Oroslavje: Preko dva milijuna kuna godišnje izdvaja se za predškolsko obrazovanje

Kao i preklani, i lani se je Grad Oroslavje uvrstio u top deset gradova po izdvajanju proračunskih sredstava za predškolsko obrazovanje. U 2017. godini izdvojeno je osam posto, dok je lani s izdvojenih 8,09 posto taj grad zauzeo treće mjesto među hrvatskim gradovima i jedini je grad među prvih deset koji dolazi iz Krapinsko-zagorske županije.

- U gradu Oroslavju imamo dva dječja vrtića u koje pohađa oko 150 mališana, čemu možemo pribrojiti još 25 u maloj školi i 20 u igraonici.  Roditelji smještaj u vrtiću plaćaju 640 kuna za prvo dijete, za drugo 400, a za treće je besplatno i s time smo grad s najjeftinijim dječjim vrtićem u Hrvatskom Zagorju. Također, osim što subvencioniramo i pomoćnike u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju,  ne radimo razliku niti u cijeni koju grad izdvaja za djecu bilo u privatnom, bilo u gradskom vrtiću, te je iznos koju grad plaća po djetetu  960 kuna, odnosno 1200 za drugo dijete, a za treće i svako daljnje cijenu vrtića grad pokriva u potpunosti - kaže gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak.

S obzirom da Grad iz godine u godinu ima sve veću potrebu za smještajem djece, prijavljen je postojeći gradski vrtić na Natječaj za operaciju 7.4.1. ”Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo“, kako bi se proširio, adaptirao i prilagodio postojećim standardima. Na spomenutom natječaju odobreno je 4.260,000 kuna i u tijeku je javna nabava za izvođača radova.

- Stalno povećavamo iznos koji se iz gradskog proračuna izdvaja za dječje vrtiće i on trenutno iznosi preko 2.000.000 kuna na godišnjoj razini. Ulaganje djecu i obitelji nema alternativu i drago nam je da možemo i kao grad svojim odlukama utjecati na pozitivne demografske trendove. Također uvjeren sam da se svaka uložena kuna u djecu višestruko vraća i da je potrebno da sve razine vlasti i institucija ulože dodatne napore u tom smjeru, posebno u ovim vremenima koja su za roditelje financijski, ali i vremenski iznimno zahtjevna - kaže gradonačelnik Gredičak. (L.K.)