Spoj sadašnjosti i budućnosti

Otvoren Umjetnički perivoj u Jaski

''Umjetnički perivoj'' svečano je otvoren 24. svibnja u prekrasnom perivoju dvorca Erdödy u Jastrebarskom, na sam Europski dan parkova. Predstavio ga je Gradonačelnik Zvonimir Novosel koji je odmah nakon velikog nevremena 2013. imao ideju da se porušena stabla u parku ne bace već da se iskoriste na neki zanimljiv način. ''Mjesto gdje sada stojimo predstavlja spajanje sadašnjosti i budućnosti. Iz jednog neuglednog prostora napravili smo prostor okupljanja i mjesto puno života gdje ćemo u narednim godinama imati prilike vidjeti razne umjetničke sadržaje'', istaknuo je Gradonačelnik.

Također, otvorenje je podržao i saborski zastupnik Mihael Zmajlović te istaknuo kako je perivoj dvorca Erdödy mjesto gdje smo svi jednaki, gdje možemo osjetiti pozitivnu energiju, a sada kada je umjetnost ušla u park ovo je mjesto dobilo vječne vrijednosti.

Perivoj ima namjenu obogaćivanja društvenog života Jaskanaca raznim umjetničkim sadržajima i novim umjetničkim dimenzijama, pa je tako i došlo do suradnje s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu. Na čelu Akademije je dekan Aleksandar Battista Iilić, koji je također uveličao otvorenje Perivoja te poručio: ''Jedno je stvarati umjetnička djela, a drugo je osjećati ih. Ovi radovi tek sada, ovdje počinju živjeti i s ljudima stvarati razne osjećaje što je najvažniji cilj umjetnosti! Nadam se dugoj suradnji Grada Jastrebarskog i Akademije likovnih umjetnosti kako bi zajedno stvarali umjetničke ideje jer je kultura glavni proizvod svakog europskog grada.''

Skulptura kipara Vladimira Gašparića - Gape, ''Rast do neba'', bila je glavna zvijezda večeri koju je uzvanicima predstavila Adela Mesić, jaskanska studentica Akademije likovnih umjetnosti. U amfiteatru Wasserburg, novom predivnom gledalištu u prirodi, Stjepan Večković održao je umjetnički performans na tradicionalnim puhačkim instrumentima te je uz spoj modernih i tradicionalnih zvukova, brojnoj publici, dao pravi nagovještaj budućih zanimljivih programa u amfiteatru Perivoja.

Ovo otvorenje samo je početak jedne divne priče i realizacije ideje koja će Jastrebarsko učiniti zanimljivim, korisnim i poučnim za sve nove i stare naraštaje. Perivoj je mjesto predivnih uspomena i zasigurno brojnih novih još neispisanih priča generacija koje tek dolaze.

Video reportažu o otvorenju perivoja pogledajte ovdje..