cesta

Grad Oroslavje, odlučeno je na sjednici Gradskog vijeća, kreće u kreditno zaduženje kako bi financirali asfaltiranje 20-ak kilometara lokalnih cesta, uključujući i cestu u Industrijskoj zoni. Gradonačelnik Emil Gredičak kaže nam kako su, s obzirom da u novim financijskim omotnicama EU-a više nema sredstava za infrastrukturu, odlučili iskoristiti priliku, odnosno HBOR-ovu akciju sniženja kamatnih stopa na kredite koja traje do kraja ove godine, te podići kredit od pet milijuna kuna s kamatama od 2 posto, na sedam godina i s počekom od dvije godine.

'S obzirom na inflaciju, to su za nas besplatni novci, a građanima ćemo u roku dvije godine riješiti dugogodišnji problem', kaže gradonačelnik. Objašnjava kako prehodna oroslavska vlast, na žalost, nije iskoristila brojne prilike i natječaje preko kojih su drugi gradovi financirali projekte cestogradnje, te da se uopće nije ulagalo u ceste već se one iz godine u godinu iznova 'šodraju', što je veliki trošak i za 21. stoljeće potpuno neprimjereni standard. 'Ljudi u 21. stoljeću moraju imati asfalt i zato idemo u kredit kojim ćemo taj problem riješiti', kaže Gredičak.

Nakon što je Gradsko vijeće odobrilo ovu odluku i realizira se kredit, kreće javni natječaj za odabir izvođača radova i, bude li sve po planu, ceste bi trebale biti asfaltirane u roku od dvije godine. (gradonačelnik.hr)