Otvoreno novo, 2,5 milijuna kuna vrijedno jahalište u Samoboru

Novouređeno jahališne Arene Mirnovec, u koju je uloženo više od dva i pol milijuna kuna, simboličnim rezanjem vrpce jutros je otvorio samoborski gradonačelnik, Krešo Beljak.
Vlasnik Etno farme Mirnovec, Franjo Koletić zahvalio je svima koji su podržali ovaj projekt , od Grada Samobora, Samoborskog športskog saveza, županijskih i brojnih drugih institucija. Cilj investitora je da Samobor postane centar konjičkog sporta u Hrvatskoj.
Ovo su prvi koraci ka tome, ovo jahalište je prvo u Hrvatskoj napravljeno po njemačkom sistemu izgradnje, prema kojem se kvarcni pijesak potapa odozdola. To su jahališta koja služe za međunarodne turnire. Nama je cilj da Samobor, postane centar konjičkog sporta u Hrvatskoj, gdje ćemo mi s vremena na vrijeme održavati međunarodne turnire koji će se u budućnosti bodovati za Grand prix. To je naša vizija, još jednom zahvaljujem svima koji su nam dali podršku. Mi možemo obećati da ćemo tu viziju provesti u djelo. Nedostaje još samo zatvoreni prostor za jahanje, što je u planu, no to traži još veća ulaganja negoli u samo jahalište” – rekao je Franjo Koletić.
U ime Hrvatskog olimpijskog odbora sve okupljene na Etno farmi Mirnovec danas je pozdravio Siniša Krajačić iz Hrvatskog olimpijskog odbora. “Hvala vam što ste ovaj kraj obogatili ovim prekrasnim zdanjem i što ste prepoznali da sport i turizam odlično idu zajedno” – rekao je te obećao da će Hrvatski olimpijski odbor pomoći u obogaćivanju ovih sportskih sadržaja. Novo jahalište blagoslovio je velečasni Davor Štuljan, a u kulturno-umjetničkom programu današnjeg svečanog otvorenja sudjelovale su članice i članovi udruge Etno fletno.
Prvo događanje na novom jahalištu bit će Otvoreno prvenstvo Grada Samobora u preponskom jahanju, koje u dane vikenda, organizira Konjički klub Mirnovec.
Ovo međunarodno natjecanje s bogatim nagradnim fondom okupit će stotinjak jahača u više kategorija. To su poni jahači, kadeti, juniori, amazonke, mladi jahači i seniori. Natjecatelji iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Austrije i drugih zemalja u jahališnu arenu ulaze već u 8 sati ujutro, a natjecanja traju cijeli dan. Među jahačima će biti i domaći natjecatelji iz Konjičkog kluba Samobor.
Najatraktivnije će biti natjecanje seniora “Masters od Mirnovec”, na najvišoj preponi od 130 i 140 centimetara.
Ulaz na Etno farmu Mirnovec za posjetitelje je slobodan, a osim u konjičkom natjecanju, publika će moći uživati i u bogatoj ponudi raznih drugih sadržaja. (Grad Samobor, www.radiosamobor.hr)