Na novom osječkom krematoriju građani će moći ostavljati i multimedijalne poruke

U okviru projekta obnove i rekonstrukcije Groblja svete Ane planirana je izgradnja poslovne zgrade, nadstrešnice te restauracija Kapele sv. Ane uz cjelokupnu rekonstrukciju ograde i glavnih staza na na ovom groblju kao zaštićenom kulturnom dobru Republike Hrvatske. Želja je redovnim posjetiteljima i turistima ispričati povijest Osijeka i šire regije kroz obilazak označenih grobova, povijesno važnih za ove prostore. Oproštajni plato pružat će uvid u originalne, restaurirane i konzervirane radove poznatih i nepoznatih majstora, arhitektonski i umjetnički izuzetno značajne za Osijek i Republiku Hrvatsku. Građevinska dozvola za glavni projekt je dobivena, prva faza projekta prijavljena je na Interreg-IPA Hrvatska-Srbija 2014.-2020. zajedno s Turističkom zajednicom grada Osijeka. Vrijednost projekta 17,5 mil. kuna.
Projektom na Centralnom groblju poboljšat će se energetska učinkovitost – obuhvatit će zamjenu rasvjete na groblju led rasvjetom, termičku izolaciju pročelja, staklenih površina i krovišta te postavljanje solarnih panela. Projekt je s projektantskim predračunom troškova apliciran na Interreg - Hrvatska-Srbija 2014.-2020. Vrijednost projekta je 2,5 mil. kuna.
Na Centralnom groblju planira se izgradnja krematorija čime se želi pratiti tendencije EU-a u načinu pokopa te brige za okoliš, a posebnost ovog projekta u odnosu na zagrebački krematorij, ali i ostale postojeće u široj regiji, je mogućnost pohrane posmrtnih ostataka uz mogućnost sustavnog pohranjivanja i pregleda multimedijalnih poruka za buduće naraštaje. Za ovaj projekt postoji idejno rješenje, a u tijeku je pronalaženje optimalnih izvora financiranja.
Budućnost je ovo osječke tvrtke koju je najavio gradonačelnik Ivan Vrkić, a o njenoj prošlosti i počecima, kao i dosadašnjim dosezima govorio je direktor Saša Ljubojević. Ova gradska tvrtka danas zapošljava 90 radnika i upravlja s 20 gradskih groblja ukupne površine 60 hektara na kojoj se nalazi blizu 40 tisuća grobnih mjesta.
- Ukop je danas stabilna, profesionalna tvrtka na usluzi građanima našeg grada. U protekle tri i pol godine učinili smo mnogo na funkcionalnosti i transparentnosti, te uvođenja reda u poslovanju.
Nema više ispisivanja računa na paragon blokovima i trpanja gotovine u džep. Svakom našem građaninu izvadak grobnog očevidnika je dostupan online, a do kraja ove godine završit ćemo i obimni posao uređenja središnje arhive grobnih mjesta. To su veliki poslovi koji se najčešće ne vide golim okom, ali predstavljaju veliki napredak u poslovanju. U želji da građanima pružimo što dostojanstveniju uslugu, a ujedno i moderniziramo svoje poslovanje, u suradnji s gradskom upravom i gradonačelnikom Vrkićem, pokrenuli smo niz projekata i prijavili ih na natječaje fondova Europske unije. Rezultati dijela takvih projekata svim će našim sugrađanima biti vidljivi već sljedeće godine – poručio je direktor Ljubojević. (Grad Osijek)