Osam gradonačelnika dobilo je preko 70 % glasova na izborima

Za razliku od 2013., kada su potporu od preko 70 posto imali samo Darijo Vasilić i Anteo Milos, na ovim izborima ovako visoku popularnost potvrdili su još i Josip Budimir, Vinko Kasana, Jasenka Augeštan Pentek, Marko Vešligaj, Dinko Burić i Tomislav Klarić

Već u prvom krugu ovogodišnjih lokalnih izbora primjetne su karakteristične razlike naspram izbora u 2013. godini. Uz dvostruki porast dobivenih gradonačelničkih mandata u prvom krugu koji, podsjećamo, ove godine iznosi 70, te dvostrukog broja gradonačelnica, primjetan je i porast broja gradonačelnika koji su zaradili izrazito visoku glasačku potporu.

Tako je u nedjelju građansku potporu veću od 70 posto zaradilo osam gradonačelnika, dok su 2013. godine tu popularnost imala samo dvojica - Darijo Vasilić i Anteo Milos. Ono što je primjetno kod ovogodišnjih najpopularnijih gradonačelnika je raznolika stranačka pripadnost koja osim HDZ-a i SDP-a uključuje PGS i IDS, te jednog nezavisnog.

Milos i Vasilić – popularnost bez ikakve konkurencije

Anteo Milos i Darijo Vasilić su se i na ovim izborima pokazali kao gradonačelnici s uvjerljivo najvećom potporom birača u Hrvatskoj. Njihova snaga i popularnost u Novigradu i Krku toliko je jaka da nijedan na ovim lokalnim izborima nije imao protukandidata. Anteo Milos se tako, kao i na prošlim izborima, našao na prvom mjestu popularnosti zaradivši među građanima Novigrada 91,79 posto glasova što je porast za više od 10 posto naspram 2013. godine kada se na prvom mjestu nalazio sa 80 posto glasova.

PGS-ovac Darijo Vasilić ga ponovo slijedi na drugom mjestu zaradivši tako ove godine 85,97 posto građanske potpore. Gradonačelnik Grada Krka je također popularniji među glasačima ove godine nego 2013. kada je pobijedio sa 70,31 posto glasova. Pobjedom na lokalnim izborima u nedjelju Vasilić je osvojio svoj sedmi gradonačelnički mandat u gradu Krku.

Budimir: Očekivao pobjedu, ali ipak iznenađen visokim rezultatom

Ovaj naizgled neodvojivi dvojac ove godine slijedi HDZ-ovac Josip Budimir koji se sa 77,85 posto glasačke potpore nalazi na trećem mjestu ove liste. Kao sveučilišni prvostupnik ekonomije, Budimir se 2014. godine istaknuo kao najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj pobijedivši na tadašnjim izvanrednim izborima u Kutjevu sa svega 24 glasa prednosti. Sada kaže kako je očekivao pobjedu, no da ga je ovako visok rezultat ipak iznenadio. Vjeruje da su građani pokazali kako cijene njegov rad u protekle tri godine te planove koji su zasnovani na realnim očekivanjima. 

'U fazi realizacije imamo projekte vrijednosti 120 milijuna kuna i to je bio program, odnosno kampanja koju smo predstavili svojim sugrađanima. Položili smo račune za protekle tri godine i predstavili svoj plan, ali onaj realan plan, bez napuhanih i nerealnih ciljeva. Građani grada Kutjeva prepoznali su to i poklonili nam ogromno povjerenje koje ćemo, uvjeren sam, opravdati. Bez previše politikantstva u svojoj maloj sredini nastavljamo raditi i stvarati bolje uvjete za život naših građana', poručio je mladi gradonačelnik.

Kao aktivni član HDZ-a te predsjednik Go HDZ Lipik, Vinko Kasana u nedjelju je dobio potporu građana od 75,55 posto za produljenje svog gradonačelničkog mandata u Lipiku. To shaća kao potvrdu svog dobrog rada u proteklom periodu, te potvrdu dobrog pravca u koji je usmjerio razvoj grada Lipika. Stoga, najavljuje, u budućem periodu nastavlja sa još više strasti i želje za uspjehom u radu za opće dobro.

'Kada se prema svome gradu i građanima odnosite iskreno i pošteno i kada povjerenje koje ste dobili shvatite kao povlasticu i čast, dajete sve od sebe da to povjerenje opravdate. To možete samo sa puno rada i zalaganja za opće dobro, a u konačnici za to vas građani i plaćaju. Građani se ne mogu prevariti, na izborima se procjenjuje vaš rad, da li ste radili dobro ili loše. Stvar je vrlo jednostavna i pravedna', zaključuje Kasana.

Pentek i Vešligaj: Nastavljamo započeti posao

Na petom mjestu ove liste nalazi se SDP-ovka Jasenka Auguštan Pentek koja je sa svojih 74,19 posto građanske potpore u Zlataru prva na listi najuspješnijih gradonačelnica prvog kruga lokalnih izbora, o kojima smo već pisali. Kao zamjenica gradonačelnika, kaže, dokazala je da želi i može mijenjati okolinu, što su građani prepoznali na izborima u nedjelju i to valorizirali, te joj dali mandat da dovrši projekte u koje je već bila potpuno uključena kao dosadašnja gradonačelnica.

Slijedi ju, također SDP-ovac, Marko Vešligaj kojem je 71,46 posto građana Pregrade u nedjelju dalo potporu da produži svoj gradonačelnički mandat koji je osvojio 2013. godine.

'Velikih 65,81 posto glasova za našu listu za Gradsko vijeće i 71,46 posto za mene kao gradonačelnika izuzetno je priznanje za naš rad, ali i obveza koju ću zajedno sa zamjenicom Gordanom Križanec Ružić i cijelim Gradskim vijećem nastojati ispuniti. Prije četiri godine donijeli smo u Pregradu potrebne promjene, a sada nastavljamo dalje. Naši projekti su realni i ostvarivi te ćemo u naredne 4 godine Pregradu učiniti još ljepšim mjestom za život', poručio je gradonačelnik Vešligaj.

Burić: Povjerenje građana je odgovornost i motiv

Nakon raznih prevrata i krivih prebrojavanja na lokalnim izborima u Belišću 2013. godine kada su građani izlazili na biračka mjesta četiri puta, Dinko Burić je ovaj put pobijedio bez velike konkurencije. Bivši HDSSB-ovac, na ovim izborima nezavisni kandidat, osvojio je 71,06 posto građanske potpore dokazavši tako da je uistinu 'gradonačelnik svih građana', kako je isticao u dosadašnjim kampanjama.

'Nakon nedjeljnih lokalnih izbora, osjećamo dužnost i iskrenu potrebu zahvaliti se na povjerenju koje su nam ukazali naši sugrađani. Ukazano povjerenje je prije svega obveza i odgovornost, ali i dodatni motiv za daljnji rad za zajedničko dobro našega grada', poručio je.

Iako je 2013. godine postao aktivni saborski zastupnik, HDZ-ov Tomislav Klarić je nastavio obavljati svoju gradonačelničku funkciju u Bakru kao volonter. Na čelu grada je od 2005. godine, a građani su mu u nedjelju gotovo konsenzusom iskazali povjerenje i sa 70,78 posto potpore dali još jedan, četvrti gradonačelnički mandat. (L.U.)

lokalni izbori, 2017, gradonačelnici, najuspješniji, 70 posto, potpora birača