Osijek: U središtu grada u tijeku radovi vrijedni 3,5 milijuna kuna

U Ulici Hrvatske Republike izvode se radovi na rekonstrukciji javne rasvjete točnije demontaža 40 rasvjetnih stupova i postavljanje 41 metalnog stupa s 82 LED svjetiljke.

Radove vrijednosti 1.042.230,00 kuna izvodi tvrtka Parangal dok je stručni nadzor povjeren tvrtki Nova-lux d.o.o. - Zlatko Galić, dipl.ing.el., koji je izradio i projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju javne rasvjete. Postavljanjem novih svjetiljki očekuje se godišnja ušteda električne energije od 50.000 kuna.

Nasuprot osječkoj Glavnoj tržnici, na potezu od ugla Vukovarske ulice i Ulice k.A.Stepinca do ugla Vukovarske i Neumanove ulice., nakon uklanjanja zida otvorio se prostor na kojem je planirana izgradnja parkirališta.
Prema projektu izgradnje parkirališta za potrebe Tržnice d.o.o., koji je izradio Zavod za urbanizam i izgradnju d.d. Osijek, predviđena je izgradnja 59 novih parkirališnih mjesta, od kojih je 3 predviđeno za parkiranje vozila invalidnih osoba.
Prometno je ulaz na parkiralište predviđen preko postojećih parkirališta iz Ulice k.A.Stepinca (2 parkirališna mjesta se uklanjaju), a izlaz sa parkirališta planiran je kroz Neumanovu ulicu (13 parkirališnih mjesta se uklanja).
Tijekom izvođenja radova planirano je uklanjanje 5 postojećih stabala te sadnja novih 26 stabala betula pendula (breza).
Istovremeno, tijekom izvođenje ovih radova, bit će riješen problem postojeće pješačke i biciklističke staze te parkirališta, javne rasvjete, drvoreda i svih instalacija koje se nalaze na ovoj javnoj površini (elemente oborinske odvodnje, instalacija vodovoda, kanalizacije, plina/grijanja, javne rasvjete)
Radove će izvoditi tvrtka Osijek-Koteks d.o.o. Osijek, a iznos ugovora je 1.573.356,79 kn (s pdv-om).
Rok izvođenja radova je 45 kalendarskih dana.

Na Gajevom trgu nalazi se glavna terminalna točka i sjecište svih autobusnih linija javnog prijevoza u Osijeku. S obzirom da se promet u gradu kroz godine razvijao i širio, ova točka postajala je u sigurnosnom smislu sve ne uvjetnija za autobusni prijevoz. Oba ugibališta (na južnoj i sjevernoj strani Trga) postala su premala za brojne autobuse koji prometuju na linijama koje se križaju upravo na Gajevom trgu. Stoga su korisnici javnog prijevoza često bili primorani neprimjereno ulaziti ili izlaziti iz autobusa koji nisu imali dovoljno mjesta za normalno pristajanje na ugibalištima.
Grad i GPP zajedničkim su snagama pribjegli rješavanju ovog problema pa će se tako na Gajevom trgu proširiti i urediti postojeća ugibališta, što uključuje premještanje kontejnera u kojem je smješteno prometno osoblje, postavljanje instalacija za budući displej i WI-FI zon, te pripremu infrastrukture za nove nadstrešnice. Ovim se također stvaraju preduvjeti za najavljeni dolazak novih vozila u sklopu EU projekata. Projekt je ovo vrijedan nešto manje od 1 milijun kuna.

Sve ove radove danas je obišao gradonačelnik Ivan Vrkić, a na lokacijama su mu se pridružili i direktor Tržnice Ante Šimić te GPP-a Mario Šapina, kao i izvođači radova. Gradonačelnik je istaknuo posebno zadovoljstvo što se sve ove investicije, ukupne vrijednosti oko 3,5 milijuna kuna, događaju upravo u samom središtu grada, baš kao i ona nedavno završena na uređenju Županijske ulice. (Grad Osijek)