Osijek: Počeo projekt modernizacije javnog prijevoza od 100 mil. eura

Osječki GPP kreće u veliku i sveobuhvatnu modernizaciju, projekt vrijedan oko 100 milijuna eura, koji će se odvijati u predstojećih nekoliko godina u dvije etape.

Prvoj je prethodila analiza tramvajske mreže i studija opravdanosti investiranja u nova vozila, nakon čega slijedi obnova postojeće infrastrukture, odnosno ispravljačke stanice, pruge, kontaktne mreže te nabavka novih vozila, tramvaja i autobusa. Prvi niskopodni autobusi mogu se očekivati već iduće godine, a nakon toga, najduže za dvije godine i niskopodni tramvaji.
Druga faza projekta slijedi između 2018. i 2021., a obuhvatit će izgradnju novog dijela tramvajske pruge, točnije proširenje tramvajske mreže do Centralnog groblja i Josipovca te spajanje Zelenog polja i Bikare, kao i izgradnju nove remize.
Cjelovit projekt bit će apliciran preko Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture prema EU fondovima, pri čemu bismo trebali dobiti do 85 posto bespovratnih sredstava- istaknuo je direktor GPP-a Mario Šapina na danas održanoj konferenciji za novinare. Ostali dio potrebnih sredstava trebali bi podijeliti Ministarstvo i Grad. Projekt je ovo koji će zasigurno promijeniti vizuru grada te podići kvalitetu i sigurnost gradskog prijevoza na višu razinu te nas približiti EU standardima.
Neki smatraju da nema potrebe obnavljati i širiti tramvajsku mrežu, graditi ceste i nogostupe jer je ljudi u Osijeku sve manje. No, vrijeme je da svi zajedno, bez obzira na sve poteškoće, počnemo pozitivno misliti. Grad Osijek u zadnje je vrijeme na različite načine i za različite projekte dobio više od 300 milijuna kuna. Započeli su prvi radovi u Zoni Nemetin, dakle krenula je prva investicija, a uskoro će uslijediti i ostale. U prvom planu nam je zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta i Grad čini sve što može kako bi ga potaknuo pa je tako, uz sve olakšice potencijalnim ulagačima, spreman davati stimulacije za svakog novog zaposlenog, dakle Grad će se odreći prihoda od prireza za novo zaposlene samo da bi pojačao otvaranje novih radih mjesta. Moramo učiniti sve da se stvore bolji uvjeti kako bi u konačnici bilo svejedno živi li netko u Osijeku, Berlinu ili Irskoj – poručio je gradonačelnik.

(Grad Osijek/Jasenka Mađarević)