Oroslavje: Od početka godine rođeno 10 djece više nego lani, Grad je među vodećima u RH po izdvajanju za najmlađe

Prigodom obilježavanja Dana grada Oroslavja prošloga tjedna, gradonačelnik Emil Gredičak pohvalio se je brojkom od 10 više novorođene djece u Gradu u ovoj godini u odnosu na isto razdoblje lani. Ove godine rođeno ih je do sredine kolovoza 40, lani u istom razdoblju 30, a preklani 26. Grad je među vodećima u RH po izdvajanju za najmlađe. Trenutačno se provode projekti vrijedni 60 milijuna kuna, a najvažniji je proširenje novog vrtića. 

Prigodom Dana grada podijeljeni su i prigodni darovi roditeljima novorođene djece. Za prvo i drugo dijete to je darovanih 1.500 kuna, a za treće i svako sljedeće taj iznos je povećan na 3.000 kuna. Jedan od prvih Gredičakovih odluka, nakon preuzimanja gradonačelničke dužnosti, bilo je povećanje naknada za bebe. Naknade su udvostručene, a ove godine su povećali i sufinanciranje cijene vrtića, pa Grad pokriva čak 60 posto cijene, čime su roditeljima olakšali za 160 kuna mjesečno. 

Oroslavje je među gradovima koji najviše izdvaja za najmlađe, a to pokazuju i analize koje i mi objavljujemo. Grad je peti u RH po izdvajanju iz proračuna za obrazovanje, a treći po izdvajanju iz proračuna za predškolsko obrazovanje. Grad financira 50 % prehrane za učenike osnovne i područne škole i 100% za obitelji s tri i više učenika, povećan je iznos sufinanciranja vrtića, zatim cjelodnevnog boravka u osnovnoj školi, povećan je nadalje iznos stipendija, financiraju se pomoćnici u nastavi, kao i prijevoz učenika, a donijeta je i odluka o sufinanciranju obrazovnog materijala za osnovnoškolce. 

Trenutno najvažniji projekt na prostoru grada je proširenje i adaptacija postojećeg gradskog vrtića „Cvrkutić“, za kojeg su odobrena EU financijska sredstva. Vrijednost investicije je oko 5,5 milijuna kuna i nakon  usklađivanja sve potrebne dokumentacije raspisan javni natječaj za izvođača radova. Nakon dogradnje povećat će se smještajni kapaciteti, opremiti prostor, urediti dječje igralište, dvorana i prostorije za smještaj djece jasličke dobi.

- Po mnogim trendovima, unatrag dvije godine, grad Oroslavje možemo svrstati u jedan od uspješnijih gradova u Republici Hrvatskoj, a nastavno na već dobivene prošlogodišnje nagrade,  kao što je između ostalog i nagrada za jedan od najboljih malih gradova Republike Hrvatske u gospodarstvu, mislim da postajemo ne samo važan gospodarski čimbenik ovog dijela Lijepe naše, nego i sve poželjnije mjesto za život i jednu od rijetkih sredina u koju se prema posljednjim dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku, više ljudi doseljuje nego što iz nje odlazi – kaže Gredičak.  (L.K.)