Novi projekti 'zelenog grada'

Otvorene dvije e-punionice u Jastrebarskom

Dvije e-punionice svečano su u srijedu, 8. lipnja 2016., otvorene u Jastrebarskom - projekti koje je Grad realizirao u suradnji s HEP d.d., Zagrebačkom županijom i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Naime, da Jaska postaje svakim danom sve ’’zeleniji grad’’ svjedoče brojni dosadašnji e-projekti koje je Grad uspješno proveo. Tako je grad Jastrebarsko za svoje sugrađane i posjetitelje nabavio 15 električnih bicikala od čega su dva dana na korištenje PP Jastrebarsko, i to po prvi puta u Hrvatskoj. 2014. godineizgrađen je Dječji vrtić Radost kao prvi niskoenergetski objekt na području Zagrebačke županije, s ciljem smanjenja emisije stakleničkih plinova i uštede električne energije, što je isto tako postignuto i ugradnjom LED rasvjete na brojnim jaskanskim sakralnim objektima. Projektom e-sjednica pokrenut je trend uštede papira putem digitalnog arhiviranja dokumentacije, a djelatnici gradske tvrtke Vode Jastrebarsko d.o.o. upotrebom električnih vozila svakodnevno ostvaruju peterostruke uštede, jer 250 kuna koliko su dnevno trošili za gorivo, zamijenio je račun od 50 kuna za električnu energiju. Današnjim otvorenjem e-punionica realizirani su novi projekti ’’zelenog grada’’ - ELEN punionicu koja je postavljena na glavnom jaskanskom trgu, temeljem Sporazuma o suradnji između HEP-a i Grada Jastrebarskog, otvorio je Gradonačelnik Novosel, a kako istu koristiti prisutnima je prezentirao Domagoj Puzak, član tima za e-mobilnost HEP d.d. Na punionici je moguće istodobno puniti dva vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o vrsti i stanju baterije vozila.


Po otvorenju visoki uzvanici, jaskanskim električnim biciklima, odvezli su do druge lokacije kod Glazbene škole gdje je izgrađena e-punionica za brzo punjenje –moderna punionica omogućuje brzo punjenje dva električna vozila istovremeno, snage 22 kW za manje od sat vremena. Naime, punionice ovakvog tipa najbrže su u Hrvatskoj, a ovim će se potezom Jastrebarsko ponovo svrstati uz bok gradovima u Hrvatskoj koji prate najnovija tehnološka dostignuća. Projekt je realiziran na temelju sporazuma o suradnji Grada Jastrebarskog sa Zagrebačkom županijom i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kako istu koristiti prisutnima je demonstrirao predstavnik tvrtke Ducati komponenti d.o.o. koju su istu i isporučili, a prije samog otvaranja prigodnim riječima obratili su se i pročelnik upravnog odjela za EU fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije, Josip Kraljičković, i predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Filip Brkljača. Punjenje na obje punionice do daljnjega je potpuno besplatno, a moguće je uz identifikacijske kartice koje se nalaze u uredu Turističke zajednice Grada Jastrebarskog (ELEN) te u Glazbenoj školi.

Ovakvi projekti imaju za cilj očuvanje okoliša i promjenu ekološke svijesti svih nas. Jastrebarsko je tako i među prvim gradovima koji su na vlastitom području postavili zelene otoke i uveli primarnu selekciju otpada, a prošle je godine nabavljeno i mobilno reciklažno dvorište kojim se nadogradio sustav gospodarenja otpadom, jer se odlaganje na jednostavniji način omogućilo i stanovnicima prigradskih naselja.

Za kraj, kako se vodi briga o okolišu u Jaski prisutni su imali prilike vidjeti vozeći se električnim biciklima po perivoju dvorca Erdödy i pritom uživati u prirodi jednog od najljepših parkova. (Grad Jastrebarsko)