Otvara se samoborski Bunker, najveći Centar za mlade u Hrvatskoj

Najveći centar za mlade u Hrvatskoj, samoborski Bunker, započinje s radom u četvrtak, 27. travnja, a otvorenje će se slaviti kroz cijeli vikend, javljaju iz Grada Samobora

Svečanim otvorenjem u četvrtak, 27. travnja u 10:30 sati započet će s radom samoborski Centar za mlade, Bunker, koji se nalazi na prostoru bivše vojarne Taborec, u Ulici Savke Dabčević Kučar 8. Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak mladima će uručiti ključeve gotovo 5 milijuna kuna vrijednog objekta koji će im na čak 1.300 m2 ponuditi cijeli niz besplatnih sadržaja. Bunker je namijenjen svim mladima, počevši od osnovnoškolaca viših razreda do onih malo starijih, 29 – godišnjaka, ali i onih koji se tako osjećaju.

Grad Samobor odlučio se za ovu investiciju kako bi mladima osigurao kvalitetnije mogućnosti provođenja slobodnog vremena, a program se temelji na provedenim fokus grupama sa srednjoškolcima i osnovnoškolcima, istraživanjima i prijedlozima mladih.

U prostoru veličine 1.300 m2 nalazi se velika multimedijalna dvorana, chill out zona namijenjena zabavi, opuštanju, study room, kao prostorija u potpunosti opremljena za učenje, pisanje seminarskih radova i slično, uz mogućnost razmjene knjiga, book crosssing. Osim toga tu je i prostor namijenjen radu udruga, info centar i galerijski prostor te kafić i vanjski prostor.

Tik uz Centar upravo je premješten i teren za inline hokej, koji je do nedavno bio postavljen kraj Sportske dvorane. Tako će se u toplijim mjesecima ovdje odvijati „ljetni“ hokej, dok se za hladnijih dana ovo igralište pretvara u klizalište.

Na ovaj način samoborskim hokejašima omogućeno je produljenje sezone, a novi sportski sadržaj zasigurno će privući još više rekreativaca i sportaša koji u bivšoj vojarni imaju različite mogućnosti za bavljenje sportom. Ovaj je teren uređen na inicijativu samoborskog hokejaškog kluba Srake, uz potporu ustanove Sportski objekti Samobor, Samoborskog sportskog saveza i Grada Samobora. 

Inače, u sklopu Bunkera mladima je omogućeno i besplatno savjetovanje, koje u sklopu projekta „Niste sami“ provodi udruga Nova budućnost. Savjetovanje je anonimno i namijenjeno svim mladim osobama koje žele stručni razgovor i podršku u rješavanju svojih problema. Provode ga socijalni radnici i psiholozi s bogatim iskustvom u radu s mladima. Temeljni program Bunkera je DOPRI – Dođi, predloži, izvedi. Program omogućuje mladima da samostalno osmisle i predlože programe koje žele provoditi u Bunkeru, kako bi se potaknulo njihovo uključivanje i aktivizam.

Svečanost otvorenja, odnosno prigodni program, potrajat će skroz do vikenda. U četiri dana u Centru će se, tako, održati niz radionica, projekcija filmova i koncerata, a više informacija može se dobiti na FB stranici Bunkera https://www.facebook.com/bunker.samobor/ (Grad Samobor)