Oroslavje: U centru grada od sada najbrža besplatna internet mreža u Hrvatskoj

U središtu Oroslavja u utorak je i službeno 'u pogon pušten' besplatni internet, što je jedno od predizbornih obećanja gradonačelnika Emila Gredičaka a koje je, kako je konstatirao, ostvareno i prije obećanog roka.

'Ne samo što smo ispunili i ovo predizborno obećanje, nego smo to uspjeli napraviti brže nego što je obećano pa tako, prema mojim informacijama, Grad Oroslavje od danas i službeno ima najbržu bežičnu širokopojasnu internet mrežu u Hrvatskoj, do 100 megabita u sekundi. Na taj način ćemo poboljšati kvalitetu života u gradu, a svoji poduzetnicima smanjiti troškove poslovanja', kazao je gradonačelnik i pojasnio da će u prvoj fazi besplatnim internetom biti pokriven centar grada, nakon čega će ga dobiti osnovna i srednja škola te knjižnica, a u trećoj fazi i šire područje grada.

Do sada je Grad u razvoj interneta, u čemu ih je pratila informatička tvrtka 'Zola' iz Zagreba, uložio 70 tisuća kuna, a za vrijeme testne faze, tijekom protekla dva mjeseca, pokazalo se da je mreža pouzdana i brza.

'Želimo biti pametni grad u pravom smislu riječi. Besplatan internet treba biti dostupan svima, i to nam je cilj jer je dokazano da svi napredni gradovi u svijetu, što imaju brži internet, to su društveno i gospodarski razvijeniji. Ono što su nekad bile ceste, željeznice i infrastruktura, to je danas širokopojasni internet', kazao je Gredičak.

Najbržim besplatnim internetom u centru grada, Grad Oroslavje ponovo se etablira kao jedan od predvodnika u smart city rješenjima. Podsjetimo, upravo je Grad Oroslavje prvi u potpunosti rekonstruirao javnu rasvjetu i projektom vrijednim 1,8 milijun kuna zamijenio sva rasvjetna tijela LED svjetiljkama. Na taj način na godišnjoj razini će uštedjeti oko 50 posto troškova električne energije i održavanja javne rasvjete, a projekcije su da će se kroz desetogodišnje razdoblje uštedjeti do 2,3 milijun kuna. Projekt financiraju sustavom najma, pa će iz ostvarenih ušteda tijekom pet godina isplatiti čitav najam, a s obzirom da je čitava rasvjeta pod sedmogodišnjom garancijom, kroz to vrijeme neće imati nikakve troškove održavanja. Također, postavljena rasvjeta može se dodatno nadograditi različitim pametnim sustavima, u njih se mogu ugraditi kamere, brojači prometa, mjerenje temperature, onečišćenja zraka, i slično... (gradonačelnik.hr)